Én leginkább azért választottam az Excaliburt annó, mert tetszett, hogy oldalról aszal és nem alulról. De szerintem a tisztántartása és használata az egyik legnagyobb vonzereje, mert úgy van kitalálva, hogy vannak rajta hajlékony sűrűn rácsozott műanyaglapok, amikről könnyen le lehet szedni az odaragadós cuccokat is. Ezek a hajlékony lapok fekszenek magukon a kemény tálcákon, így modulárisan lehet tisztítani is, általában elég a hajlékonyakat lemosni, simán befér a mosogatóba, könnyű vele bánni. És hát vannak az opcionális teflonlapok hozzá, amikkel meg fruit leathert meg egyéb kenhető alapú aszalt termékeket lehet készíten, az is bevált.
Gergő, az 5 tálca feltöltése az fél és 1 óra között mozoghat, szintén gyümölcstől függően. A szárítási idő nagyban gyümölcsfüggő. A legnedvesebb cuccnak, ami a cseresznye volt nálunk eddig, annak kellett talán 14-16 óra is. De az alma meg megvan 6-8 óra alatt, gomba még kevesebb volt. Időzítőre szerintem nincs értelme költeni, egyrészt újabb hibalehetőség, másrészt úgyis látni fogod, amikor készen van, max. éjszakára leállítod, ha nem tudod szemmel tartani.
És nem kell csontszárazra aszalni, bár ez lehet, hogy ízlés kérdése. Van az a nedvességtartalom, ami már eltárolható, ha cseresznyét összenyomod és már nem tudsz kinyomni belőle levet, de még puha, én akkor szoktam kivenni.