EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Hogy áll - azaz halad - a komposztálás?

Beküldve - - - Talaj
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 2025 megjelenés
  • 3 hozzászólás
  • Nyomtatás

Április 29-én kezdtünk el két különböző komposzt halmot, amiről itt tudósítottam először. Most jöjjön a folytatás még pár képpel.

 komposzthalmok-letakarva.jpg

A talajlabor udvarán sorakoznak a komposztketrecek letakarva 

 

Szóval tegnap még mind a két kupac elég meleg volt. Nekem az a gyanúm, hogy nem is a 5 és 10 % sör cefre az amitől úgy dübörög a történet, hanem sokkal inkább a friss zöld cucc, amiből mind a két kupacba nagyon sok került.

Tegnap még mind a kettőt forgatni kellett, mert még mindig 65-70 fok körül voltak a hőmérsékletek. Nedvesíteni viszont nem kellett egyiket sem, mert 50% körül mozgott mind a kettő.

Ma pedig már csak az alacsonyabb sör cefre tartalmút kellett forgatni, mert az még mindig a 70 fokot súrolta (ebből is látszik, hogy valószínűleg nem a sörcefre okozza a felmelegedést, ahogy azt itten gondolták). A nedvességtartalma szerencsére jó volt. A másik halom 60 fokos volt, 50 % nedvességgel, ezért ehhez nem kellett nyúlni. Halle lúja.

 

komposzt-adatok.jpg

Így néz ki a táblázat, amibe a diákok minden nap feljegyzik a méréseket és megfigyeléseket, illetve, hogy kellett-e forgatni, nedvesíteni. Hosszú távon ez nagyon hasznos, mert az ember hamar elfelejti, hogy miként is csinélta a dolgokat.

 

barnulo-komposzt.jpg

Komposzthalom tegnap elött

 

Érdekes, hogy alig egy hét leforgása alatt mennyire bebarnult az összes alapanyag. A friss zöld cuccok szinte már alig kivehetőek. Illetve nagyon sokat csökkent az anyagok térfogata is.

 

Szépeket és jókat :)

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • magzsuzsi
    magzsuzsi 2015 máj. 13, szerda

    Szia Vitka! Nagyon-nagyon-nagyon szuper, ahogy tolod a sok infót hazafele! :-) Ki se látszunk a munkából, de a bejegyzéseidet mindig elolvasom. :-) Tavaly a fűkaszáléknak abból a részéből, ami nem fogyott el mulcsozásra, csináltam komposztprizmákat, de sem összerakni nem sikerült profin, sem időm nem volt foglalkozni velük később, úgyhogy az eredmény nem lett valami fényes. Idén szeretnék igazi tökpöpec komposztprizmát, és ebben a bejegyzéseid sokat segítenek majd! Most egy olyan kérdésem lenne, hogy ti itthon le szoktátok takarni valamivel a prizmákat? Mivel? Elég árnyékos helyet sikerült nekik találni, de a fekete fóliában (ami már most is van a telken) kicsit bizonytalan vagyok, nem főnek abban meg a cuccok? Lyukasztgassam ki esetleg, vagy használjak valami eleve szellősebbet/világosabbat? Szép napokat, aztán lassan gyere haza! :-)

  • ecovitka
    ecovitka 2015 jún. 03, szerda

    Szia Zsuzsi,
    A komposztot érdemes letakarni, ha beállítottad a nedvességtartalmát, azért, hogy ne száradjon ki és ne kerüljön bele túl sok nedvesség, ha esik az eső. Fontos, hogy azért tudjon lélegezni. Talán az lehet egy megoldás, ha csak a tetejét takarod és kifeszíted a ponyvát.

    A tanyán korábban úgy raktam össze sok komposztprizmát, hogy nem volt lehetőségem locsolni és csak a kiszámíthatatlanul hulló esőre tudtam hagyatkozni. Így is elfogadható terméket kaptam, de ez nem valami szofisztikált komposzt és alapvetően sok növény nem is teljesített olyan jól bennük. Az ilyen komposztnak sokkal több idő kell amig megérik és nem melegszik fel minden része a kívánt hőmérsékletre, hogy elpusztuljanak a kórokozók, kártevők.

    Ha gyorsan szeretnél jó komposztot előállítani, ahhoz a komposzt ketrecet javaslom. Azt könnyű kezelni, könnyű letakarni. Viszont az első egy hónapban minden nap kell ellenőrizni és gyakran kell forgatni.

    Nem tudom, hogy ezzel megválaszoltam-e a kérdésed. Kérlek írj, ha pontosításra van szükséged.

  • magzsuzsi
    magzsuzsi 2015 jún. 03, szerda

    Tökéletesen megválaszoltad a kérdésemet, köszi! Végül pont azt csináltam, amit írtál: vágtunk egy olyan darab fóliát, ami kicsit kisebb, mint a kupac, így oldalt azért szellőzik valamennyire. Ráadásul közben lett páraáteresztő fóliánk, ami kicsit szellőzik is, végül azt raktunk rá. Már mértünk 60 fokot is, szerintem ez jó lesz! :-)

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 29, péntek