EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Komposzt tea készítés

Beküldve - - - Talaj
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 9200 megjelenés
  • 17 hozzászólás
  • Nyomtatás

A komposzt tea készítés lényege, hogy a komposztban felszaporodott mikroorganizmusokat tovább szaporítsuk és folyékony formában, bármilyen klasszikus permetező berendezéssel a növényzetre vagy esetleg a talajra juttassuk. Attól függően, hogy mit is szeretnénk inkább felszaporítani, a megfelelő kaját adjuk nekik, csak úgy, mint a komposztálásnál.

 

komposzt-tea-keszites.jpg

Létező legegyszerűbb berendezés kis mennyiségű tea készítéséhez.

 

Hasonlatosan a komposzthoz, a teánál is az összetettebb, tág C:N arányú szervesanyagok inkább a gombáknak szolgálnak táplálékul. Teakészítés esetében ilyenek a humin sav, komplex proteinek, hínár, zabpehely, korpa, folyékony hidrolizátum. A könnyebben lebontható anyagok, mint a melasz, cukrok, egyszerű, egyenes léncú aminosavak, proteinek és szénhidrátok pedig a baktériumoknak kedveznek. Azonban elég ritka az, hogy egy komposzt teában a baktériumok felszaportására törekednénk, mert belőlük a legtöbb esetben nincs hiány. Épp, hogy a gombák hiánya okozza a körülmények nagy többségében a problémát.

A bacikon és a gombákon kívül protozonok, vagyis állati egysejtűek is felszaporodnak, amik magasabb szinten vannak a táplálékhálóban (és bacikat fogyasztanak). Akkor csináljuk a teát ügyesen, ha csak az ostorosok és az amőbák sokszorozódnak. Ha csillósok is vannak a teában, akkor gondok vannak a levegőztető rendszerünkkel.

Igen, mert valójában vízben történik a teakészítés, ami elég furinak tűnhet, ha közben azt is számításba vesszük, hogy a történet nem válhat anaeróbbá, azaz levegőtlenné.

A recept, amit használtunk a teához:

- 1/2 kiló komposzt

- 15 liter víz (mi szűrt esővizet használtunk) - fontos, hogy nem lehet a vízben klór vagy klóramin, mert az kinyírja a mikróbákat

- 2 evőkanál huminsav

- 1 teáskanál oldható hínár

- 1 teáskanál folyékony hal (hal hidrolizátum)

 

Az utóbbi két összetevő eléggé meredeken hangzik. Amerikában lehet őket készen kapni. Otthon tudomásom szerint nincs ilyesmi: szóval ez egy remek piaci rés, arra az esetre, ha az ilyen jellegű teázgatás Magyarországon is népszerűvé válik. A halas témát otthon is meg tudjuk csinálni: egy kis halat némi vízzel összepépesítünk botmixerrel.

 

folyekony-hal.jpg

1 gallonos kiszerelésben kapható folyékony hal. Büdös, mint a nyavaja.

 

Huminsav oldat előállítása: negyed kiló jó minőségű komposztot egy szűrőbe helyezünk és 20 pohárnyi vizet átengedünk rajta. A szűrőből kicsurgó víznek jó barnának kell lennie, ami azt jelzi, hogy tartalmaz huminsavat. Egyébként ez a huminsav (és egyéb szerves savak) megkötik a csapvízben lévő klórt és kloramint, tehát ha ezt alkalmazzuk, akkor csapvizet is haszálhatunk a teához.

 

A teakészítés elindítása: miután a komposzton kívül minden hozzávalót beletettünk a vízbe, elindítjuk a levegőztető berendezést és negyed órán keresztül levegőztetjük a mixet. Ezután a tea készítő filterbe belehelyezzük a komposztot és belelógatjuk a vederbe.

 

teakeszites-eszkozei.jpg

Molly Haviland bemutatja a teakészítéshez használatos eszközöket: vödör, levegőztető berendezés, filter tasak a komposztnak

 

komposzt-tarto-filter-zsak.jpg

Komposzt tartó filter zsák: kb. 400 mikrométer nagyságú lyukmérettel, masszív, nem túl hajlékony anyagból

 

levegozteto.jpg

Levegőztető "berendezés"

 

20-25 fokon 24 órán keresztül levegőztetjük, 15 fok alatt viszont már 48 óráig is elhúzhatjuk a teakészítést. Lényeges arra törekednünk, hogy olyan hőmérsékleten csináljuk a műveletet, amilyenen majd alkalmazni kívánjuk a teát. Ugyanis, ha a jó meleg szobában hamar felszaporítjuk a srácokat és aztán kimegyünk a márciusi 10 fokba és szétszprisszoljuk, akkor nyugodtan számíthatunk arra, hogy a mikróbák nagy része kinyiffan.

