Tegnap nem csak gyökérfogyasztó fonálférget, de baktérium diétán lévőket is találtam a komposzt teában. Megpróbáltam egy csókos szájút megörökíteni egy kézben tartott okostelefonnal ahogy egy szerves anyag csomóba fennakadva táncol, ficánkol:

 

 

A konvencionális gondolkodás szerint a fonálférgek károsak a növényekre nézve, ezért ildomos tőlük megszabadulni. Igen ám, de valós problémát csak azok okoznak, akik a növények gyökerein élősködnek. Ha egy ökológiai rendszer egészséges, akkor egy-két gyökérfogyasztó fonálféreg nem okozhat számottevő gondot. Azonban egy agyon kemizált, kizsigerelt talajban növekvő növények ki vannak téve a gyökérfogyasztóknak. Ilyenkor tüneti kezelésként előfordul, hogy féregírtóval kezelik a talajt. Igen ám, csakhogy ezek a vegyszerek nem szelektívek a féreg fajtájára nézve és visznek mindent, a bakrérium fogyasztókat, a gomba fogyasztókat, a mindenevő és a ragadozó fonálférgeket is. És kik azok akik először visszajönnek? Vajon? Hát persze, hogy a gyökérfogyasztók.

 

De miért is fontos a videón látható, ficánkoló tünemény? Miért kell megbecsülnünk? Mert ő az aki a baktériumokban felhalmozódott tápanyagot elérhetővé teszik a növények számára. Szerves része a körforgásnak.

 

Éljen soká a fonálféreg kaka.