Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Szőlő növényvédelme, metszése

Szőlő növényvédelme, metszése 6 éve 7 hónapja #17519

  • njozsi
  • njozsi profilkép
  • TÁVOL
  • Fresh Boarder
  • Hozzászólások: 12
  • Köszönetek száma: 8
Szeretném jelezni a tanácsaid beváltak, a tetejezést elhagytam, elhajlítottam ,elkötöttem, a hóna alj hajtásokat nagyrészt eltávolítottam. A Chardonnay fajtában kisebb botritisz fertőzés jelentkezett most a szüret előtt, ott még kipróbálom a káliszappanos kezelést.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Szőlő növényvédelme, metszése 6 éve 6 hónapja #17523

  • ecovitka
  • ecovitka profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1176
  • Köszönetek száma: 530
Sziasztok,
Idén kipróbáltam a komposztteás védekezést szőllőn njozsi ihletésére. Nem tudom, hogy milyen típusú ez a szőlőnk. Néhány éve lett ültetve az anyósom kertjében és amióta terem (ez volt a 3. év), mindig problémás volt. A szemek nem tudtak teljesen beérni. A fürtöknek több, mint a felén a szemek elbarnultak és összetöpörödtek. Nem tudom, hogy lisztharmat vagy boritisz volt-e a ludas, annyira nem értek hozzá. Már azon voltunk, hogy kicsapjuk a fenébe ezt a szőlőt és ültetünk helyette Nérót vagy Otellót, amik sokkal ellenállóbbak.
Idén azonban még rügyfakadás elött elkezdtem a komposztteás kezelést és az egész szezon alatt legalább 6-7-szer alaposan lefújtam friss komposztteával. Kb 2 hetente. A szőlő gyönyörűen beért. A szemek sokkal nagyobbak és édesebbek lettek, mint valaha. A szezon végére néhány fürtön, 1-2 szemen jelentkezett egy kis barnulás, töpörödés, de a kár elenyésző volt a korábbi évekhez képest.
Hogy ez csak egy jó év volt-e, vagy pedig valóban a komposzttea hatása, azt ennyiből nagyon vakmerő dolog lenne megmondani. De számomra ez egy nagyon pozitív visszacsatolás a komposztteában rejlő potenciált illetően. Úgy gondolom, hogy a kijutatott mikrobiológia valóban elfoglalhatta a növény levélzetének felülelén a potenciális fertőzési helyeket és a benne lévő oldott tápanyagok lombtrágyaként növelték a szőlő tápanyag felvételét. Ez utóbbinak tudnám be a nagyobb és édesebb szemeket.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: magzsuzsi, SzucsCsaba, NyariG
Oldal elkészítésének ideje: 0.118 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum