EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

A permakultúra a(z emberi) kapcsolatok művészete (is)

Beküldve - - - Kategorizálatlan
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 2326 megjelenés
  • 2 hozzászólás
  • Nyomtatás

A permakultúra a kapcsolatok tudománya. Az ökológia egyik alaptézise az, hogy bármilyen változás a rendszer egyik elemében, a teljes rendszerre kihat. Egy ökológikus rendszer akkor stabil ha sok benne a kapcsolat. Minden életforma több tíz, ezer, millió másik lénynek teremt lehetőséget az életre. Ehhez hasonlóan a permakultúrás tervezésnél nem kell semmi újat kitalálni, csupán ezt a mintázatot lemásolni. Vagyis arra törekedni, hogy minél több legyen a kapcsolat. A kapcsolatok az egyes elemek között sokkal fontosabbak, mint maguk az elemek.

 

weboflife-kapcsolatok.jpg

2012 Permakultúra bevezető tanfolyam Hosszúhetényben: Web of Life című játék, ami szépen szemlélteti mi történik, ha egy-egy élőlény kipusztul az ökologikus rendszerben

 

Talán az egyik legfontosabb küldetésünk, amire a permakultúra tanít, hogy újra építsük a kapcsolatunkat a Földdel, a természettel, a családunkkal és a közösségünkkel.

 

Nemrégiben láttam egy videót, ami elgondolkodtatott és inspirálta ezt a bejegyzést:

 

 

Döbbenetes belegondolni abba, hogy ebben a rohanó világban milyen erózión mennek keresztül az emberei kapcsolataink. Családtagok, akik évtizedeken át nem beszélnek egymással. Valaha legjobb barátok nem köszöntik egymást, ha találkoznak. Szomszédok nem ismerik egymást, különösen a paneldzsungelekben.

 

Hogy kerülhettünk ide? Mi a megoldás? A videóban arról beszél az úriember (75 év kutatásának tapasztalatából), hogy nem a pénz és nem a hírnév hozza meg a boldogságot, ahogy azt az emberek nagy része hiszi

 

Hogy akkor mégis mivel van kikövezve a boldogsághoz és a hosszú élethez vezető út? Nem mással, mint pozitív emberi kapcsolatokkal.

Sokkal tovább élnek és alapvetően boldognak tatják magukat azok az emberek, akiknek sok barátjuk van, jól kijönnek a családtagokkal és olyan környezetben élnek, ahol az emberek számíthatnak egymásra.

Ezzel szemben a magány megöl. Pont.


Nem arról van szó, persze, hogy akkor rózsaszín felhőben kell úszi örökkön-örökké. Minden kapcsoltban vannak hullámvölgyek és hullámhegyek. Szörfözni kell megtanulni. A problémákban megkeresni a megoldást. Gergővel azt szoktuk mondani egymásnak, hogy nem az a lényeg, hogy ne veszekedjünk a gyermekünk elött, hanem, hogy azt is lássa, hogyan mászunk ki egy-egy konfliktus helyzetből.

 

Perma-Kapcsolatok.jpg

 

Minden kapcsolat munka, sok-sok munka. Jaj, lenne mit mesélni... Ugyan úgy ahogy egy permakultúrás rendszer is gondoskodást igényel, az emberi kapcsolataink is állandó figyelmet és gondoskodást igényelnek.

 

Persze, most nem úgy írom ezt, mint valami nagy bölcs, akinek aztán minden kapcsolata olyan önfeledten pozitívan alakul. Ah, jaj, dehogy is. Bárcsak jobb lennék ebben. Mindenesetre a fent említett videó inspirált arra, hogy elgondolkodjak ezen és újabb lépéseket tegyek azért, hogy megismerjem a kicsit távolabbi szomszédokat is, vagy  előszeretettel nyalogatott sebeket engedjek el.

 

Remélem téged is megmozgat ez a téma. Nemigen szoktunk ilyesmiről túl sokat beszélni, ezért nekem is egy kicsit nehezemre esik összeszedni a gondolataimat. Te mit gondolsz és/vagy érzel az emberi kapcsolatok fenntarthatóságával, pozitívvá tételével kapcsolatban? Te mit teszel a kapcsolataidért; hogyan dolgozol meg a boldogságodért?

 

Madárfüttyös szép napokat kívánok.

Vitka

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Noctua
    Noctua 2016 máj. 12, csütörtök

    Köszönöm, hogy megosztottad ezeket a gondolatokat és a videót. Tanulságos. Nálam mondjuk pont telitalálat a téma. Pont ez elől (is) menekülünk Pestről, mert minden igyekezetünk ellenére nem sikerül normális emberi kapcsolatokat felépíteni, és reménykedünk, hogy vidéken az emberek nyitottabbak, barátságosabbak egy kicsit, és akkor talán mi is meg tudunk változni... Mert nyilván a fő gond velünk van, nem másokkal. Mindenesetre már csak három hét, és irány Csongrád :)

  • ecovitka
    ecovitka 2016 máj. 20, péntek

    Csongrád? Szuper :)
    Jó látod, hogy valójában, ha az ember nincs rendben, akkor sehol sem jó, ha igen, akkor meg szinte mindegy, hogy hol van. Sokan vannak ebben az öko-zizi-zöld-irány a vidék hullámban, akik sehol sem találják a helyüket és azt hiszik. hogy majd a következő falu vagy öko közösség lesz az igazi.
    Kívánok nektek sok sikert és békességet a szívetekben.

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 19, kedd