Városi Sejt

Egy kis lakás a Budapesti belvárosban, ahol még egy erkély sincs. Lehet e itt bármit is termelni? Ez az amit ki akarok deríteni. Ebben a merész kihívásban segít engem a permakultura, a nagyváros sok forrása és lehetősége, és mid az a hasonló gondolkodású ember, aki eljön a Városi Sejt találkozókra, vagy csak bármilyen módon hozzáadja a saját közreműködését. Az eredmények dokumentációját itt lehet követni, vagy a facebook oldalon: http://www.facebook.com/varosisejt

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Gombák a Városi Sejtben

Beküldve - - - Étel-ital
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 2162 megjelenés
  • 2 hozzászólás
  • Nyomtatás

Ez a bejegyzés 2010 december 18-án jelent meg a Városi Sejt facebook oldalán.

 

A sötét, borús, naphiányos időben nem igazán érdemes fotoszintézisbe kezdeni. Ezt a növények nagyon jól tudják, és nekem is megmutatták, hogy inkább várjam meg a tavaszt. Amivel viszont sokkal jobb ilyenkor foglalkozni, az azok az élőlények, amik a felbomló anyagon élnek, és sok fény nélkül is megvannak: a gombák.

Vörös Amadea segített nekünk két hétvégi alkalomban megismerni ezeket a finom, bár részleteiben kevésbe ismert lényeket, és hogy pontosan mire is van szükségünk, hogy otthonunkban jól érezzék magukat, és gazdag gombaszürettel kedveskedjenek.


A gomba micéliumokat növeszt, amivel az életterét beszövi, és ahol a körülmények kedvezők, gombafejek nőnek, ami a spórát szórja majd szét (ha nem esszük meg őket). A laskagomba nagyon jól nő szalmán, de a szalmazsákot hatékonyan gabona magokkal lehet beoltani, amit viszont folyékony kultúrával érdemes beoltani.

 

Először is tehát folyékony kultúrát készítettünk. Ehhez egy kisebb befőttesüvegbe vizet töltöttünk, és egy csepp mézet kevertünk el benne. A micélium ezen a mézen fog nevelkedni. De mielőtt még beleraktuk volna a gombát, sterilizáltuk az üveget. Ez egy kb. 40 perces vízfürdőben történt a sütőben. Ennél a lépésnél említenem kell a gusztustalan olvadt gumi / műanyag bevonatot a befőttesüveg fedelén. Ez persze csak az első alkalomban zavaró, utána már szépen kiesik a bevonat. Ha a kultúrába esik, az se baj, hiszen sterilizálva van (és megenni úgyse akarjuk).

Ezután hagytuk az üvegeket lehűlni, és amikor már kézzel is fogható volt, beleraktunk egy darab fehér micéliumot, amit Amadea az előző tenyészete szalmazsákjáról szüretelt. Ügyeltünk arra, hogy csak minimális időre nyissuk ki az üveget, hogy ne fertőzze meg más spóra (penész) a sterilizált vizet.

Ez a micélium egy jó két hét múlva hosszú szálakat fog növeszteni. Ekkor mehet a gabonára: köles vagy árpa tanácsos. A rizs nem olyan jó, mert ragad... Persze a gabonát is hasonló módon sterilizálni kell, és beoltás után szintén megvárni míg a vízben nevelt micélium beszövi a gabonamagokat. Végül, ugyanúgy sterilizált szalmába keverjük a gabonát, megvárjuk míg beszőtte a gomba, és a szalmazsák szélébe fúrt lyukakon kinő.

Ezeket a lépéseket majd a következő hozzászólásokban fogom dokumentálni, részletesen, képekkel, és remélem hogy mások sikereiről, illetve kudarcairól is olvashatok hasonló hozzászólásokban.

0
Címkék gomba
Már több éve ismerkedek a permakulturával. 2008-ban végeztem egy PDC-t az USA-ban Scott Pittman és Larry Santoyo tanítása alatt. Azóta különböző országokban, és éghajlatokban wwoofoztam tanyákon, biofarmokon, közösségekben, stb.

