EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Szentesi Magbörze - micsoda buli...

Beküldve - - - Kategorizálatlan
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 3496 megjelenés
  • 4 hozzászólás
  • Nyomtatás

Tegnap lezajlott a szentesi magbörze és a szervezők most örömmámorban úsznak, mert nagyon jól sikerült. A szentesi Dózsa Ház egy nyüzsgő, színes kavalkáddá változott egy megnyújtott szombat délelött erejéig.

 

Résztvevők kb. 100 km-es körzetből érkeztek és legalább 100 különféle növényfajta magját kozták magukkal. Megfordult itt többek között fekete kukorica és paprika, ősi magyar gabonafélék, megannyi paradicsom fajta, sóska és kapor, rukkola és télálló saláta, vörös és zöld laboda, gyógynövények és hasznos rovar csalogató virágok. Fel sem tudom sorolni. A szentesi négyeres paprikát többen is keresték; sajnos hiába.

 

Sokan a magokon kívül egyéb ajándékokkal is készültek a nagyérdeműnek. Például Margó, egy szentesi tűzről pattant háziasszony, aki idén magokat nem tudott hozni, szárított fűszernövényeket (pl. kaprot, petrezselymet, vöröshagymát) porciózott ki kis tasakokba és azokat ajándékozta el.

 

tomegek.jpg

 

A börze első pillanatai: megnyitó

 

 

regisztracio.jpg

 

Mielött beindult a csere, a résztvevők itt regisztráltak

 

 

jatszhz.jpg

 

Sokan gyerekekkel érkeztek, akiket szeretettel fogadott ajátszóház.

 

 

magtasak-hajtogatas.jpg

 

Mielött a cserébe belevetettük magunkat, tasakokat hajtogattunk, hogy a szaporító anyagot biztonságban haza tudjuk vinni. A magtasakra  ráírtuk a fajta nevét, a magfogás évét és hogy honnan származik a mag.

 

 

magborze-szentes-2013-evkerek.jpg

 

A SZÖSZ egy egész kisbusszal érkezett. Itt éppen Orsi, az Évkeréktől diskurál a télálló tökökről.

 

 

 magtisztito.jpg

 

Gergő saját készítésű megtisztítót hozott:

"Az ocsus poros gyommagvas kalásztöredékes stb. búzánkat 90-95°-ban megtisztította, már egy áttisztítással.Érdekesmód szinte csak a nagyon nagy darabokat nem szedte ki (kalászcsúcs, bogáncsfej stb) az összes többit gyk. mindent kitakaritott. A nagyokat meg kézzel gyorsan ki lehet kapkodni."

 

 

eloadas-montazs.jpg

 

A börze alatt folyamatosan előadásokon is részt lehetett venni, amik szépen megtöltötték a kistermet. Kun Sándor gabonatárolás alatt lejátszódó folyamatokról beszélt, Barát Laci a szociális szövetkezetek jogi hátterét vesézte ki, Boros Irén a talajéletről tartott egy érdekfeszítő előadást és Nagy Tamás, az ő megszokott szerény stílusában egy nagyszerű és inspiráló szösszenetet mutatott be a Szeri Őkotanyák Szövetségéről (SZÖSZ)

 

 

csere-lazban.jpg

 

Épp egy okra cserél gazdát

 

 

herbalbi-montazs-sm.jpg

 

Herbalbi a tőle lassan már megszokott stílusban és minőségben kényeztette a megéhezett cserélőket. Egy-egy falat mellé szívesen osztotta meg a táplálkozással kapcsolatos hitvallását az érdeklődőknek.

 

 

Köszönjük mindenkinek aki közreműködött, jelen volt, vagy valamilyen más úton emelte az esemény fényét és színvonalát :)

 

 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Herbalbi
    Herbalbi 2013 febr. 03, vasárnap

    Eszméletlen jó buli volt!!! Köszi srácok!

  • edusa
    edusa 2013 febr. 08, péntek

    De jó volt ezt olvasni!
    Vitka, egy könyvben olvastam, hogy a kávéfilterek nagyon jók zacskónak magoknak. Én nagyon jó ötletnek tartom.

  • ecovitka
    ecovitka 2013 febr. 08, péntek

    Tényleg jó ötletnek hangzik, csak nem használunk kávéfiltert. Mi valamilyen már nem aktuális szórólapból kaptunk egy nagy köteggel :)

  • edusa
    edusa 2013 febr. 13, szerda

    Mi sem használtunk kávéfiltert - eddig. :D
    De most veszek egy dobozzal. Állandó parám, hogy a hajtogatott papírzacskóimból kipotyog a mag.

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 29, péntek