EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Humanure - avagy szarban vagyunk gyerekek

Beküldve - - - Újrahasznosítás
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 6848 megjelenés
  • 4 hozzászólás
  • Nyomtatás

 

A szükség nagy úr, s bár bíztam benne, hogy a városi kunyhó otthonossá tétele fogja kitölteni a szombat nagy részét, erről le kellett mondanom.

 

Na de akkor most hova sz@rjak? Így szó szerint. Vízöblítéses wc nem tartozik a városi tanyánk komfort felszereltségi közé… Amúgy is komposztálni szerettük volna az értékes nagy barnát és a folyékony aranyat, a sors pedig azt osztotta, hogy most vagy soha. A komposztálandó, tápanyagban igen gazdag szerves anyag már jócskán gyűlni kezdett. A mi komposzt vécénk még finoman szólva rusztikus, de egy két impozáns példát találsz --> itt.

 

Ma eljött az ideje, hogy Humanure komposztálót építsünk. Egy hét alatt két festékesvedernyi tartalom jött össze; jó sok fűrészporral rétegezve.

 

 

Ajánlott zárható veder használata. Nagyban megkönnyítheti a humanure transzportot :))

 

 

 

 

Szerencsére akadt pár raklap a tanyán.

 

 

 

Sacc-per-kábé mértani pontossággal alakul a komposztáló.





Újabb alkatrészeket gyűjt a happy camper. A tanyán korhadó fa akad bőven;

ezek is gazdagítani fogják a lebomlást, miközben tápanyagot kötnek meg a lebontó mikróbák.





Ahogy Joseph Jankins, a Humanure Handbook szerzője mondaná, "Szerves anyag, szerves anyag, szerves anyag!"





És még több szerves anyag. Rengeteg levelet is gyűjtöttem.

Azaz mentettem meg, amolyan grínpísz-esen… a végső kárhozattól:

ÉGETÉS (a szomszéd nénivel lezsíroztam, hogy ezentúl az "égetni való" szerves hulladék hozzánk vándoroljon.

Szépségesen szépséges, omlós és fekete, illatos és gyönyörű komposzt lesz belőle.






Zutty a kis mélyedésbe, falevél a tetejére, azt kezdődik az első réteg évekre szoló pihenője. Olyan mint a jó bor, érlelni kell...

 

 

Gergő nap közben így kiáltott fel: "Végre egy olyan nap amikor értelmes dolgokat csinálhatok!"  Már nagyon vártunk arra, hogy elérkezzen ez az idő az életünkben. Dobtuk a városi melót, és úszunk, remélve, hogy csendesedik az ár.

 

Hazaérkezés, begyújtás, leves melegítés. Amig melegszik a leves, a második fogás összerittyentése (mégsem lett rakott krumpli, mert elfelejtettük a tejfölt):

 

 


Sali: reszelt sárgarépa, finomra szelt sült cékla, citromlé, méz, só, fokhagyma

 

 

 


Héjában főtt krumpli zsíron pirítva, friss metélőhagymás sajt ráolvasztva, három tojás ráütve.

 

0
Címkék álomszék komposzt
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Vendég
    Felméri 2013 febr. 08, péntek

    Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes :-)

    Látszik hogy nincs kutyátok, vagy ha van, akkor már kinyammantotta az összes anyagot a komposztból. Nálunk is ez volt a kedvenc amíg meg nem erősítettem és magasítottam a lécezést.
    Amúgy érdemes annyi mindent hozzákeverni?

  • gergo
    gergo 2013 febr. 09, szombat

    RE:Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes :-)

    De van kutya, még ha nem is a miénk. A 2 szomszéd kutya ott van állandóan, de sosem jelentettek problémát a komposzttal. A csirkék már annál inkább beleszaladtak olyan játékokba, hogy a friss kaki komposzt tetején való kapirgálás után nem sokkal jöttek a konyha asztalra garázdálkodni. Ez a probléma aztán könnyen meg lett oldva. A komposzt tetejére rakunk egy csirkehálót takarásnak. Így, hogy a tyúkok nem tudnak rajta kapirgálni, már nem is érdekes számukra. A kupac jól van és senki nem bántja.

    Hogy érdemes-e annyi mindent összekeverni? Nem tudom. Mi azt rakjuk bele ami éppen jön és nem próbálunk vele túlzottan tudományoskodni. Egyébként nem érzem, hogy túl sok mindent raktunk volna bele: faágak, fűkaszálék, miníliás gyümölcsök, kaksi, fűrészpor, elpusztunl kisállatok, falevél.. Nekem más nem is jut eszembe amit egy év alatt beleraktunk volna.

  • Vendég
    Felméri 2013 febr. 09, szombat

    RE:RE:Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes :-)

    Muhaha tyúkok az asztalom :-) !!!
    Sokáig a sulabh vécén gondolkodtam (http://www.dothegreenthing.com/blog?tag=toilets), de az alomszék nálunk bevált, főleg mióta tudunk fűrészport szerezni :-) Tavaly nyár óta fűrészporozunk előtte én is egybe tettem mindent, de majd csak jövőre tudom azt a nagy komposzthalmot felhasználni, pedig már érettnek néz ki (átforgattam).

  • Vendég
    Fodor Péter 2013 márc. 06, szerda

    Emberi fekália komposztálása

    Sziasztok!

    Bár a tapasztalás még várat magára, mégis meggyőződéssel ajánlom figyelmetekbe az alábbi kis összefoglaló anyagot. A fekália komposztálásán túl szó esik arról is, hogy mi kerülhet a komposztba. És még nagyon sok más tudás is hozzáférhető önellátás témában.
    Hamarosan a mi életünk is ilyen irányt vesz.

    http://www.eautarcie.com/hu/05f.html

    Válasz Mégsem

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 29, péntek