Városi Sejt

Egy kis lakás a Budapesti belvárosban, ahol még egy erkély sincs. Lehet e itt bármit is termelni? Ez az amit ki akarok deríteni. Ebben a merész kihívásban segít engem a permakultura, a nagyváros sok forrása és lehetősége, és mid az a hasonló gondolkodású ember, aki eljön a Városi Sejt találkozókra, vagy csak bármilyen módon hozzáadja a saját közreműködését. Az eredmények dokumentációját itt lehet követni, vagy a facebook oldalon: http://www.facebook.com/varosisejt

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form
Dávid

Dávid

Már több éve ismerkedek a permakulturával. 2008-ban végeztem egy PDC-t az USA-ban Scott Pittman és Larry Santoyo tanítása alatt. Azóta különböző országokban, és éghajlatokban wwoofoztam tanyákon, biofarmokon, közösségekben, stb.

Most Budapesten lakok, és ez az első alkalom, hogy a városi permakulturával is foglalkozzak. Belvárosi lakásomat akarom a leghatékonyabban kihasználni, amit csak tudok megtermelni, és ötleteket, tapasztalatokat, és magát a folyamatot más érdeklődővel megosztani. Erre a célra rendszeresen szervezek hétvégi délutáni találkozókat a "Városi Sejt"-ben. Több infó erről a facebook oldalon: www.facebook.com/varosisejt

 

Az idén az első hétvégés bevezető tanfolyamunk Április közepére esett. Más hasonló programhoz képest, az értesítés elég hirtelen jött, és egészen addig, a Soproni érkezésemig izgultam, hogy egy jó programot tudjunk összehozni. A végére viszont minden aggodalom alaptalannak bizonyult, és egy óriási eredményre lehetünk büszkék: Egy teljesen csupasz területre egy gyönyörű szép kertet terveztünk meg, és kezdtünk el létrehozni. A tanfolyam végére rengeteg ágyásba magokat vetettünk el, két komposztálót raktunk össze, egy tűzrakó helyet, egy palántázót, és egy fűszerspirált tóval építettünk. Ami viszont még sokkal fontosabb, távozásunkkor egy rendkívül lelkes, aktív, és együttműködő csapat búcsúztatott, akik rövid betekintésük után a permakulturába, a kertet tovább fogják fejleszteni.

 

Először az éves permakultúra találkozón értesültem erről a tanfolyamról. Etelka mesélte, hogy egy Soproni csoport egy közösségi kertet indít, és meghívtak hogy tartsunk egy permakultúrás tervezési hétvégét náluk. Én nagyon örültem a lehetőségnek, bár egy kicsit féltem az időbeli zsúfoltságtól. Tudniillik, a következő hétvégére már egy másik tanfolyamot terveztünk be Hosszúhetényen, aminek a programján már hetek óta faragcsáltunk. Ki is alakult egy elég jó elképzelésünk a helyi adottságokról, a résztvevők kívánságairól, és hogy ezeket hogyan fogjuk teljesíteni. A Soproniról, viszont, alig volt elképzelésünk. Szerencsére Sára is ugyanolyan lelkesen elvállalta hogy segít, és így hármasban nekiláttunk a tervezésnek.

 

...
1071 megjelenés
0

Beküldve - - - Étel-ital

A legegyszerűbb otthon termelhető élelmiszerek közé tartoznak a kultúritalok, mint pl. a kefir, a tibi, vagy a kombucha. Ezeknek többnyire rengeteg nevük van, ami némi összezavarodást okozhat. Főleg a tibi, olyan neveken is közismert mint tibicos, kaukázusi gyümölcskefir, kristálygomba, és sok, sok más. Mert ezekben a kultúrákban igazából baktériumok és élesztők szimbiózisáról van szó, nekem a „gomba” kifejezés annyira nem is tetszik. De ez csupán részletkérdés.

 

Lényeg az, hogy nagyon finom és egészséges italokat lehet belőlük csinálni. A kefirt persze mindenki ismeri (legalábbis itt, a mi kultúrkörünkben), a tibit viszont kevesebben. Talán azért, mert a boltokban nem árulják. Pedig kitűnő üdítő italt készít, ami hasonlóan a kefirhez, jót tesz az emésztő- és immunrendszernek.

 

A kefir és a tibi 2010 október vége felé érkeztek meg a Városi Sejtben. Azóta szépen fejlődnek, és onnan már több háztartásba is eljutottak. Ebben az időben sikerült elég jól megismerni őket, hogy azt mondhatom hogy napi tíz perc ráfordításba kerül a gondozásuk. Kombucha még nincs, de remélem nemsoká ő is csatlakozni fog.

 

A kefir készítése a legegyszerűbb. Egy befőttes üvegbe tejet öntök, és a kefirkultúrát belerakom. Letakarom egy konyharuhával, hogy ne essen bele semmi, és 24 óra múlva leszűröm. Az a fontos dolog, hogy soha ne érintkezzen fémhez. Egy kis műanyagszűrőn, és egy tölcséren átöntöm egy másik üvegbe. A kultúrát esetleg egy kicsit megkeverem fakanállal, hogy jobban átfolyjon, és kész, mehet a hűtőbe. Utána langyos vízben lemosom a kultúráról a maradék kefirt, kiöblítem az üveget, és ismét tejet öntök bele, és kezdem az egészet előröl.

 

 

2008 megjelenés
0

Beküldve - - - Étel-ital

Ez a bejegyzés 2010 december 18-án jelent meg a Városi Sejt facebook oldalán.

 

A sötét, borús, naphiányos időben nem igazán érdemes fotoszintézisbe kezdeni. Ezt a növények nagyon jól tudják, és nekem is megmutatták, hogy inkább várjam meg a tavaszt. Amivel viszont sokkal jobb ilyenkor foglalkozni, az azok az élőlények, amik a felbomló anyagon élnek, és sok fény nélkül is megvannak: a gombák.

Vörös Amadea segített nekünk két hétvégi alkalomban megismerni ezeket a finom, bár részleteiben kevésbe ismert lényeket, és hogy pontosan mire is van szükségünk, hogy otthonunkban jól érezzék magukat, és gazdag gombaszürettel kedveskedjenek.

Címkék gomba
1651 megjelenés
0

Beküldve - - - Tervezés

Ez a bejegyzés 2010 október 24-én jelent meg a Városi Sejt facebook oldalán.

 

A második permakulturás hétvége a Városi Sejtben ismét nagyon sikeres volt. A két délután csoportjai elvégezték a tervezési gyakorlatot, és sok érdekes ötlet közül válogathatok a szoba elrendezésében.

Az első tervet a szombati csoport állította össze.

Ez a terv a napfény és a hely maximális kihasználására törekszik. A zöld párnás kerek rátán ülőke, a régi tévé, a kicsi fekete kerekes polc, és a kinyitható asztal kikerült a lakásból. Az ülő- és fekvőberendezés az ablak melletti két legsötétebb sarokba került. Az asztal melletti sarokban lévő polcot az ajtó mellé rakták, és az asztalt a helyére a falhoz tolták. Az elválasztófalra egy további növénypolcot raktak, ami a tervbe nincsen belerajzolva. A nagy tükör a mostani pozíciójával szembe került a falra, hogy így az ablakon besütő napfényt a délkeleti sarokban elhelyezett növénypolcra verje vissza.

 

1592 megjelenés
0

Beküldve - - - Újrahasznosítás

Ez a bejegyzés 2010 szeptember 25-én jelent meg a Városi Sejt facebook oldalán.

 

A városi komposztálásban nagyon gyorsan olyan dolgokba ütközik az ember, ami kint falun, tanyán, de még egy kertes házban is fel se merült: Mi van akkor ha megtelik a komposzt vödör? Mit kezdjek vele a harmadik emeleten?

A gilisztatartás erre az ideális válasz: a giliszták (gombákkal, mikróbákkal, baktériumokkal, és sok más élőlényekkel együtt) a szerves konyhahulladékokat szívesen elfogyasztják, felbontják, és végül kiváló termőföldet készítenek belőle. De ahhoz hogy hatékonyan tudjanak dolgozni, jó életkörülményeket kell nekik biztosítani.

Mi kell egy gilisztafarmhoz?

 

2569 megjelenés
0