EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Tanfolyamok, műhelyek és kalákák a PermaLom tanyán

Beküldve - - - Kategorizálatlan
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 2319 megjelenés
  • 5 hozzászólás
  • Nyomtatás

Izgalmas év elé néz a mi kis alföldi dzsungelünk. Különféle összejövetelek egész sorára készülünk, amik szeptemberben egy két hetes PDC-ben (permakultúrás tervezői tanfolyamban) fognak kiteljesedni.

A program sorozat egy tervezői hétvégével indult múlt héten, ahol belekostoltunk a permakultúrás design szemlélet alapjaiba. Megálmodtuk a PDC felé vezető utat és átgondoltuk, hogy milyen infrastruktúrára van szükség egy ekkora esemény befogadásához.

 

b2ap3_thumbnail_permakulturas-tervezo-mernok.jpg

 Ő is tervezett (baba)


Hogy mit jelent a szeptemberi kurzus felé vezető út? Azt, hogy egyre több résztvevővel, egyre hosszabb időt fogunk a tanyán töletni idén nyáron. Lesznek Permablitz-ek, ahol szorgos hangyaként készítjük elő a terepet egy-egy esemény elött. Lesznek műhelyek. A legközelebbi június első hétvégéjén (3 és 5 között). Baji Béla és Pásztor Krisztina fognak tartani egy permakultúra bevezető tanfolyamot. Késöbb egy nemzetközi építőtábor fogja tesztelni a tanyát. Közben pedig alakítjuk a szeptemberi PDC helyszínét. Bónuszként, aki nem tud eljönni a teljes PDC-re, de érdeklődik egy-két aspektusa iránt, azok számára 1-2 napos worshopok erejéig kitárjuk a kapukat a képzés alatt.

Hogyan tudsz bekapcsolódni?

- Gyere, segíts előkészíteni a terepet a PermaBlitz-ek alkalmával. Az első május 14 és 16 között lesz. Ha van kedved bekapcsolódni, figyeld a blogot, írj üzenetet. Aki résztvesz a PermaBlitz-eken, a munkájáért cserébe választhat Permakultúra bevezető tanfolyamok, szociokrácia műhely, erdőkert képzés és talaj regeneráló műhely közül. A matek nagyon egyszerű: 1 nap segítség 1 nap tanulásra váltható be :)

- Gyere el a rövid workshopokra

- Gyere el a PDC-re :)

 

Háttér

Negyedik szezonunkat tötjük a PermaLom tanyán, ahol szépen lassan alakul egy csodálatos kis élettér, amit egy több funkciós erdőkert kezdemény ölel körül. Azt már látjuk, hogy nem fogunk életvitel szerűen odaköltözni a közeljövőben. Egyszerűen jól érezzük magunkat a városban. A tanya sokkal inkább egy menekülési útvonal, ahol a természetben lehetünk télen nyáron, magányosan vagy a barátainkkal. Célunk, hogy bármikor ott tudjunk tölteni hosszabb időt is. Egyenlőre ez csak nyáron lehetséges. Rövidesen (azaz 1-2 éven belül) azonban alkalmassá válik a tanya arra, hogy télen is több napra elvonuljunk elvonuljunk ebbe a nyugodt, élettel teli világba.

 

b2ap3_thumbnail_gyujjunk_v_menjunk.jpg

Az első pillanatok a tanyán: gyűjjünk vagy menjünk?

 

Sok-sok csodálatos ember megfordult a tanyán az elmúlt években és bizony nem szenvedtünk hiányt jó hangulatban, nemzetközi eszmecserékben és közös alkotásban. Mindeközben a tanya egy bozótosba burkolózott szemétkupacból szépen lassan egy egyszerű, nomád paradicsommá alakult.

 

b2ap3_thumbnail_wwoof_permakultura.jpg

Mibe árthatta magát ez a wwoof-os?



b2ap3_thumbnail_Permalom-permaol.jpg

A Permaól első építő"kockája"


Közben nagyon sokat tanultunk/tanulunk. A tanyán és a nagyvilágban egyaránt. Egy horvátországi permakultúra tanári képzés alatt ismerkedtünk meg Rakesh Rootsman-nal, akinek a mienkhez nagyon hasonló elképzelései vannak a parmakultúráról és a világról. Gergő tavaly ősszel együtt tanított Rakesh-sel Bulgáriában, ami egy hatalmas katalizátora volt az idénre betervezett eseményeknek. Annyira szimpatikus a hozzáállása, hogy úgy éreztük nagyon szívesen elhívnánk, tartson egy PDC-t Magyarországon. Hosszas gondolkodás után a helyszínként pedig a PermaLom tanyát válsztottuk. Ez egy külön kihívás, amellett, hogy a tanításra is fel kell készülnük, hiszen Rakesh mellett azt is gyakorolhatjuk majd.

Tehát kalandra fel. Velünk tartasz?

 

 

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Vendég
    K. Georgina 2016 ápr. 28, csütörtök

    Sociocracy

    Sziasztok!

    Engem a két napos sociocracy érdekelne. Lehet csak arra menni?

    Nagyon köszi.
    gina

  • gergo
    gergo 2016 ápr. 28, csütörtök

    RE:Sociocracy

    Igen lehet a 2 napos sociocracy-ra, vagy az 1-1 napos erdőkert és talaj workshopokra külön is jönni.
    Sőt a prezentációk is nyilvánosak lesznek a PDC végén. Az ünneplésre pedig mindenki meg lesz hívva, aki valamilyen szinten hozzájárul, hogy az esemény megtörténjen.

  • Vendég
    K. Georgina 2016 ápr. 29, péntek

    RE:RE:Sociocracy

    Köszönöm Gergő. Ide kell visszanéznem a részletek miatt később? Engem minden esetre kérlek vegyetek fel a résztvevői listába a sociocracy-ra. Többre nem tudok menni, mert a kertben még sok a dolog szeptemberben. :)

  • gergo
    gergo 2016 ápr. 29, péntek

    RE:RE:RE:Sociocracy

    Ajánlom kövesd a PDC Szentes - 2016 témát a fórumon - http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/forum-top/pdc-szentes-2016. Ott mindenről lesz info.

  • gergo
    gergo 2016 ápr. 29, péntek

    RE:RE:RE:RE:Sociocracy

    Ja és légyszi írd meg a részvételi szándékodat a pdchungary2016@gmail.com címre. Köszi!

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 28, csütörtök