EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

A baltimore-i képzés után újra itthon

Beküldve - - - Talaj
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 1647 megjelenés
  • 2 hozzászólás
  • Nyomtatás

Kedvesek,

Igencsak elszaladt ez a bő negyven nap. Nagyon jó újra itthon lenni. Azonban mielött előre szaladnék és arról áradoznék, hogy mennyire csodás újra itthon, még elmesélem az utolsó élményeket.

A múltkor ott hagytam abba, hogy véget ért a kurzus Iowa-ban és tovább indultam Baltimore-ba. 

 

b2ap3_thumbnail_komposztalo-csapat_20150602-230256_1.jpg

A két különbözö komposzt összekeverve és a kurzus csapatának egy része az utolsó napon

 

Mint már írtam, Baltimore-ban, Cheryl barátnőmmel ellátogattunk pár városi kertbe és egy pár farmra. Érdekes, hogy a legkaotikusabb éppen a permakultúrásnak kikiáltott farm volt, ahol nem is tudják pénzzé tenni a termést, helyette elosztogatják. Az viszont világosan látszott, hogy rengeteg munkát belefeccölnek.

 

agy-as.jpg

Ágy-ás a permakultútás kertben

 

Éppen azon a hétvégén, amikor 29 lövöldözés volt Baltimore-ban és ebből 9 halálos kimenetelű, mi Washington DC-be látogattunk. A lövöldözésekből kettő egyébként éppen a két legnépszerűbb városi farm tőszomszédságában volt, beleértve Cheryl farmját is. Szegény baromira kiakadt, mert nagyon sok ember, főleg fiatalok, önkéntesek, gyerekek, középiskolások, mindenféle népség megfordul náluk. Egymást lövöldözik a különböző gang-ek, így közvetlen veszélynek nincsenek kitéve a farmra érkezők. Cheryl azonban úgy érvelt, hogy a golyó nem biztos, hogy mindig megáll a célpontnál. Hát igen, az biztos, hogy nem túl lélekemelő. Végül is mindannyian egyetértettünk abban, hogy a lehető legtöbb amit Cheryl tehet, az az, hogy folytatja a megkezdett munkát, hiszen rengeteg környékbeli gyerek időzik a farmon és amig fater a drog bizniszen töri a fejét, a kölök megtanul élelmet termelni.

Szóval azon a bizonyos hétvégén ellátogattunk egy csodálatos botanikus kertbe. James A. Duke nevű, igencsak időske úriember kertjét néztük meg, ami egy igazi gyógyító csoda volt. A hatalmas fákkal körülölelt kertben több száz féle gyógynövény termett szépen rendszerezve. Nem is akárhogyan, hanem a különböző bajok, betegségek (úgy kb. 40 különféle nyavaja) szerint voltak csoportosítva. Nagyon látványos volt. Ami a legjobban szemet szúrt, hogy citromfű és fokhagyma nagyon sok csoportban ott volt. A másik érdekeség, hogy a tanyánkon található gyomok közül valójában nagyon sok a gyógynövény.

 

James-A-Dukes-garden.jpg

James A. Duke kertjének egy részlete

 

Cheryl végre kapott egy munkát, ugyanis a farm éppen annyi pénzt tud kitermelni, hogy 2 alkalmazottat tud fizetni, de saját magát, mint farm manager már nem. Fél állásban dolgozik egy puccos magániskolában, mint biokertészet oktató. A suli olyan jól fel van szerelve, hogy minden eszköz rendelkezésre áll a mikroszkópos talajvizsgálathoz. Azonnal kaptam is az alkalmon és megvizsgáltam a farm talaját, az egyik közösségi kertész komposztját és azt a komposztot, amit a farmon használnak. A talajban találtam némi gombafonalat, ami csodálatos hír. És valószínűleg nem véletlen, hiszen a talajt vastag komposztréteg borítja és a faaprítékkal sem bánnak spórolósan. Viszont a tápanyagháló többi része hiányzott a történetből, csak egy gyökér fogyasztó fonálférget találtam. Ennek ellenére a zöldségek zöme nagyon szép. Valószínű az is közrejátszik, hogy a városban nem terjednek olyan könnyen a növénybetegségek.

