EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Halott talaj és elvadult baromfiak

Beküldve - - - Talaj
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 2179 megjelenés
  • 6 hozzászólás
  • Nyomtatás

Az elmúlt két nap a farmon csodálatosan telt Elaine és Penny szárnyai alatt.

Penny-Elaine-Vitka.jpg

 

A friss költözésben és kavarodásban eltűntek a mikroszkópos talajvizsgálathoz szükséges eszközök, így várni kellett, hogy postán megérkezzenek a frissen rendelt cuccok. Elaine arra ösztönzött, hogy pihengessek, de én inkább becsatlakoztam Pennyhez és segítettem a tervezésben. Méregettem a közeli források vízhozamát és segítettem neki térképezni a területet. Először skeptikus volt, amikor felajánlottam a segítségem, de a végén nagyon hálás, hogy időt spóroltam neki. Arra számított, hogy majd mindent a számba kell rágni, mert az a tapasztalata, hogy az embereknek általában az alapvető matekkal és geometriával problémái vannak. Hamar sikerült meggyőzni, hogy azért akadnak kivételek.

 

Ezt a helyet egyébként többek között a környéken és a farmon lévő sok-sok forrás miatt választották. Ugyanis Kaliforniában jelenleg hatalmas víz-problémák vannak. Eddig is gondot okozott a víz szűkössége, de olyat nem mostanában tapasztalatak, hogy már kora tavasszal súlytson az aszály. Elég cumi a helyzet.

 

Délután megérkeztek a várva várt eszközök: tárgylemezek, pipetták, kémcsövek. Nekiálhattam a talajminták elemzésének. Ezzel telt el az egész délután és másnap a teljes nap. Hát szó, ami szó. Siralmas a talaj állapota. Alig van benne élet, magasabb rendű fogyasztók közül bedig az összes mintából öszvissz egyben találtam egy árva fonálférget és egy ostoros egysejtűt végigslisszolni a látómezőben.

fonalfereg.jpg

 

Volt olyan ágyás (előzöleg paradicsomot termesztettek itt), ahol még a baktériumok száma is elenyésző volt, más élet meg abszolút nulla. Még egy árva betegséget okozó gombafonal sem volt a mintában. A mintavételezésnél azt vettem észre, hogy a felső talajréteg alatt egy pár centis szürke réteg volt. Rá kellett ébrednem, hogy ide masszívan hordták ki a hamut, amivel kinyírtak mindent.

Az állandó fás és lágyszárú növényzettel takart ágyásokból származó a mintákban valamivel jobb volt a helyzet, de még itt is nagyon szegényes volt a biológia.

kert-reszlet.jpg

 

Némi időt eltöltöttünk Elainnel a mikroszkóp kukkerján keresztűl készített fotókat nézegetve és ő csak mesélt, mesélt és mesélt. Aztán csináltam még egy adag fotót, viszont azt már nem sikerült végignézni, de megnyugtatott, hogy nincs okom izgalomra, hiszen még három hetet együtt fogunk tölteni Iowa-ban.

 

alga-kolonia.jpg

 Mit gondolsz, ez mi lehet? Ha megmondod, kapsz egy zöld pontot :)

 

Ma reggel pedig útnak indultam: egy újabb nap, sőt másfél nap utazás. Úton a repülőtér felé a kisbusz, amivel utaztam megállt egy városka, Yuba City, shopping centerének a parkolójában, ahol arra lettem figyelmes, hogy mindenütt tyúkok és kakasok kapirgálnak kisebb csoportokban. Egynémelyik tyúkocska egy egész csapat kiscsibével.

elvadult-baromfiak.jpg

 

A szárnyasok eredetére állítólag mindenkinek megvan a saját verziója. Van aki szerint egy aukciós házból szöktek meg, míg mások szerint valakinek a kertjéből, megint mások szerint pedig egy terményboltos engedte őket szabadjára, amikor befuccsolt az üzlete. Akármi is az eredetük, már legalább két évtizede a város különleges színfoltjai. Ez a parkoló a központjuk, de a város más részein is felbukkannak. Amikor átkelnek az úton, állítólag megvárják amig zöldre vált a lámpa. Hahaha.

elvadult-baromfiak2.jpg

 

Most Denverben csücsülök, ahová kiszáradt folyók, sivatag és hófedte hegycsúcsok felett vezetett az utam. Várom a csatlakozást, ami elrepít Amerika masszív kukoricaföldjének kellős közepére. 

 Denver-fele.jpg

 

Csodálatos szép napokat kívánok drága olvasó :)

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Luti
    Luti 2015 ápr. 24, péntek

    Vitkának

    Kedves Vitka!

    Jó látni Rólad és az élményeidről képeket.

    Én nem értek nagyon a talajhoz. Csak egy felvetés (amit félre is vetek fel), mert lehet, hogy nagyon nagy hülyeség:
    Az első képen látható talaj vörös. Engem ez a vörös-iszapkatasztrófa képeire emlékeztet. Nem lehet, hogy sok benne az alumínium és ez bénítja a talajéletet?

    További jó amerikázást! Kíváncsian várom a további beszámolókat. :-)

  • ecovitka
    ecovitka 2015 ápr. 24, péntek

    RE:Vitkának

    Szia Luti :)
    Köszi a hozzászólást. A talaj valószínüleg a magas vas tartalom miatt vörös. Van ilyen színű talaj a Balaton felvidéken is.

  • kovibali
    kovibali 2015 ápr. 24, péntek

    Nagyon jó! : )

    Nyomjad Vitka! Annyira király, hogy ott vagy és hogy csinálod!!
    Faszák a fotók, a mikroszkóposak is!

  • kovibali
    kovibali 2015 ápr. 24, péntek

    Tipp a fotóra:

    Én algára tippelek, azaz tömörödött, levegőtlen talajra.

  • ecovitka
    ecovitka 2015 ápr. 24, péntek

    RE:Tipp a fotóra:

    Szia Bali,
    Jó a tipp tényleg egy alga kolónia :) Leginkább a színből lehet erre következtetni, hiszen ha zöld a cucc, akkor a fotoszintetizáló alga valószínüleg. Valóban tömörödött itt a talaj. De az algák a növényeken, vagy a talaj felső néhány milliméterében élnek, és ott nincs akkora levegőtlenség probléma.

  • Zoo Lee
    Zoo Lee 2015 máj. 26, kedd

    Tipp egy másik fotóra

    Szerintem vagy túl sok hamburger, vagy lány, vagy fiú....

    Kezdem érteni a bilikommunikációs kérdéseidet. Nagyon örülök! :D

Hozzászólás

Vendég 2024 ápr. 19, péntek