EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Életem egyik legboldogabb napja

Beküldve - - - Talaj
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 1798 megjelenés
  • 5 hozzászólás
  • Nyomtatás

... mert élek, és élni jó.

Ma ugyanis a halál küszöbét nyaldostam. Egymás után háromszor. Elég bizarr.

Terepszemlére mentünk a kurus résztvevőkkel egy komposztáló üzembe, ami egy órányi utazásra van az egyetemtől. Egy öreg fószer vezette a buszt, aki komolyan, mintha a világát nem tudta volna. 

Először az ereszkedő sorompó alatt állt meg és csak akkor tolatott vissza, amikor már az egész busz kiabált. Az elsuhanó mozdony vezetője is csak pislogott, hogy mi van... Másodjára a négysávos út jobb oldalán döntött úgy, hirtelen, hogy balra kanyarodik. Két autó majdnem nekünk jött. De a legdurvább az volt, amikor hazafelé elszundikált és lerohant az útról. Csak úgy robogtunk a lucskos gyepen. Volt sivítozás. Szóval dobogtak a szivek és rebegtek a hálaimák, hogy az öreg, miután felébredt, sem nem taposott a fékbe, se nem rántottta félre a kormányt, sőt fák és autók sem voltak elöttünk. Megúsztuk. A busz átevickélt az út túloldálára, a leálló sávba, mindenki leözönlött és csak örültünk, hogy élünk. 

 

Egy-két hónapja valaki kéretlenül elkezdte elemezni a horoszkópomat. Nem bántam, mert érdekes dolgokat mondott. Azt is megosztotta velem, hogy erőszakos körülmények között fogok meghalni: megölnek vagy balaesetet szenvedek, vagy ilyesmi. Hm. Hála annak a magasságosnak, hogy ez nem most történt :) Még van egy pár tervem...

 

A fenti eseményről valahogy nem jutott eszembe fotót csinálni, úgyhogy álljon itt helyette egy kép a komposzt üzemről:

 

komposzt-uzem.jpg

 

Arra számítottam, hogy a komposztáló üzem lesz a durva ebben az utazásban.

Ugyanis volt ott aromaterápia rendesen. Vagy 50 különböző forrásból származik a komposzt alapanyag. Van olyan része, amit élelmiszer-hulladéknak mondanak, ami a közeli ipari húsfeldolgozó üzemekből származik, de van élelmiszer üzletekből és menzákról származó kajamaradék is a cuccban. Emellett szennyvíziszap, kozmetikai gyárból származó rúzs és testápoló. A legnagyobb gondjuk a magas széntertalmú anyagokkal van, mert nehéz hozzájutni. Vajon mit használnak? Hát raklapokat darálnak be. Szinte zsír új, egyszer használt raklapokat is. Ilyet már láttam más komposzt üzemben is Amerikában. Elég fura. Pláne, hogy több tízezer tonna komposztot állítanak elő évente. Honztunk az őrült szagú, állítólagosan kész komposztból mintát. Persze a baktériumokon kívül nincs benne semmi. Abba pedig bele sem merek gondolni, hogy mennyi toxikus anyag reked meg benne. 

És az a rengeteg műanyag hulladék. Atyám. Valami egészen elképesztő, hogy mennyi műanyag vacak kerül bele a szerves hulladékba. És csak viszi a szél mindenfelé...

 

Ma már nem, de a késöbb a hét folyamán még írok arról, hogy hogy is állunk a suliban a komposztálással (jól), hogyan csináltunk komposzt extraktumot és miként használtuk fel.

Az alábbi képen, a második (majdnem bal)eset utáni piknikezés egyik momentuma, amikor az egyik kedves kurzus résztvevő mexikói fokhagymás pirított szöcskével kínált (fini). Oh, és a háttérben pont a buszsoför van.

 

piritott-szocske.jpg

 

Szépeket és jókat mindenkinek. Nemsokára jövök haza :)

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Lucagazda
    Lucagazda 2015 máj. 13, szerda

    Hhúúúhhh, olvasva is szívdobogást kaptam. Nagyon elszántak voltatok, hogy vissza mertetek ülni a buszba a sorompós történet után.....
    A komposztüzemből kijövő anyaggal mit lehet kezdeni? Így zsákolják? Mikor lesz ez alkalmas kerti felhasználásra?
    Nagyon sok kérdésem van még, de inkább szóban. Várunk haza (és nem csak a kérdések miatt) :)

  • ecovitka
    ecovitka 2015 máj. 18, hétfő

    Szerencsére lenyugodtak a kedélyek. A buszsofőr többé nem fog diákokat szállítani...

    A "kész" komposztnak sokféle felhasználója van. A telepről szállítják el ömlesztve. Részben a lakosság állít be egy-egy utánfutónyiért. Van aki a gyepjére, van aki a zöldséges kertjébe viszi. De a legnagyobb része szántóföldi felhasználásra kerül.

    Undorító büdös volt egyébként. Amikor 1 grammnyi mintát felráztam vízzel, utána órákig büdös volt az újjam ott, ahol hozzáért a "komposzt".

    A jó komposzt illatos, és még azt is megkockáztatom, hogy ehető :)
    Pl. olyanról is hallottam, hogy valaki kúra szerűen fogyaszt komposzt teát. Viszont ha valaki ebből a borzadványból fogyaszt, az lehet, hogy az életével játszik.

    Nagyon nehéz nagy tételben jó minőségű komposztot előállítani, de nem lehetetlen.

  • AttilaK
    AttilaK 2015 máj. 18, hétfő

    Uhh

    Hé, vigyázz magatokra, még nem végeztél! A történetben nem tudom, melyik is volt a horrorisztikusabb, a komposztáló telep leírása vagy a halálközeli élményed...

  • ecovitka
    ecovitka 2015 máj. 18, hétfő

    RE:Uhh

    Hehe. Tanulságos volt mind a kettő, az biztos...

    Válasz Mégsem
  • Zoo Lee
    Zoo Lee 2015 máj. 26, kedd

    RE:RE:Uhh

    Remélem mostanra már biztonságban vagy itthon a tanyán!

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 29, péntek