EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Otthonunk belső tereinek tervezése

Beküldve - - - Kategorizálatlan
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 2346 megjelenés
  • 0 hozzászólás
  • Nyomtatás

Egy rendkívül aktuális téma az életünkben az építkezés. Hiszem azt, hogy minden család képes megépíteni a saját otthonát. Vagy legalábbis képes volt rá addig amíg bele nem lett porciózva egy-egy típusterv alapján készült családi házba, sorházba, netán panelbe. Christopher Alexander, "A Pattern Language", azaz "Egy minta nyelv" című könyv szerzője, úgy nyilatkozott, hogy ez az uniformizálás az emberiség vesztéhez járul hozzá. Úgy véli, hiányzik a szeretet az épített tereinkből. Akik tervezik a házainkat, sosem éltek bennük; sőt ma egy tervező többnyire csak az íróasztalt ismeri, sose tudna megépíteni egy házat. A kivitelezés gyakran a klasszikus "fogd-a-péznt-és-fuss" metodikával valósul meg, amit súlyosbít a fennt említet körülmény, hogy olyan ember tervei alapján dolgoznak, akinek valójában vajmi kevés gyakorlati tapasztalata van arról, hogy hogyan kell házat építeni.

 

 

A_Pattern_Language.jpgMi is ez a minta nyelv?

Christopher Alexander könyve egy nyelvezetet biztosít részletes minták leírásával városok, lakóközösségek, házak, kertek és szobák tervezéséhez és építéséhez.

Minden minta leír egy problémát, majd elmagyarázza a probléma egy lehetséges megoldásának velejét.

A minták úgy vannak sorba rendezve, hogy a legnagyobb részlettől kezdődnek és a legapróbbal végződnek. Tehát a legtávolabbról indul és a legapróbb részletekhez érkezik. Minden minta kapcsolódik nagyobb és kisebb mintákhoz is. Így jön létre a mintáknak egy hálózata, melynek minden megvalósulása más és más. A minta nyelv sorai valójában olyan absztrakt ám mégis fontos dolgokra világítanak rá, amelyek a közérzetünket javítják, a társasági életet ösztönzik vagy épp a magányos elvonulást segítik elő. A minta nyelv segítségével születő terv hozzájárul egy olyan élettér kialakításához, amely funcionális, szép és kényelmes, lakói pedig boldogok és kiegyensúlyozottak.

 

Annak érdekében, hogy közelebb hozzam hozzád a "minta nyelvet" (ami egyébként 8 évnyi kutatómunka eredménye), megmutatok egy videót, amit a youtube-on találtam: 

 

A videón a hölgy, Bonnie elmeséli, hogy ők hogyan tervezték meg az otthonuk belső tereit a minta nyelv segítségével. A házat befejezetlen állapotban vették, úgy hogy csak a külső falak voltak meg.  A videó ugyan angolul van, de érdemes megnézni a belsőépítészeti és lakberendezési öltletek miatt. Lentebb egy kivonatot olvashatsz magyarul arról ami elhangzik a videón.

 

 

Bonnie felsorolja azokat a mintákat, amelyeket a belső terek tervezésénél és kialakításánál használtak:

Először az "intimitás grádiens" mintát mutatja be. Először a bejárathoz lépünk, ami egy átmenet kint és bent között. Aztán egy hely összegyűlni. Innen a konyhába lépünk. Ezt követi a hálófülke. És az öltözőszoba.

"Variációk plafon magasságra".

"Ablak ülőke".

"Hálófülke": Privát szférát ad anélkül, hogy egy külön helyiséget kelljen használni. A hálófülke tartalmaz egy keletre néző ablakot, amely összhangban van az "Aludjuk a keleti oldalon" elnevezésű mintával.

 

Az elsődleges mintázat: "Egy parasztház konyhája". egy kényelmes, hivogató és funkcionális teret szándékoztak kialakítani.

 

Második legfontosabb mintázat számukra: a "Tűz körül" A tűz volt mindig az a hely ami körül az emberek összeültek beszélgetni vagy történet mesélésre.

 

Majd sorban így következik tovább az ő "minta nyelvük":

"Derék magasságú polc"

"Fény minden szoba két oldalán"

"Főzés elrendezése"

"Napfényes pult"

"Nyitott polcok"

 

Hálószoba helyett, építettek egy öltözö szobát, ahol amellett, hogy nyugodtan tudnak öltözködni, a ruháikat és más dolgaikat is tárolhatják. (Úgy tűnik a komposzt wc is ott van hátul a sarokban...hm, hm)

 

Egy átlag amerikai otthon alapterülete a következőképp alakult az elmúlt évtizedekben:

1950:  980 ft2 = 91 m2

1970:  1400 ft2 = 130 m2

2005: > 2400 ft2 = 223 m2

 

Bonnie-ék háza: 500 ft2 = 47 m2

 

A kicsi szép, a kicsi zöld :)

 

 

Pattern Language című könyvről bővebben a permafórum.hu-n olvashatsz.

videó készítőjének blogján további videókat találhatsz a minta nyelv alkalmazásáról. 

 

Ps: a fent fordítás szövege szabadon felhasználható, ha valaki kedvet érez a videó feliratozásához :)

 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 29, péntek