EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Álomszék, humanure és komposzt

Beküldve - - - Kategorizálatlan
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 4145 megjelenés
 • 0 hozzászólás
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

b2ap3_thumbnail_vaticamp.jpgTegnap értem haza Svájcból egy nagyszerű tréningről. A kurzus arra fókuszált, hogy a fiatalok élmény alapú oktatásába hogyan lehet a beavatási szertartások alap gondolatait és motívumait felhasználni. A Pandora egyesület egyik tagja nem tudott elmenni, mert a família kutyusaival otthon kellett maradnia. Így felszabadult egy hely az utolsó pillanatban, én pedig boldogan ugrottam a lehetőségre. Amint kiengedtem a gőzt a tanya csendjében és sikerül összeszednem a gondolataimat, megosztom veletek néhány fotó kíséretében.

Ahogy az elmúlt hetek fotóit böngésztem és rendezgettem megihletett az alomszék és arra gondoltam, hogy lazításként kanyarintok erről egy szösszenetet.

 

 

Tehát jöjjön egy kis kakikomposzt update képekkel:

 

Humanure1.jpg

 

Az alomszék némi költöztetés, vihar utáni felborulás, majd még egy kis költözés után egy kellemes bozótos, privát helyre került. Sokak örömére.

 

 

Humanure2.jpg

 

Az alomszékben még mindig ezeket a 16 literes festékes vödröket használjuk. Pedig egy éve hogy hajkurásztuk az ideális vödröt... Úgy látszik, hogy ezek beváltak egyenlőre. A komposztálóba már egy éve hordjuk a "cuccost". Elsősorban ami a vödrökben gyűlik: pisi, kaki, fűrészpor, wc papír, de megy bele elpusztult macska és rothadó, beteg gyümölcs is. Minden ürítésnél egy mélyedést vájunk, majd oda kerül a tartalom. A tetejét ezután összehúzzuk és száraz anyagot halmozunk az egszére (falevél, széna, szalma). Legvégül egy csirkeháló gördül a tetejére, mert a pipék bizony előszeretettel kapírgálnának a trutyiban.

 

 

kakikomposzt-giliszta_20121219-125133_1.jpg

 

Úgy három hete egy meglehetősen mély krátert kellett képeznem a komposztba, mert két vödör trutyit és két nagy vödör rothadó, beteg birsalmát is ki kellett ürítenem. Nagy álmélkodásomra és örömömre egy csomó vörös trágyagilisztát látam a fekete, illatos anyagban ficánkolni :)

 

 

Egyeb-komposzt.jpg

 

Nem csak kakikomposzt van ám a tanyán. Annyi féle komposzthalom van lassan mint égen a csillag. Van ami gyönyörűen beindult, több már el is készült, de van olyan is, amelyik nem vagy csak nagyon kicsit melegedett fel, mert éppen nem jó arányban jött a szerves "hulladék". Van olyan komoszt halom, ami még ezekben a nagy hidegekben is 40-50 C fok körül fő a levében.

 

 

Hasznos komposztálást és illatos televényföldet kívánok mindenkinek!

:)

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég 2021 ápr. 11, vasárnap