A komposzt, amit vásárolnak csapnivaló. Beszéltem a komposzt előállítójával és ki is derült, hogy miért: valójában egy anaerob rothadvány az egész. Ennek ellenére a legtöbb farm Baltimore-ban ezt használja.

A legjobb komposztot az egyik közösségi kertész állítja elő, akire mindenki haragszik, mert folyton elhasználja a vizet a komposzt locsoláshoz és folyton arról okítja a népet, hogy nem tudják hogy kell rendesen komposztálni. 

 

mikroszkopos-vizsgalat.jpg

A talaj tápanyagháló nyomában

 

A baltimore-i megálló egy talaj biológia és egészség műhellyel zárult, amit az indulás elötti napon tartottam a helyi városi farmereknek. Arról beszéltünk, hogy mi a talaj, hogyan működik a tápanyag körforgás és ezt hogyan teszi lehetővé a talaj tápanyag hálóztata. Továbbá egyszerű módszereket vettünk sorra, amivel meg tudjuk állapítani, milyen egészségi állapotban van a talajunk és összeraktunk egy komposztot. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak, ami számora igencsak megnyugtató volt. A résztvevők azt emelték ki, hogy végre valaki közérthető módon beszélt a talajról és gyakorlatban is alkalmazható ismereteket osztott meg és nem pedig képletekben, rébuszokban halalndzsált. Valójában már az egyetemen megfogadtam (az egyik pökhendi, tudományos köntösbe burkolózó professzorom hatására), hogy mindig arra fogok törekedni, hogy a talaj tudományát a lehető legközérthetőbb módon közvetítsem. Bízom benne, hogy ez többnyire sikerül. Az is hozzá tartozik a történethez, hogy ez egy életre szóló tanulás. Sőt, talán egy élet sem elég ahhoz, hogy az ember teljesen kiismerje a talaj csodálatos világát. Minden esetre teszem a dologom, teszem, ami tőlem tellik.

Hamarosan egy hasonló műhelyt rendezünk Kovibalival Békásmegyeren.

 

Baltimore-soil-food-web.jpg

Fejtágítás a rögtönzött tanteremben

 

Baltimore-soil-micro-workshop.jpg

Sok szorgos kéz hamar összerak egy komposzt halmot

 

Szóval hazaértem. Igazából már Iowa-ban éreztem, hogy már igen csak itt az idő hazaindulni. Elfáradtam. Az utolsó két hét nagyon mozgalmas volt, kevés alvással és annál több munkával.

Itthon pedig még több munka várt. Szerencsére a jet-leg annyira nem vett le a lábamról, mert hullán érkeztem haza, de kivártam az estét, így hamar átálltam az itthoni időzónára. A tanyán a kert amit szépen elrendezgettem indulás elött egy hatalmas dzsungellá vált, úgyhogy van mit gyomlálni. Közben pedig Gergő a lakás kifestésén munkálkodik és egy halom pakolni valóval várt. Nem csak a bőröndjeimből kellett kirámolnom, hanem a temérdek dobozból is. Aztán meg egyik szobából a másikba, hogy folytatódhasson a festési manőver.

 

Na most ennyi. Későre jár. Jó néhány kommentre nem válszoltam, ne haragudjatok. Annyi a dolog, hogy nem tudtam mostanáig leülni a számítógép elé. Zsuzsi, rövidesen írok neked és ZoLee, készülök arra, hogy összehozzak egy szösszenetet a komposzt készítmények összehasonlításáról.

 

Szeretettel,

Vitka

 

 

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Lucagazda
    Lucagazda 2015 jún. 03, szerda

    Vitka, üdv újra itthon!
    Annyira várjuk már a workshopot, hogy 27-én el is mentünk a kertbe, csak ott derült ki, hogy egy hónappal korábban érkeztünk. Csodálkoztam ugyan, hogy egyenesen a reptérről jössz előadni, de a nagy művészek turnéi is így néznek ki: egyik nap Baltimore, másik nap Békásmegyer :D

  • ecovitka
    ecovitka 2015 jún. 03, szerda

    Áááá, akkor ti voltatok azok. :D Bali írta, hogy két Early Bird már megérkezett a tanfolyamra. Remélem azért jól alakult a napotok :) Hamarosan találkozunk :)

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 28, csütörtök