EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Ünnepek - sok sok cicergés, billentyű csattogás

Beküldve - - - Könyvek-cikkek
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 2419 megjelenés
  • 0 hozzászólás
  • Nyomtatás

A Dragon Dreaming és gombatenyésztés workshopokat követően, úgy döntöttünk, hogy az ünnepekig itt maradunk anyukámnál. Sokat koptattunk a számítógép billentyűzetét ez alatt a bő egy hét alatt. Gergő többek között dolgozott a Permafórum és a Permablog technikai oldalán én pedig az idő jelentős részét angolról fordított, permakultúrával kapcsolatos szöveg lektorálásával töltöttem. Ezt a kis permakultúrás ismertetőt, David Holmgren tollából rövidesen bárki letöltheti a világhálóról magyar nyelven is. De elötte még Zsanett is átnézi. Nagyon jó érzés az, hogy az első néhány ember akit megkérdeztem, hogy lenne-e kedve ennek az ingyenes kiadványnak a fordításában segédkezni (önkéntes alapon), azonnal igent mondott. Sőt, Kovács Kati az egyik permakultúrás fórumtársunk nővére elvállalta a teljes szöveg fordítását, ami bizony nem csekélység (különösen, hogy David Holmgrent pusztán olvasni is kihívás). Kati egyébként profi fordító (angol-magyar) és munkát keres. Úgyhogy ha profi, lelkiismeretes fordítóra van szükséged, őt keresd:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Szerencsére könyvek forgatására is jutott alkalom az ünnepek alatt is. Valahogy mindig azon kapom magam, hogy legalább tíz könyvet olvasok egyszerre. Nagy szerencse, hogy ennyi izgalmas olvasnivaló van a világon. Ezekből álljon itt egy kis ízelítő:

 

 

A könyvekről balról jobbra:

 

  • A permakultúrás tervezés során a természet mintáit vesszük alapul. Hiszen a természet mindig a lehető leghatékonyabb rendszereket alkotja meg, és ezek megértése nagy segítségünkre lehet abban, hogy például ne csináljunk semmit feleslegesen, hogy maximalizáljuk a tápanyagok felvételének lehetőségét és ki tudjuk használni a peremterületek adta lehetőségeket. A Patterns in Nature (A természet mintái) című könyvben Peter Stevens ugyan tudományosan, de mégis közérthetően, egyszerű matematikai összefüggések segítségével világít rá a természet lenyűgöző leleményességére. Döbbenetes, ahogy a természet néhány alapvető és pofon egyszerű, de szigorú szabályokat követő mintákból alkotja meg varázslatos sokszínűségét.
  • Ugyan a téma még nem egészen aktuális számunkra, de az Útmutató szoptatáshoz című könyvet azért olvasom, mert már majd egy éve kaptam kölcsön valakitől és már lassan ideje lenne visszaadni, hogy máshoz is eljuthasson. Ez a könyv nem csak kifejezetten azoknak szól, akik éppen várandósak, sőt akár férfiak is haszonnal forgathatják. Röviden a lényege, ahogy a címe is utal rá, a szoptatás fontosságáról szól, mind a babák és a mamák egésszége érdekében. Feszeget olyan tabukat, mint a nyílvános helyen történő mellkibuggyantás. Szól arról, hogy mennyire beteg dolog a babák zömét tápszerrel etetni, amikor a természet megteremtette az ideális koktélt számukra, amit az anya szervezete éppen az ő mindenkori igényei szerint képes megtermelni.
  • A The Earth Moved (A Föld megmozdult) című könyv egy igencsak irodalmias mű a giliszták csodálatos életéről. Hallunk benne sokat Darwinról, aki pályafutásának korai szakaszát giliszták tanulmányozására szánta. Az írónő, Amy Stewart, maga is lelkes hobbikertész és komosztgiliszták segítségével alakítja konyhai maradékait illatos, zamatos komposzttá.
  • Végezetül, Overshoot, azaz Túllövés, egy 1982-ben kiadott mű arról, hogy a vég nélküli hit a tudományban és a technológiában, továbbá a természeti készleteink mértéktelen felélése hogyan vezethet a Föld teherbíró képességének gyengüléséhez és mindez hogyan vezethet összeomláshoz. William Catton méltatlanul ismeretlen műve már 30 évvel ezelött figyelmeztetett arra, amiről mi még csak kezdjük a párbeszédet.

 

 

Természetesen a sok izgalmas időtöltés mellett a családi ünneplés is felemelő volt. Anyu isteni főztje pedig mint mindig, most is "overshoot"-ba csapott.

 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég 2024 ápr. 16, kedd