Gergő blogja

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Humanure komposztáló helyzet

Beküldve - - - Újrahasznosítás
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 3474 megjelenés
  • 7 hozzászólás
  • Nyomtatás

Két dolog változott a komposztálóban:

 

  • A három oldalú komposztálóba nem lehetett könnyedén a megfelelő helyre juttatni az 'anyagot', ezért egy előlapot is csináltunk neki - most már mind a négy oldalról zárt a szerkezet.
  • Forró levél komposzttal megpróbáljuk a hőmérsékletet emelni és beinditatni a fekália komposztálódását is.

 

A humanure komposztnál arra próbálunk törekedni, hogy a friss anyag egymás tetejére kerüljön a kupac közepén és így fel tudjon melegedni kellően. Ha nem alkot egy nagy egységet a kaki+pisi+fűrészpor+falevél mix, akkor könnyen hideg marad a cucc télen és úgy nem komposztálódik ideálisan. A hő nagyon fontos a paraziták elpusztítása miatt is!

Kutatatások eredményei azt mutatják, hogy a három napig 47-55 °C között tartott komposztban elpusztult az összes parazita amivel a szennyvíziszapot beoltották (Poliovirus, Szalmonella, fonálférgek, Candida abicans). Más kutatás eredménye - miszerint az emberi patogének nem maradnak életben 30 perces 55-60 °C-os hőkezelést követően - alátámasztani látszik az első kísérletet. (Joseph Jenkins: the Humanure Handbook - p.45).

Megint más kísérletek pedig azt mutatják, hogy ha a hőmérséklet mégsem emelkedne elég magasra, akkor a paraziták idő hatására is életképtelenné válnak. Ezért tervezzük azt, hogy biztonság kedvéért nem nyúlunk a komposzthoz 2 évig és olyan melegre próbáljuk melegíteni amilyenre csak tudjuk. Valószínűleg túlzott az óvatosság, de ebben az esetben nem bánom - mégis csak szarról beszélünk.

A bezacskózott falevéllel amit a városban a sportcsarnok előtt találtam az a helyzet, hogy a zacskóban olyan jól elkezdett komposztálódni, hogy gőzölt és szinte sütöte a kezem még kesztyűn keresztül is. Ezért úgy döntöttem hogy a szokásos leveles takarás helyett, most sokkal több 'izzó' levelet rakok az ürülékünkre, hátha az megadja a 'gyújtást' a humanure-nek is. (Az egyetlen probléma a zsákolt városi falevéllel, hogy egy csomó szemét is van benne - cigis dobozok, csokis papír, műanyag zacskók, görcsoldó gyógyszer, .. -, de azt kiválogatjuk.)

 

Címkék álomszék komposzt

Hozzászólások

  • Honey
    Honey 2012 jan. 31, kedd

    Ha az oltás sikerül, akkor szerintem fontos lenne valamilyen külső hőszigetelés (hungarocell lapok?), hogy a téli hidegben a folyamat ne álljon le, ill. a széleken is működjön.

  • gergo
    gergo 2012 febr. 01, szerda

    Úgy tűnik az 'oltás' egész jól sikerült - legalábbis három nappal később, amikor ismét ürítettük a vödröket, akkor is gőzölgött az egész a takaró levélzet alatt. A komposztálásban az a szép, hogy ha elindul a láncreakció akkor egyre több hőt termel. Szigeteléssel kapcsolatban az a véleményem, hogy humanure komposztnál müanyagokat használni teljesen felesleges - sőt szerintem hibás. A sok falevél ami körülveszi az 'anyagot' az magában egy nagyon jó szigetelő. Ha mégsem lenne elég - akkor sem lesz belőle kárunk, ha a télen kicsit leáll a komposztálódás - mert tavasszal úgyis újra beindul. A hungarocell-t viszont egy esetben nem kerülném el a rendszerünkből: ha már benne lenne. A hungarocell ha jól hallottam tartalmaz benzinszerű vegyületeket is, ami meleg hatására lebomolhat. Azt semmi képpen nem szeretném, ha a hungarocell belebomlana a felhevült komposztunkba. Főleg úgy nem szeretném ezt, hogy ha mérgező anyagok kerülnek ki belőle (és még fizettem is érte).
    Ha valami mást kell szigetelnem, még akkor is a természetes anyagokban fogok keresgélni, mert úgy érzem nagyon sok a természetes alternatíva.
    Amúgy nincsen nagy tapasztalatom a hungarocell viselkedésével kapcsolatban, csak úgy érzem, hogy ennyire mű dolog nem igazán lehet jó. Véleményem szerint a hungarocell használatának ösztönzése és támogatása sokkal inkább az ipar hulladékainak a felhasználásáról szól, mint a panel lakások jobb hőszigeteléséről. Engem nagyon elkeserít amikor látom azt, ahogy emberek ebbe a szörnyűségbe csomagolják lakásaikat. Ugy gondolom a sok pollen allergia sem a parlagfű hatása, hanem sokkal inkább az ilyen műanyagokkal való közelség váltja ki az emberekből.
    Így tudatlanul nem szeretném a hungarocell-s sem ördögként beállítani, ha valakinek van vele tapasztalata és máshogy vélekedik róla azt szívesen meghallgatnám.

