Kik vagyunk mi?

Történelmünk:

2011 év elején úgy álltak a csillagok, hogy megszületett egy internetes fórum Permafórum néven.

Ekkorra többünkben felmerült az igény, hogy az addig egyedüli, interneten elérhető, permakultúrával foglalkozó, magyar nyelvű médium (a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. levelező lista) adta lehetőségeket kibővítsük, és egy fórum formátumot hozzunk létre a segítőkész eszmecsere számára.

Pár kezdeményezés el is indult, de legtöbbjük (különböző okok miatt) hamar kifulladt. 


2010-ben Dávidgergo, és ecovitka egy 'Szári Találkozó' után egy gyönyörű, 'mindentől' messze eső, kis lélekszámú, etnikailag vegyes összetételű kis faluban találták magukat önkéntesként. A falu szeretett volna egy weboldalt.... Egyedül sem Dávid, sem Gergő nem tudta volna ezt megcsinálni, de összefogásukkal hamar megszületett a honlap. 

A csillagok együttállásának és egy hosszú repülőútnak köszönhetően, Gergő a frissen szerzett tapasztalatainak felhasználásával egy új weboldal - a Permaforum.hu - létrehozásába kezdett.  


Ekkor már nem volt kérdés, hogy technikailag kivitelezhető-e a fórum. Az viszont, hogy emberileg sikerül-e megvalósítani, még titok volt számunkra.

A technikai gondokkal mindig sikeresen megküzdöttünk: kovibali pl. szerver és tárhely gondjainkat oldotta meg, emre pedig a professzionális kinézettel ajándékozott meg minket. Az emberi kérdésekben pedig az időközben formálódott aktív moderátori csoport: Muzsikus, zsanettrp, edusamzozo, és martindian segítettek. Rajtuk kívül pedig még egy csomó pozitív, tapasztalt, segítőkész felhasználó, mint például AttilaK, vagy tisztamo (hogy csak a legnépszerűbbeket említsük) segítettek abban, hogy a Permafórum egy jól működő, pozítiv, információ csere platformmá váljon.

 

Eddig felmerült kérdések:

 

Mitől lesz életképes ez a fórum? Miért nem működtek az eddigi kezdeményezések? Hogy lehet a zajból kiszűrni egy viszonylagos rendet? ... Sok kérdés merült fel útközben.

- A végtelen lehetőségek halmazából azt választottuk, hogy a permakultúra etikái mentén, moderátorok segítségével, a megfelelő kategóriákba tereljük azokat a bejegyzéseket, amik célt tévesztettek, vagy éppen egy új témát nyitunk neki, ha az önmagában is megállja a helyét. A moderátorok célja a kezdetektől fogva változatlan: a kölcsönös tanulás segítése, az együttműködő és erőszakmentes kommunikáció elősegítése, valamint a bomlasztó viselkedés kezelése.

Mi a bomlasztó viselkedés?

Az, ha valaki nem konstruktív hozzászólásokkal, esetleg minősítgetéssel, provokációval illet bárkit. Ha egy társát lekezeli, vagy éppen mellébeszéléssel rabolja a többiek energiáját. Aki tapasztalatainak megosztása helyett inkább „prédikál". Aki sérteget, vagy meddő vitát provokál.

Miért gáz a meddő vita?

Mert felesleges és nagyon sok negatív energiát gerjeszt. Az ellentétes nézeteket sokszor vita nélkül is meg lehet osztani. A tapasztalatok megosztása legtöbbször nem igényel vitát. Egy konstruktív eszmecserében természetes az ellentétes gondolatok megjelenése, így a vita ebben az értelmében elfogadott, azonban a fölényeskedés és a sértegetés nem fér bele.

Hogyan kezeltük a bomlasztókat?

Szerencsére eddig nem sokszor indult el ilyen folyamat. Ha mégis, akkor az illetőnek a fórum témában szóltunk. Ha ez nem ért célba, akkor magán üzenetben figyelmeztettük. Ha nem láttunk változást, akkor ideiglenesen felfüggesztettük a fiókját, és olyan eset is volt, hogy valakit kitiltottunk. Egy-két felhasználónk pedig virtuális öngyilkossággal távozott közülünk.

 

No, ez történt 2014 elejéig... Ekkor ismét felmerült az igény, és talán a csillagok is ismét jól állnak ahhoz, hogy a következő lépcsőfokra lépjünk.