Most Budapesten lakok, és ez az első alkalom, hogy a városi permakulturával is foglalkozzak. Belvárosi lakásomat akarom a leghatékonyabban kihasználni, amit csak tudok megtermelni, és ötleteket, tapasztalatokat, és magát a folyamatot más érdeklődővel megosztani. Erre a célra rendszeresen szervezek hétvégi délutáni találkozókat a "Városi Sejt"-ben. Több infó erről a facebook oldalon: www.facebook.com/varosisejt

Hozzászólások

  • Dávid
    Dávid 2012 jan. 08, vasárnap

    folyékony kultúra három héttel a beoltás után

    A beoltás óta három hét eltelt, és a micéliumok mindkét üvegben szépen elkezdtek nőni. Az nagyobb befőttesüvegben egy érdekes lila színű felhő alakult ki. A másikban, a babakajás üvegben egy nagy gombolyag keletkezett, ami a víz felszínén úszkál, és sok kis gombolyag az üveg mélyén. Még adok nekik egy hetet, és utána beoltom a kölest / árpát.
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=211645288923260&set=a.200232030064586.51073.156015861152870&type=1&theater
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=211645472256575&set=a.200232030064586.51073.156015861152870&type=1&theater

  • Dávid
    Dávid 2012 jan. 15, vasárnap

    Telepítés Magokra

    Négy héttel a folyékony kultúra készítése után már szép nagyra nőtt a lila színű felhő, és úgy döntöttem, hogy itt az ideje magokra áttelepíteni a micéliumot. A másik üvegben, a víz felszínén úszó nagy fehér gombolyag tetején, megjelentek zöld foltok is. Ezért ezt a kultúrát inkább most egy kis kudarcnak minősítettem, minthogy később egy nagy kudarcban végződjön.

    Telepítésre tanács szerint kölest és árpát használtam, mindkettőből két adagot. Biztos ami biztos. Az üveg egyszerű egy-literes befőttesüveg, amiből a nagy fazékba négy darab szépen elfért. Először 1-2 ujjnyi magot raktam bele, jól felöntve vízzel, aztán lazán rá a tetejüket (nem rácsavarva!), vizet öntöttem köréjük a fazékba, és 45 percre be a sütőbe.

    Mire kivettem őket, láttam hogy a magok szépen magukba szívták a vizet, és rázogatásra esély se volt. Ezért nem is próbálkoztam a kultúrával, hanem készítettem reggelit a kölesből, és az árpát elraktam vacsorára. Az üvegeket elmostam, és ismét próbálkoztam. A tetejükben ismét ugyanúgy megolvadt a gumi, de ezt most szépen ki tudtam kaparni, mert hát úgyis újra sterilizálnom kellet őket.

    Másodszorra csak éppen annyi magot raktam minden üvegbe, hogy éppen csak belepje az alját. Aztán feltöltöttem az üveget 2/3-nyira vízzel, és megint beraktam 45 percre a sütőbe. Persze most is elég jól megszívták magukat vízzel, de miután lehűltek annyira hogy kézzel kényelmesen meg tudjam fogni őket, leöntöttem a maradék víz nagy részét, és így most már szépen össze tudom rázogatással keverni a magokat.

    Ekkor kinyitottam a folyékony kultúrás üveget, amit négy héttel ezelőtt lezártunk. Előtte jól felráztam, hogy a nagy micéliumfelhő apró darabokra szakadjon szét, és egy-egy kis kortyot a magokra öntöttem. Persze az üvegeket csak az erre szükséges néhány másodpercre nyitottam ki, és utána egyből rácsavartam a tetejüket. Utána még alaposan megrázogattam, hogy a micélium szépen elkeveredjen a magokkal, és felraktam a polcra.

    Ha minden jól megy, egy pár héten belül már látni fogom az eredményt, és egy fehér szövet fogja belepni a magokat. Rendszeres rázogatást is tanácsoltak, amire ügyeli fogok. Azóta sokféle helyen találtam infót a gombászatról, és mindenütt a sterilitást hangsúlyozzák, ami gumikesztyűt, szájvédőt, kuktát, és társai szintjét jelenti. Remélem annak ellenére, hogy ilyen egyszerű módszereket használok, ki fog fejlődni a laskagombám.

Hozzászólás

Vendég 2024 ápr. 18, csütörtök