EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Befagytunk - olvadunk

Beküldve - - - Kategorizálatlan
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 3049 megjelenés
 • 4 hozzászólás
 • Nyomtatás

Az Ópusztaszeri biogazda tanfolyammal kezdődött és zárult is a három hetes országjáró kiruccanásunk. Voltunk többek között Hosszúhetényben is. Megnéztük, hol is szervezi Zsanett a Bevezetés a permakultúrába tanfolyamot, összejöttünk a helyiekkel és belemerültünk a giliszta komposzt és humuszkészítés rejtelmeibe. Egy helyi családnál láttunk biciklivel hajtott mosógépet és hulladék csempéből gyönyörűen kirakott padlót.

 

Miután Nagyszékelyben 3 napig melegedhettünk Czúczék rakétakályháján (ami annyira kellemes volt, hogy elfelejtettem lefotózni), azt is megtudtunk a téli Élőfalu találkozón, hogy egy 6-7 fős család esetében mekkora földterület szükségeltetik az önellátáshoz. Természetesen meghatározott paraméterek mellett történt a számítás, nagyon sok kölcsönhatást kihagyva a modellből. De azért nagyon tetszett a srác mondanivalója. A számot direkt nem írom le, mert úgy gondolom, hogy nem lehet ezt a kérdést ennyire általánosítani. Minden körülmény és élethelyzet más, az egyes paraméterek változékonysága pedig akkora, hogy egy ilyen számmal dobálózni, anélkül, hogy a teljes prezentációt bemutatnám, nagyon félrevezető lenne.

 

Egy másik fiatalember 54 városi családot fogott össze, akik vidéken közösen vettek egy földterületet. Itt helyiek alkalmazásával termesztik meg az éves zöldség szükségletüket, lekvárokat, befőtteket. Követendő példa.

 

Az elmúlt hetek nagy hidegeit a városi tanyánk fűtetlenül, három hétre magára hagyva bizony kissé megszenvedte. Az elméletet, miszerint egy vályogház sosem hül 3-4 celsius fok alá, a minimum maximum hőmérő és az elfagyott csővezetékek is megdöntötték. Így most a mosdáshoz havat olvasztunk, ivóvizet pedig az éppen utunkba eső csodásabbnál csodásabb artézi kutakból hordunk.

 

 

 

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Honey
  Honey 2012 febr. 19, vasárnap

  Azt hiszem ez a tél sok rekordot megdöntött, a családban a beállított 5C-os termosztálás ellenére fagyott meg a falakban a vízvezeték, tehát lehet, hogy belül tatotta magát a vályogház a hőmérséklethez, csak a falak nem bírták...:(
  A télálló Cavallo nero káposzta sem bírta, bár úgy látom a hajtáscsúcsok mintha még újra éledhetnének...egy galambfióka is elpusztult nálunk, a párja (általában 2 tojás van) nem kelt ki, pedig őket fólia falak is védik 3 oldalról és persze a szülőpár melege.
  Az egyre melegedő idővel már a magvetésekre és palántázásra gondolok, a Biokultúra újságban remek gyakorlati cikk van palánta nevelésről, biocsávázásról.

 • ecovitka
  ecovitka 2012 febr. 20, hétfő

  Hú, látom, nálatok is taroltak a fagyok. Igen, közben mi is egyre jobban érezzük, hogy a tavasz bizony már itt kopogtat és még azt sem tudjuk hol kezdhetnénk el palántázni, ahol nem fagynak majd el a növénykék...

 • adminisztrator
  adminisztrator 2012 febr. 26, vasárnap

  Na, nálunk dettó ugyanez van! Vezeték elfagyott, cső megrepet, víz nincs. Két 25 literes hordót töltögetünk, most a nagybátyjámékhoz tett látogatásra is vittem magammal egyet megtölteni. :D :D :D Nálunk a havat telebombázták a kutya meg a tyúkok, úgyhogy nem tudunk olvasztani. :) Az a rendszer, hogy egyikünk csövön a repedést befog, másik megnyitja a vízóránál a csapot, futás,hordó megtölt, víz elzár. :)

  Volt a télnek egy nagyon durva mélypontja, mikor már mindezen dolgok tönkrementek: ágy, nagyházban a fűtés, vízvezeték, elmentünk Szegedre szülinapozni, mivel limitált a büdzsé, ezért gondoltuk, stoppal. Nem jött össze, végül két részletben, összefagyva értünk haza, én előbb. Be akarok gyújtani, de csak ömlik ki a füst, nem megy... gáz elfogyott, kaja semmi.

  Végül kint a félig kész tyúkolból tákoltam egy bográcsozót, a MÉH telepről tulajdonított bogrács alá raktam tüzet (órák kérdése volt csupán, vizes fából a -10-ben) és ott főztem, amíg a kedves párom kipucolta a sparheltet meg a füstcsövet. Na, akkor, szétfagyott lábujjakkal, azt mondtam, hogy ez a tél nem volt semmi... Sokat küzdöttünk, és megállapítottuk, hogy a tanyánkon nem lesznek vívezetékek és központi fűtés. :D :D :D

 • ecovitka
  ecovitka 2012 márc. 03, szombat

  :D :D Örülök, hogy épségben túléltétek a telet. Látom nálatok is kalandosra sikerült. Kemény lehetett a minusz tízben főzni!!!!

Hozzászólás

Vendég 2022 aug. 10, szerda