  • adminisztrator
    adminisztrator 2012 febr. 01, szerda

    Szia Gergö
    Márta vagyok a Dégáztól.Azt szeretném tudni ha nem tudttam a fagyok elött felszántani a kis veteményesem mit csináljak vele hogy könnyen művelhető legyen ültetésre?

  • gergo
    gergo 2012 febr. 02, csütörtök

    Szia Márta! Örülük, hogy látunk a Permaforum.hu-n. Mivel a kérdésedre nem tudok konkrét választ adni, ezért indítottam egy új témát a fórum részben (http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/hu/forum/9-noevenytermesztes-talajelkeszites/954-lekestem-a-szantast-a-fagyok-eltt-hogyan-tudok-koennyen-mvelhet-talajt-csinalni#954)

    Tapasztalataim alapján a közös tudat sokkal erősebb mint egy guru ige hirdetése, valamint nem is vagyok egy guru, ezért ajánlom, hogy hasonló kérdésekkel fordulj bátran a fórumhoz. Sok tudás és pozitív hozzáállás található ott. Kérlek válaszokért nézd a fent említett linket.

  • Vendég
    Lucagazda 2012 febr. 08, szerda

    Szia,
    van valami különös oka, hogy nem ástatok egy falusi budit? Mi már több éve használjuk a fűrészporos rétegzéssel, és minden külön macera nélkül kiválóan működik. Még télidőben is olyan hőt termel, hogy a deszkát nem lehet rátenni, mert rácsapódik a vízpára. Azóta már tudom, hogy a profi változatban ezért egy kémény-szerű csövet is építenek bele a pára elvezetésére: http://www.youtube.com/watch?v=ErwrWRoTRjU
    Nekem ez túlzás (egyébként Gömörszőlősön nagyon sok jó dolgot próbálnak ki, mint tömegkályha, aszaló, szürkevíz hasznosítás, stb.), mi egyszerű fabudit csináltunk, amit egy talicskára borítva át tudunk tolni új helyre, ha szükséges. Én inkább ezt választom a vödrözés helyett, persze -20 fokban nem kellemes kimenni, olyankor lehet megoldás a vödör, és akkor tényleg jó a kétaknás budi, hogy egyszerűen lehessen üríteni a vödröt is.

    Üdv: Lucagazda

  • gergo
    gergo 2012 febr. 08, szerda

    Az okunk a vödrözésre az, hogy pillanatnyilag a városi kunyhónkban töltjük a nap nagyobbik részét, amihez nem tartozik kert, igy budit nem tudunk felállítani és a fűtetlen szobánkban vannak a vödreink.
    Nagyon jó ötletnek tartom a budi könnyű talicskás áthelyezését. A tanyán van is egy budink (kicsitt hajlott állapotban) amit fel akartunk javítani, hogy abba rakjuk majd a vödröket, csak vödröt találunk nehezen. Lehet hogy már nem is kell keresni!? Köszönom az ötletet!

  • adminisztrator
    adminisztrator 2012 máj. 13, vasárnap

    Forradalmi dolgokat sejtet:o az emberi ürülékkel való manipuláció.....én inkább a következőt vizualizálom: - Ások egy budit, rétolom a bodegát,és amikor megtelt az ürülék-falevél-ürülék-falevél-...réteg-komposzt, akkor oda ültetek rá, vagy szorosan mellé egy fát, amit öntözéssel óriási növedék-hozamra bírhatok a szervesanyag-dömping jelenlétében.:)...így elkerülhetem a szinte közvetlen érintkezést emberi ürülékkel.;)

Hozzászólás

Vendég 2024 ápr. 18, csütörtök