EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Talajász blog a talaj nemzetközi éve alkalmából

Beküldve - - - Talaj
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 2262 megjelenés
  • 3 hozzászólás
  • Nyomtatás

Már évek óta halogatom egy, a hétköznapi ember nyelvezetére passzintott talajtannal foglalkozó blog elindítását. Mi is lehetne jobb alkalom ennek a halogatásnak a száműzésére, mint az, hogy az Egyesült Nemzetek (UN) kikiáltotta a 2015-ös évet a "Talaj nemzetközi évének".

Csodálatos dolog, hogy egyre több figyelem kezdi övezni ezt az oly könnyen tönkrevágható, megannyi titkot rejtő, izgalmas világot. Csúnya szóval azt is mondhattam volna, hogy erőforrást. Mert számunkra a talaj végül is az. Sőt az életünk alapja. 

 

talaj-hasznalat-csuszda.jpg

 

A talajból lettünk és oda is térünk vissza.

 

Beszélhetünk talajmentes ültetőközegekről, kókuszrostról, gradánról vagy hidropóniáról, meg akvapóniáról, de valójában talaj nélkül ezek sem létezhetnek. Hiszen honnan jön a természetes vagy mesterséges ültetőközeg, honnan jönnek a vegyiparilag előállított tápanyagok? Minden a talajhoz kapcsolódik és a benne rejlő "élő és élettelen" világhoz. A csodálatos modern ember képes élelmiszert előállítani látszólag talaj nélkül, és erre nagyon büszke. Ha mégis "maradi" és talajt használ, akkor a hatalmas gépeit, csilogó technológiáit villogtatja. Pedig, jaj, a saját mélyen szántó sírgödrünket ássuk már évtizedek, évszázadok óta. Ma már semmi sem az, aminek látszik. A paradicsom egy piros, ízetlen lufi, a gabona pedig a minél nagyobb hozam utáni kaparásban elveszett tápanyagszegény moslék alapanyag.

Számos talajtannal foglalkozó tudós, különösen pályafutása vége felé, jutott arra a felismerésre, hogy a talaj egyre intenzívebb vegyszeres és mechanikai művelése hatalmas károkhoz, talajrózióhoz és végletekig történő kimerüléséhez vezet. A sort F. H. Kinggel kezdődeném, akit Amerikában a talajfizika atyjának tartanak, persze nem azért, amire a pályafutása utolsó éveiben eszmélt rá. King a nyolcszázas évek végén, kilencszázas évek elején Ázsiában utazgatott és az ezer évekre visszatekintő mezőgazdaságot tanulmányozta. Még az emberi ürülék felhasználásának Kínai gyakorlatáról is beszámol. Ma könyvét alaművek között tartják számon permakultúrás körökben, ám amikor Kingről tanultam, erről szó sem esett. Az elmúlt évtizedekben Daniel Hillel, David Montgomerry, Bruce James egytől-egyig arra a felismerésre jutottak, hogy az ősi civilizációk hanyatlásában hatalmas szerepet játszott a talaj kizsigerelése. Mezopotámia, Inkák, Egyiptom, Római birodalom...

Egy a cumi a XXI. században: ma nincs hová menni. Nincs új, meghódításra "váró" vidék, érintetlen természeti környezet. Jó, jó, ott van még az Amazon. Írtják is hatalmas erőkkel. A föld tüdejét. Szóval egy globális kultúrában élünk, ahol mindannyian nagy kakában vagyunk.

A jó hír az, hogy még nincs minden veszve. Az elmúlt évtizedek technológiai fejlődése azt is hozta magával, hogy a talajtan tárgykörén belül rendkívüli összefüggésekre jön rá a tudomány. Azokat a dolgokat, amiket az organikus mezőgazdaság alapítói próbáltak megértetni az emberekkel vagy az amerikai indiánok már ősidők óta tudtak, arról most mi is bizonyosságot nyerhetünk, ha belepillantunk egy mikroszkópba vagy nyomon követünk egy hosszútávú talajviszgálatot.