Új szabályzat:

Ezzel az új szabályzattal szeretnénk segíteni a további hasznos, baráti, és nyugodt kommunikációt:

  • A Permafórum a permakultúra etikai szabályainak mindenkori betartására törekszik.
  1. Gondoskodás a Természetről - A Föld egy önálló, élő, lélegző szervezet (egység). Ha nem gondozzuk és törődünk vele, annak a következményei beláthatatlanok lehetnek az emberiség számára. A törődés és gondoskodás alatt az élő termőföld, valamint az erdők, a vizek, és a levegő tisztaságának javítását értjük. A termőföld minősége a társadalom jólétének az egyik legjobb mértékegysége. Az erdők és a folyók a Föld tüdeje és erezete, ezek megfelelő működése nélkül bolygónk képtelen lélegezni és életben maradni, illetve az életet biztosítani számunkra. Ugyanakkor az erdők és a folyók nagyon sok különböző életformának is életteret biztosítanak, amelyek mind valamilyen funkciót látnak el a Föld életben tartása érdekében még akkor is, ha ezek az élőlények az emberi szem számára láthatatlanok. Amennyiben ezeket az élőlényeket elpusztítjuk, saját magunkat és lakhelyünket is pusztítjuk; segítségükkel pedig saját magunkat is segítjük.
  2. Gondoskodás a Társadalomról (Emberekről) - Amennyiben az emberek szükségletei egyszerűen és méltényosan vannak kielégítve, akkor az őket körülvevő környezet is virágozni fog. Ezen igények betöltése csak összefogással és együttműködéssel jöhet létre - az egymás közti verseny ezt gátolja. A társadalomról való gondoskodás önmagunkkal kezdődik, majd kiterjed családunkra, szomszédainkra, közeli és távoli környezetünkre. A nagy feladat számunkra az, hogy önbizalommal és személyes felelősséggel rendelkezzünk. Önbizalmunk abban az esetben alakul ki, ha figyelmünket nem az anyagi javakra összpontosítjuk, valamint magunk és környezetünk ellátását el tudjuk érni felesleges javak megtermelése és felhasználása nélkül. Személyes felelősségünk elfogadásával saját magunkat erősítjük, mások okolása meddő dolog. Amint felismerjük azt, hogy a tudás a közösségben és az összefogásban rejlik, képesek leszünk együttműködni, és mindenki számára a legjobbat kihozni a lehetőségekből. A permakultúrás hozzáállás: mindig a pozitív dolgok középpontba helyezése, és a lehetőségek keresése (az akadályok helyett) még a legnehezebb szituációkban is.
  3. Minden keletkezett felesleg visszaforgatása a rendszerbe, hogy az első két pontot segítsük - avagy igazságos elosztás - Mindenből csak annyit használjunk fel, amennyire feltétlen szükségünk van, a többit pedig osszuk meg másokkal. Be kell látnunk, hogy minden felhasználható és megosztható dolog a Földön korlátozott számban fordul elő. Amikor egy fa gyümölcsöt terem, általában sokkal többet terem annál, mint amit egy ember el tud fogyasztani. Ebben az esetben ésszerű a felesleget megosztani másokkal. A gyümölcs leszedése, elfogyasztása, tartósítása és megosztása időbe telik, ezért az általunk elfogyasztható (feldolgozható) gyümölcs mennyisége korlátozva van. Az emberek által fogyasztott dolgok mennyiségének rohamos növekedése (ezáltal fajok kipusztulása) egyértelművé teszi, hogy a Természetben nem létezik folyamatos növekedés. Néha nehéz döntéseket kell hoznunk azzal kapcsolatban, hogy miből mennyit fogyaszthatunk. Figyelmünket arra kell koncentrálnunk, hogy mi az, ami elég saját magunk számára; nem pedig azzal foglalkoznunk, hogy mások miből mennyit fogyasztanak. Amennyiben meg tudjuk találni az egyensúlyt az életünkben, úgy pozitív példával szolgálhatunk mások számára, hogy ők is meg tudják találni a saját egyensúlyukat.
  • Elsődleges célunk a kölcsönös tanulás.
  • A tapasztalatainkat, ismereteinket osztjuk meg, és tisztelettel kommunikálunk egymással.
  • Kezelés helyett megelőzést alkalmazunk - a konfliktusszítókat inkább kiszűrni szeretnénk mint kezelni.

Regisztrációkor kérjük az új felhasználókat, hogy a Magamról mezőben mutatkozzanak be és írják le miért jönnek a fórumra. Az "X", vagy az hogy "mert zöld vagyok" nem elég. Kérünk mindenkit, hogy ezzel a csekély gesztussal tisztelje meg a fórum tagjait. A regisztrációkor megadandó kód pedig: "mert zöld vagyok" - ezt kérlek jegyezd meg a sikeres regisztráció érdekében.

Ha konfliktus adódik, azt az eddig megszokottak alapján kezeljük. A moderátorok továbbra is dönthetnek a figyelmeztetés, a felfüggesztés, vagy a kizárás lehetőségéről.

  • A növekedés nem elsődleges célunk. Sokkal boldogabbak vagyunk kevés értelmes és konstruktív hozzászólástól, mint egy csomó maszlagtól. Az organikus változás hívei vagyunk. "Szájról-szájra", vagy a "jó bornak nem kell cégér" gondolatok mentén haladunk.
  • Vitás kérdésekben a moderátori csoport dönt.
  • Szívesen fogadjuk a segítséget. Ha úgy érzed van olyan dolog amivel te is szívesen részt vennél a fórum üzemeltetésében, kérlek jelezd az admin(KUKAC)permaforum(PONT)hu címen.