 

És ahogy bugyog a bugyogó:

 

A legfőbb szempontok amiket figyelembe kell venni:

- Hőmérséklet: Magas hőmérsékleten gyorsabban szaporodnak a mikroorganizmusok, viszont így az oxigén is hamarabb fogy

- Oxigén tartalom: alacsonyabb hőmérsékleten több oxigén oldódik a vízben (ld. gázok vízoldhatósága), illetve a mikróbák lassabban szaporodnak. Az aerob mikróbáknak legalább 6 ppm oxigénkoncentrációra van szüksége.

- Kaja mennyiség: sok kajával gyorsan szaporodnak, viszont az oxigént is gyorsan fogyasztják

Szóval a komposzt tea készítés a hőmérséklet, az oxigén ellátás és a hozzáadott kajamennyiség harmonizálásának művészete.

 

Az eredeti terv az volt, hogy ma, miután délelött megvizsgáltuk a teát, délután kijuttatjuk a melegházba. A kísérletben 3 féle kezelést kapnak a melegházi ágyások: Komposzt tea, komposzt extraktum, és lesz egy kontrol.

Sajna valami egyetemi ünnepség közbejött, amire minden diáknak kötelező volt délután elmennie, így a tanítási óra és egyben a kísérlet elindítása is elmaradt. A tea ott maradt a tanteremben a levegőztetőre rákapcsolva. Én pedig ünneplés helyett úgy döntöttem, hogy inkább megnézem mi van a teában. Hát az a helyzet, hogy nem kell az eredménytől elájulni. A kiindulási komposzt sem volt egyébként egy nagy durranás... Szóval gombafonalak mennyisége szinte nulla, pedig gombákra nagy szükség lenne az ágyásokban, mert a sokéves biogazdálkodás ellenére is elég levegőtlen, tömörödött a talaj. Sok féle baktériumot, jó pár baktérium fogyasztó fonálférget, némi ostoros egysejtűt és kevés amőbát láttam még a teában. Viszont ami nagyon cumi, hogy találtam egy gyökérfogyasztó fonálférget is. Nagyon kíváncsi leszek arra, hogy holnap amikor a többiek is megnézik és a főguru döntéshozó tanári kar (azaz Elaine) meglátja, akkor mi lesz a verdikt. Én nem hiszem, hogy egy eleve gyökérfogyasztó fonálférgekkel küszködő melegházba ezt a teát kijuttatnám. De majd holnap minden kiderül....

 

gyoker-fogyaszto-fonalfereg_20150508-024125_1.JPG

Gyökér fogyasztó fonálféreg: a szájszerv után található kis kékesnek lárszó gombostűszerű pöcök indikálja ezt

 

Még egy fontos gondolat a teakészítéssel kapcsoltaban. Nagyon fontos minden eszözt azonnal elmosni, amikor végeztünk. Ugyanis ha beleszárad az eszközökbe, különösen a komposzt tartó filter tasakba a cucc, akkor nagy bajban lehetünk a következő teánál. A baktériumok szárazság hatására ugyanis maguk köré kreálnak egy kis ragacsos zseléburkot és bealszanak. A következő teánál amikor vízbe kerülnek az eszközök, újra aktiválódnak és keresztbe szennyezhetik az újabb teánkat illetve a zselés ragacsburkoknál anaeróbbá válhat a történet.

 

Holnap remélem tovább jutunk és megcsináljuk a komposzt extraktumot is. Kicsit lassan őrölnek a malmok és ráadásul Elaine néha kiborul, hogy a diákok milyen lassan fognak fel dolgokat. Ilyenkor belefog és századjára is elismétli ugyan azt.

 

Folyt. köv.

Csodás napokat kívánok.

 

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Bozse
    Bozse 2015 máj. 08, péntek

    komposzt tea és a készítés művészete

    'Szóval a komposzt tea készítés a hőmérséklet, az oxigén ellátás és a hozzáadott kajamennyiség harmonizálásának művészete."
    Jajjj. A földhözragadt fajtámat. Az élőlényekkel való munka művészet. Sajnos van, amit nem tudunk pontosan leírni, pl. ebből ennyi kg, gramm, l, ml, stb. Ilyenkor többnyire arról van szó, hogy az "ebből" minősége nincs pontosan meghatározva, mert nem lenne érdemes annyit rá költeni, hogy meghatározzuk, vagy nem tudjuk meghatározni. Így aztán a végeredmény egy lutri. Nekem a tejsavas erjesztés, a káposzta savanyítás (az 5-9 napos) elég sokszor sikertelen volt.
    Ahogy írod, itt is sok dolgon el lehet csúszni.
    Lélekben nagyon ott vagyok veled. Nagyon tetszik.
    Átálltál már az ottani időzónára? Rendben vagy? Milyen a kaja? Milyenek a hallgatók, oktatók?

  • ecovitka
    ecovitka 2015 máj. 08, péntek

    RE:komposzt tea és a készítés művészete

    Igen, egy kicsit néha olyannak érzem ezt az egészet, mint ahogy Ilonka néni a termelői piacon elmagyarázta hogyan készíti a tejfölt: se nem túl hideg, se nem túl meleg, stb.

    Elcsúszi, azt a teával is sikerült. Tegnap délután hatalmas vihar kerekedett és elment az áram egy kis időre. Ennek az lett az eredménye, hogy az anaerob mikroorganizmusok beindulhattak (hemzsegtek a csillósok, csavar alakú spirillum baktériumok) és reggelre egyáltalán nem maradtak gombafonalak a teában. Sajna fotókat nem tudtam csinálni, mert az egészet leborították a csatornába. (Na ez is egy kérdéses dolog számomra, hogy tényleg olyan jó ötlet leborítani ezt a cuccot a közcsatotnába...)

    Reggel beindítottunk egy újabb adag komposzt teát, ezúttal egy erősebb pumpával és egy másik fajta komposzttal (gili-komposzttal).

    Köszönöm Bözse a kérdésed: igen átálltam az időzónára, rendben is vagyok, csak baromi fáradt állandóan. A kaja szuper. Szinte egészségesebben táplálkozom, mint otthon. A menza tök jó. Csupa bio, egészséges kaja. A diákok nagyon nyitottak, meg a suli is alapvetően. Nem veszi mindenki telejesen komolyan ezt a kurzust, de a többség teljes lázban ég és sokan nagyon izgalmas terveket szövögetnek. A tanárok is jó fejek állítólag, én csak 1-2 emberrel kerültem közelebbi kapcsolatba. A fickó aki permakultúrát tanít és a tanszék egyik vezetője egy nagyon laza fószer. Öltönyben talicskázza a komposztot és kertészkedik a központi épület elött.

    Válasz Mégsem
  • AttilaK
    AttilaK 2015 máj. 11, hétfő

    Hínár meg halpép

    Vitka, a kelpmeal nem véletlen barnaalga, Ascophylum nodosum? Házi halpép meg jó, de a fish hydrolisate már papainnal vagy laktobacillussal előemésztett. Mindkét anyag aranyáras Maon. Van ötletetek, mivel lehet pl. a kelpmealt helyettesíteni?

  • ecovitka
    ecovitka 2015 máj. 12, kedd

    RE:Hínár meg halpép

    Attila, nem kelpmealt-t, hanem soluble seaweed-et használtunk. Ha nem felejtem el, akkor lefotózom a cimkéket.
    A hínártémákat pedig Elaine szerint kukorica darával vagy zabdarával (steel cut oats) lehet helyettesíteni. Mind a kettő erősebb gombakaja, mint a kelpmeal.

