mzozo beküldte:
törpeharcsáról pedig annyit, hogy miattuk untam meg a pecázást. a bojlit körberágták, mint egy almát... egy darabig próbáltuk harcsapaprikásnak, meg a nagyobbak most is halászlében végzik, de különösebben nem tartom finom halnak. nem úgy, mint a pisztrángot! (ami akvapóniás körülmények között tartható!)
Véletlenül sem a törpeharcsa mellet téve le a voksot, hiszen imádom, és talán szerénytelenség nélkül mondhatom valamennyire ismerem is a pisztrángot ( a nick nevem is a salmo trutta m. fario-ból eredeztethető) Viszont nem vonnék le messzemnő következtetéseket a debreceni pisztrángos aquaponiából, mert sajnos az egy olyan ingatag rendszer ami bármikor borulhat, vagy csak időlegesen/szakaszosan működtethető. ( elég csak egy fél napos áramszünet, és már hívhatjuk is a barátokat pisztráng sütésre....9 A szakaszos működtetéssel semmi bajom, ha elfogadjuk, hogy nyáron esélyünk sem lesz életben tartani az állományt, ( 23-24C°feletti hőmérséklet már letális) így nyár elején mélyhűtőbe kell tennünk, és egészen őszig a következő állomány betelepitéséig onnan felélni....
Miután szaprodni nem fognak, így mindig mehetsz Hoitsi Gyurihoz halért.
A törpeharcsa -függetlenül, hogy nagy ivadék faló, azonban némi szerencsével, szaporodó állományt ad, amely egész évben fenntartható.
Mindkét rendszer igényli a inputot, de a pisztráng esetében ez lényegesen nagyobb.
Az etetésük, egyébként permás módon, egy jól méretezett komposzt giliszta tenyészettel részben megoldható. De nyilván hasznosul a kidobott csirkebél is.....