EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Mogyoró ültetés

Beküldve - - - Kategorizálatlan
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 15321 megjelenés
  • 1 hozzászólás
  • Nyomtatás

Mogyorót ültettem magról. A módszert Baji Bélától tanultam a két héttel ezelötti héregi permakultúra tanfolyamon. Ott kiírtottuk egy bozótos piciny részét és azokkal az ágas-bogas gallyakkal takartuk le a talajt, hogy a gyomok ne nyomják majd el a cseperedő magoncot.

 

Anyagok, eszközök:

- 1 köbméter gally, lomb, stb.

- 1 vödör erdei lombföld

- 6 szem mogyoró

- 2 db alul, felül levágott pet palack

- 1 kapa

- víz

 

 

mogyiultetes1.jpg

 

Éppen néhány városi szerves hulladék szállítmányt rendezgettünk el komposzthalmokká, amikor jött az ötlet, hogy el kéne már ültetnem néhány mogyorót, mielött az összeset felfalom.


 

 

mogyiultetes2.jpg

 

A talajt először leveles gallyakkal takartam be, úgy 15 cm vastagon (ezt célszerű egy olyan 2-3 méter átmérőjű körben megtenni). Kicsit összejárkáltam, megtapostam. Erre még ráborítottam néhány faleveles zsákot, borostyánt, sőt még egy fél zsák káposztalevél is befigyelt (biztos valaki csalamádét csinált).

 

 

mogyiultetes3.jpg

 

Középen kapával egy kb. fél méter átmérőjű kört kitisztítottam. A talajt is kicsit meglazítottam. Beletettem a két pet palackot és a plackokba és köréjük lombföldet szórtam. Jól belocsoltam. 3-3 mogyorót vízszintesen elfektettem a lombföld tetején, majd még egy pár centi lombfölddel betakartam.

 

 

mogyiultetes4.jpg

 

Voilà - Most várunk. Tavaszig, nyár elejéig. A két karó fog segíteni megtalálni, hogy hol is történt az ültetés.

 

 

 

 

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Vendég
    Lázár László 2018 ápr. 15, vasárnap

    Mogyoró ültetés

    Kikelt-e a mogyoró?

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 29, péntek