  • AttilaK
    AttilaK 2015 máj. 12, kedd

    seaweed

    Rendben, akkor mindketten egyről beszélünk, az Ascophyllumot márkázzák kelp és seaweed név alatt is. A gombák szaporodási dinamikájára kíváncsi lennék, mert rövidnek tűnik nekem a 24 órás reaktoridő a vizes közegben. Nem láttam még ugyanis szépen gyarapodó gombafonalakat teában. Szilárd hordozón, víztelített levegő átfújásával, hosszabb idő alatt inkább bukkant fel növekedés. Szóval örülök, hogy ott vagy a melegágyban és élőben látod a gyakorlatot :D

  • SzucsCsaba
    SzucsCsaba 2017 okt. 27, péntek

    Komposzttea talajra talajélet fokozása céljából

    Én éppen komposzttea talajra permetezésén gondolkodom a talajélet gazgadítása, fokozása céljából. Pl. ágyások felszínére élő vagy szerves mulcs alá.
    Ezzel kapcsolatban van tapasztalatod?
    Érdemes egyáltalán? A komposztteás vizsgáladot eredménye nem túl biztató...
    Vagy most már feltétlenül várjak vele tavaszig?
    Nekem huminsavam van és amalgerol, ahhoz adjak még más kaját is?
    És van egy akváriumi légpumpám.
    Köszönettel.

  • ecovitka
    ecovitka 2017 nov. 16, csütörtök

    RE:Komposzttea talajra talajélet fokozása céljából

    Szia Csaba,
    Milyen levegőztetőd van? Az a talapasztalatom, hogy 20 L folyadékhoz 3600 L/perc a minimum. Egy átlag akvárium pumpa nagyon kevés. Huminsav és amalgerol szuper. Bár tudnod kell, hogy az amalgerol benzint is tartalamaz. Gombák nagyon szeretik. Esetleg egy kis hidrolizált halat is adhatsz hozzá és zablisztet. Száraz anyagok a komposzthoz, folyadékok a vízbe.

    Nyugodtan csinálhatsz komposzt teát a talaj és a mulcs oltására. Igaz, én ezzel nem szoktam vesztegetni az időmet. A komposzt teában jellemzően sokkal nagyobb az egyedszám, mint egy extraktumban, de az utóbbiban sokkal nagyobb a diverzitás. Az extarktumban minden benne van, ami a komposztban, míg a teában csak az, ami felszaporodik az adott hőmérséklet és levegő viszonyok között és akik éppen azt a kaját szeretik, amit adsz nekik. Plusz kevés protozon szaporodik fel a teában. A teát én inkább növényvédelemre és lombtrágyának használom. A talajra legjobb a komoszt, ha kevés van, akkor az extarktum.

  • Vendég
    Levente 2018 jan. 21, vasárnap

    RE:RE:Komposzttea talajra talajélet fokozása céljából

    Elnézést, hogy beleszólok a nagyok dolgába! De a 3600L/perc nem túlzás? Ahoz milyen eszköz kellene?

  • ecovitka
    ecovitka 2018 febr. 07, szerda

    RE:RE:RE:Komposzttea talajra talajélet fokozása céljából

    Köszönet az észrevételért. Természetesen 3600 L/h-ról van szó.

  • Vendég
    Józsi 2018 máj. 28, hétfő

    Permetező

    Sziasztok.
    Én csak most ismerkedem a komposzt tea készítéssel.
    A héten kapom meg a levegőztető cuccot. Kétféle komposztom van, érett tavalyi amiben hemzsegnek a giliszták illetve idei friss. Mindkettőt ki szeretném próbálni lombtrágyaként és talajoltóként is. Kísérletezgető típus vagyok.
    Milyen permetező alkalmas a tea kijuttatására?

  • ecovitka
    ecovitka 2018 szept. 06, csütörtök

    RE:Permetező

    Szia Józsi. Hogy sikerült a komposzt teázás? Jó sokára vettem észre a kérdésed, ne haragudj. Nekem két féle permetezőm van. A jó régi, dögnehéz klasszik 18 literes, ami minden gazdaboltban megtalálható. Illetve van egy könnyebb 14 L-es Gardena márkájú. Ez utóbbit jobban szeretem.

  • Vendég
    Balázs 2019 márc. 27, szerda

    Szántóföld....

    Sziasztok
    A kérdésem az lenne, hogy szántóföldre milyen hektár dózisban kellene kijuttatnom komposzt teat, illetve vásárolt komposztból is elkészíthető?

  • ecovitka
    ecovitka 2019 jún. 26, szerda

    RE:Szántóföld....

    Szia. 50 - 150 liter per ha az ajánlott dózis. Attól függően, hogy milyen minődégű a tea. Ha nem te készíted a komposztot, akkor elötte mindenképpen érdemes egy mikrobiológiai elemzést végezni. Illetve ezt saját komposzttal is érdemes megtenni. A legjobb verzió pedig az, ha te magad elsajátítod a mikroszkópos diagnosztika mikéntjét és a teádat is ellenőrzöd kijuttatás elött.

