EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

A sárkány álmodik, majd termeszt egy kis laskagombát

Beküldve - - - Tervezés
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 2352 megjelenés
 • 0 hozzászólás
 • Nyomtatás

A hétvégénk igen mozgalmas volt. Szombaton az Utilapu Hálózat, Gaia munkacsoportjának újratervezésén vettünk részt ami egy DRAGON DREAMING műhelyfoglalkozással volt egybekötve. Szombaton pedig végre eljutottunk Dávidhoz a Városi Sejtbe, ahol ezúttal gomba termesztés rejtelmeiben kalandozhatott a kedves részvevő.

 

~ - ~

 

A Dragon Dreaming egy igen hatékony projekt tervezési módszer, amit John Croft fejleszett ki. Ez az eredetileg Nyugat-Ausztáliából induló folyamat egyéneknek, közösségeknek és ökologiai felelősséget vállaló üzleti vállalkozásoknak segít sikeres projekteket kialakítani és véghez vinni. Inspirációt merít a káosz és komplexitás elméletből, ökológikus rendszer elméletből, új fizikából, és aboriginál álom bölcseletből. Magyarul itt olvashatsz egy szösszenetet a folyamatról. Angolul pedig itt van egy csomó letölthető anyag. Remélem rövidesen lesz egy hosszabb, részletesebb tanfolyam is Magyarországon.

 

 

Az álomból haladunk a tervezés, cselekvés, majd az ünneplés felé egy spirál mentén

 

 

~ - ~

 

A Városi Sejtben Vörös Amadea, biológus tanonc és hobbi gombatermesztő irányításával készítettünk laska gomba csírát, amit haza is vihettünk, hogy saját otthonunkban termeszthessük ezt a fincsi, se nem növény, se nem állat lényt. Ez az alkalom inspirációt adott arra is, hogy mélyebben beleássam magam Paul Stemets, Mycelium Running című könyvébe, ami már jó ideje porosodik a polcomon.

 

 

Bébikajás üvegekbe tettük a csíráztató levet (víz egy csepp mézzel) és a gomba fonalat, ami majd szaporodásnak indul.

Késöbb gabonát fogunk beoltani és végül szalmában vagy forgácsban fogjuk a gombát termeszteni.

 

~ - ~

 

 

Bónuszként, pesti kalandozásunk során, egy szemétkupacban találtunk egy festékes vödör fedőt (ez már a második),

így zárható vödör keresését elnapolhatjuk. Remélhetőleg az álomszékünk tartalma így már biztonságosan tarnszpotálható lesz.

 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég 2022 aug. 10, szerda