EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

A kulpola teteje, eső, szüret a Balaton-felvidéken és egy meglepetés

Beküldve - - - Kategorizálatlan
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 2613 megjelenés
  • 0 hozzászólás
  • Nyomtatás

A múlt héten megjött az első nagy eső a szalmaápítő barátnőmmel együtt. Gabival eljött Gyuri is. Mindkettőjüknek szignifikáns tapasztalata van bálaépítészettel kapcsolatban és mindketten a Szalmaépítők Egyesületének oszlopos tagjai. Nagyon izgatottak voltunk, hogy mit fognak szólni. Tetszett nekik az épület, de dolgozni nem tudtunk rajta, hiszen szakadó esőre ébredtünk csütörtök reggel. A szél egy helyen lefújta a nejlon takarást így néhány bála is kapott az áztató esőből. Miután a takarást megfixáltuk, bezsúfoltuk magunkat a konyha-sátor kevésbé átázó részére és egy kiadós reggeli mellett diskuráltunk építészetről, rakéta kályhákról és az élet nagy dolgairól. Hogy ne csak a szánkat tépjük, úgy döntöttünk, hogy a tanyaépület romjaiból kibányásszuk a fapadlót és a csodálatos égetett járólapokat: ezeket fogjuk használni a kulpola padlójának borítására.

 

Hétvégére Pécsely felé vettük az irányt egy régen tervezett szüreti dínom-dánomra a Pandora Egyesület épülő oktatóközpontjába. Ennek a látogatásnak nem csak a mulatozás volt az oka, hanem egy garndiózus terv első lépése is. Erről majd a bejegyzés végén még szólok.

 

Miután hazaérkeztünk, Andrissal, a vácszentlászlói permakultúra tanfolyamok főszervezőjével nekiláttunk a tetőszerkezethez szükséges akácok kivágásának és háncsolásának. Miután Tibi, az ács ma reggel áldását adta a tető tervre, belefogtunk a további anyagbeszerzésbe, háncsolásba és a tetőszerkezet kialakításába.

 

Hétvégrére szép időt mondanak, ami pont ideaális lesz a tapasztáshoz. Ha még nem jelentkeztél, ne feledd: dobj egy email-t az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és küldöm a részleteket.

 

 

 

Kupola esővédelemmel

 

 

 

Ott ahol a szél lefújta a fóliát sajnos bepenészedett a széna és a tömködésre használt szalma. Remélem az a tomboló szél, ami most fúj sokat segít a száradásban.

 

 

 

Így állunk most. Erre a szintre fog jönni a tető.

 

 

 

Háncs

 

 

 

Pillanatképek a Pandora szüretről. Andris, Ági és Peti, az Egyesület frontemeberei pózolnak a frissen felállított jurta elött. Az oktatóközpont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szivében, egy elhagyatott szőlő tövében, csodálatos természeti környezetben épül.

 

 

 

A grandióz terv, amit korábban említettem, nem más, mint egy kéthetes PDC az amerikai Permaculture Institute és a Pandora Egyesület szervezésében. A helyszín Pécselyen lesz, a Pandora Egyesület mélyökológiai oktató központjában. Gergővel azért is mentünk el ide, hogy megbizonyosodjuk arról, hogy valóban fantasztikus ez a terület arra, hogy a permakultúra csínját-bínját el lehessen sajátítani és gyakorolni. Scott Pittman, a Permaculture Institute vezetője több mint két évtizedet tanított Bill Mollisonnal a világ számos pontján és elvállalta, hogy jövő augusztusban Magyarországra jöjjön és egy európai tanárral karöltve egy teljes Permakultúra Tervezői Tanfolyamot tartson a magyar közönségnek :) A szervezésbe teljes gőzzel bele is vetjük magunkat, hogy jövő augusztusra minden készen álljon arra, hogy egy csodálatos két hetet tölthessünk együtt.

 

Most, hogy mindezt kiírtam magamból, szaladok, összedobok egy jó ebédet és belevetem magam a munkába.

 

Köszönöm a figyelmet és szép napokat kívánok :)

 

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég 2024 ápr. 19, péntek