  • morell
    morell 2020 szept. 15, kedd

    RE:RE:Szántóföld....

    Szia!
    A mikroszkópos diagnosztika hol sajátítható el?

  • ecovitka
    ecovitka 2020 szept. 17, csütörtök

    RE:RE:RE:Szántóföld....

    Szia. Amikor felmerül az igény, szoktam tartani képzést egyéneknek vagy kisebb csoportoknak. Ha komolyan érdekel, írj egy üzenetet a terravitka.com-on és kitalálunk valamit.

  • morell
    morell 2020 szept. 15, kedd

    Sziasztok!
    Sok helyen látom, hogy anaerob módon készítenek teát növényi anyagokból. Csalán, fekete nadálytő, trágya pár hétig áztatva. Tápoldatos öntözésre, permetezésre. Ezek jók?
    Én szoktam algás vizet is használni. Ennek készítéséről nem találtam leírást.

  • ecovitka
    ecovitka 2020 szept. 17, csütörtök

    Az anaerob növényi és trágya ázalékok számomra egy nagy rejtélyt jelentenek. Én nem nagyon szoktam használni, de úgy tapasztalom, hogy nagyon népszerűek és rengetegen sikerrel alkalmazzák őket.
    Amit sejtek:
    - Anaerob körülmények között nagyon intenzív a lebontás. Egy ilyen ázalékban hemzsegnek a baktériumok és a csillós egysejtűek. Tehát ezek a növényi részek brutálisan gyorsan lebomlanak és a bennük található tápanyagok oldatba kerülnek (az illékonyak egy része pedig kikerül a levegőbe: ammónia, kénhidrogén, foszfin). A trágya ázalékban kicsit más élőlények szaporodnak fel, de a folyamat lényegében hasonló.
    - A csalán, fekete nadálytő nagyon hatékonyan köt meg mikroelemeket a talajból (akárcsak a legtöbb gyomnövény) és ezek felszabadulnak a bomlás során, így nagyon jól tudják táplálni a növényeket. Vélhetőleg valamilyen egyszerű szerves kötésbe kerülnek, ezért a növénynek energetikailag nagyon nyerő ezeket felvenni a kiöntözött ázalékból.
    - Ha ezeket a leveket kijuttatjuk, akkor a lével együtt a mikrobák is kikerülnek. Valószínüleg a túlnyomó többségük elpusztul, mert nem megfelelőek számukra a körülmények. Hogy van-e olyan aki túlél és elkezdi a talaj szervesanyag tartalmát felélni. Na ez egy nagy kérdés. Az ázalék ellenzők úgy gondolják, hogy ezek az anaerób mikróbák súlyosan károsíthatják a talajt és a növényeket. Ennek fényében lehet, hogy rövid távon előnyösek (a könnyen felevehető tápanyagok miatt), hosszú távon viszont roncsolják a talajt (az anaerób élőlények által)... De igazából nem tudom.
    Ha ilyet használnék, akkor valószínüleg megvárnám, míg a bűz teljesen megszűnik és a szagmentes anyagot locsolnám ki.

    Algát még sosem használtam, de most nagyon népszerű.

    Manapság komposzt teát sem szoktam készíteni és aki nem ellenőrzi a komposzt teáját mikroszkóppal, azt határozottan lebeszélném a teakészítésről. Elég csúnya dolgokat is ki lehet tenyészteni.

    Nekem a kimagasló minőségű, levegőztetett komposztból készült egyszerű vizes kivonat (extraktum) vált be a legjobban. Ha szeretném egy kis nitrogénnel megdobni, akkor egyszerűen csak hozzákeverek egy adag vizeletet 10-15 liternyi extraktumhoz. A vizeletben a nitrogén karbamid formában van, ami megintcsak energetikailag nagyon szuper a növénynek, mert nem kell a fotoszintézisből származó szenet jó drágán hozzáadni a N-hez (mert a növény elsősorban fehérjeszintézishez használja az N-t és ahhoz kell C is). Ezt az elegyet levélre is lehet permetezni. A komposztból persze egyéb makro és mikro elemek is bemosódnak (megint csak jó részben valamilyen szerves komplexben), illetve a mikróbák, amik pedig a növény felületén és a talajba mosódva is jótényony hatást váltanak ki.

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 29, péntek