 

talaj-godor.jpg

 

Bízom benne, hogy a talaj nemzetközi éve valóban alkalmat ad a talaj jobb megismerésére és ünneplésére itthon és az egész világon. És, hogy 2016-tól kezdve minden év a talaj éve lesz.

Régi álmom, hogy a talaj tudományát a hétköznapi ember által könnyen érthető formában közre tudjam adni. Ez az indíttatás a fellengzős talajfizika professzorom hatására alakult ki bennem, aki lekicsinylően beszélt egy általam jelentősnek tartott könyről, mert túl hétköznapi volt a nyelvezete. Erre én azt mondom, hogy az a tudós, aki a szakszavai védőburkába rejtőzve fellengzősködik, az "monnyon le!".

 

Néhány téma ötlet, amiból szemezgetni szeretnék:

- Mi a talaj? (textúra, struktúra, összetétel, stb.)

- Talajvizsgálati módszerek (fizikai, kémiai, biológiai, otthon és a laborban)

- Kik lalknak a talajban?

- Körforgások a talajban (tápanyagok, víz)

- Szukszesszió

- Civilizációk emelkedése és hanyatlása a talaj tükrében

- Mulcsozás

- Komposztálás

- Talajtakaró növények, zöldtrágyák

 

A fentebbiek csak néhány hírtelen jött ötlet, hogy miről lehet itt szót ejteni. Menet közben biztosan alakulni fog a blog. Szívesen hallanék tőled is témákat, kérdéseket, amikről szerinted érdemes szót ejteni itt.

Csoportblogként indítottuk el a Talajász blogot, hogy több szerző, több nézőpontból tárgyalhassa ezt a mindannyiunk számára hatalmas jelentőséggel bíró témát. Ha te is kedvet érzel arra, hogy a Talajász blog szerzőjévé válj, ne habozz, szólj nekem vagy az adminnak és hozzáadunk a csoporthoz!

 

Kalandra fel a talaj sötét, ám mégis izgalmas, kincseket rejtő birodalmában :)

Illatozó televényföldet kívánva búcsúzom,

Vitka 

 

Címkék talaj talajtan
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Luti
    Luti 2015 jan. 13, kedd

    Jelzés

    Nagyon fontos témakör.
    Én is 5 csillagot adtam volna. Ha a telefonom nem mellette érzékeli a kattintást. Úgy látom ezt már utólag nem lehet korrigálni. :-(

  • SzucsCsaba
    SzucsCsaba 2016 jan. 03, vasárnap

    Végre

    Egy olyan "Végre!" érzésem támadt, amikor rátaláltam erre a blogra.
    Kincsesbánya ez a portál, és nagyon örülök ennek a talajász csoportblognak is.
    Én még csak ezután fogok remélhetőleg belekezdeni egy kiskerti gazdálkodásba, de nekem is az az alapvető megérzésem, meggyőződésem, hogy az egésznek a kulcsa/lelke/lényege a termékeny talaj.
    Ha esetleg érdekel benneteket, egy másik "kincsesbányában" találtam ezt a szintén emberközeli talajtani könyvet:
    http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0010_1A_Book_02_Alkalmazott_talajtan/index.html

  • SzucsCsaba
    SzucsCsaba 2016 jan. 04, hétfő

    Még egy témaötlet

    És nekem lenne még egy témafelvetésem.

    Egy kertgazdaság mikroklimatológiai nézőpontból:
    - mikroklíma fogalma, mikroklimatikus tényezők
    - mikroklíma hatásai a kertre
    - mikroklíma alakításának, módosításának lehetséges eszközei
    - talajklíma: mulcsozás, gyökérnövények
    - fekvés, tájolás, növények, fák árnyékvetése
    - fényszórás, fényelnyelés, nap, szél hasznosítása
    - hidegházak, melegházak stb.
    Elég tág és gazdag a témakör, nem?!

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 29, péntek