EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Bevezetés a permakultúrába Hosszúhetényben

Beküldve - - - Kategorizálatlan
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 3027 megjelenés
 • 2 hozzászólás
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

A Föld napjával éppen egybe eső tanfolyam szervzése még az év elején elkezdődött. Egy lelkes fórumtársunk méltatlankodott, hogy a tavaly őszi bevezető tanfolyamok mind tőle messze kerültek megrendezésre. Zsanett végül úgy döntött, belefog egy tanfolyam szervezésébe a saját hosszúhetényi birtokán és megkeresett bennünket, hogy lenne-e kedvünk oktatóként résztvenni. Székely Gergő, Köblös Dávid, Baji Béla és én (Baranyai Vitália) is nagy örömmel vettük a meghívást és elkezdtünk szerveztkedni. Sajnos Dávidot az utolsó pillanatban elérte egy tavaszi lebetegedés, azonban Vargha Sára be tudott ugrani helyette. Ennek a tanfolyamnak a különlegessége az volt, hogy kifejezetten helyből (Hosszúhetény 30 km-es körzetéből) érkeztek a résztvevők, akik alulról építkezve szeretnének egy közösséggé formálódni. A tanfolyam egészét sok nevetés, finom élő ételek és jókevű gyerekzsivaly tette feledhetetlenné. No és a pulyka papa aki a hétvége során folyamatosan körülöttünk borzolta a tollát, nehogy a kotló párja közelébe merészkedjünk.

Zsanett gazdasága egy két éve épülő, permakultúrás alapokra helyezett paradicsom a Mecsek lankáin. Fantasztikus volt úgy tanfolyamot tartani, hogy közben végig a szabad levegőn lehettünk és a sok háztáji pedig végig ott pipiskedett körülöttünk.

 

 

A péntek délutáni program ismerkedéssel indult, majd tanultunk a permakultúra alapjairól. Az Élet Hálója című játék során megismertük az ökológiai kapcsolatok sokszínűségét, az élő rendszerek egymásra utaltságát és sérülékenységét. A játékot követően a permakultúra etikáit, azaz a Föld és az emberiség védelmét, valamint a helyes elosztás és a fogyasztás mérséklésének fontosságát ismertük meg.

 

Szombat délelött még jobban beleástuk magunkat a permakultúra eméleti alapjaiba, melyek támpontokat nyújtanak a természet mintáit felhasználó rendszerek tervezéshez. Megbeszéltük a permakultúra elvi alapjait, majd feltártuk az ipari társadalom által diktált életforma hátulütőit. A klasszikus, Bill Mollison féle "két tyúk" esetét adaptáltuk a "két falura". Azaz a ipari, külső forrásokra támaszkodó, hatalmas ökológiai lábnyommal rendelkező falut vetettük össze az önmagát fenntartani képes, közösségi alapokon nyugvó, tudatos faluval. Beszélgettünk továbbá a tervezés kulcsfontosságú eszközeiről: az energiát ügyesen kiaknázó zónákról és szektorokról, az egymást segítő hasznos (növény)társításokról, erdőkertekről, és a tervezéshez támpontot nyújtó természeti mintákról. A sok fejtágítás közben, lazítás képpen Béla mesélt a társaságnak az általa használt komposztálási technikákról.

 

A tervezési feladat kis csoportokban zajlott. Zsanett először körbevitte a társaságot a területén, bemutatta a már működő rendszereit és mesélt az álmairól. A csoportok ezután összedugták a fejüket és néhány óra alatt fenekestül felforgatták a tanyát. Persze csak elméletben. A kész terveket sok móka és kacagás kiséretében mutatták be a csoportok.

 

Gyönyörű napsütésre virradó vasárnap nagy részében a közösségi akotómunkáé volt a főszerep. A munkavégzés három csoportban zajlott. Béla vezetésével megépült a híres tutajsziget, melyhez használt autógumikat és PETpalackokat használtunk. A vizinövényekkel beborított sziget biztonságos fészkelőhely lesz Zsanett területén megtelepedő vadkacsáknak.

 

Gergő irányításával a társaság megismerhette az A-frame haszálatát. Az itteni domorzati viszonyok kiválóak azoknak a permakultúrás technikáknak az alkalmazásához, melyben a víz talajban történő elraktározásáé a főszerep.

 

A harmadik gyakorlati feladat egy fűszerspirál építése volt, melyben Sára és jómagam segítette a társaságot. A spirált nagy kövekből kiraktuk, majd hordtunk bele földet az erdőből és szalmával kevert nyúl trágyát. Kicsit megtapostuk, hogy késöbb minél kevesebbet tömörödjön. A fűszernövényeket napfény és víz igényük függvényében helyeztük a spirál különböző részeire. Ültettünk kakukkfüvet, oregánót, tárkonyt, rozmaringot, levendulát, zsályát.

 

Mivel a vasárnap jelentős részében a gyakorlati feladatoké volt a főszerep a résztvevők családostúl érkeztek. Egyész nap vidám gyerekzsivaly tarkította az eseményeket.

 

A gyakorlatot követően Zsanett körbevitt a veteményesén. Láthattunk példát mulcsozásra, gyomfolytásra (bányászati futószalaggal), Gertrud Frank féle öngyógyító kiskert-kísérletre, növénytársításokra.

 

Vasárnap délután a láthatatlan struktúráké volt a főszerep. Gergő nagyszerű előadása után (ami bizony könnyeket csalt a szemembe) résztvevők nagy lelkesedéssel ossztották meg a már működő vagy éppen kibontakozó kezdeményezéseiket. Megismerkedtek a Pécsi Szatyorral, az induló közösségi kerttel, sőt a környékbeli cserekörrel is, melyben a cserék lebonyolítását a "Zengő Pengő" segíti.

 

A nagysikrű Három Kívánság játékra ugyan Dévényi Tibi bácsi nem látogatott el hozzánk, mégis sokaknak vált valóra egy-egy kívánsága. A résztvevők felfedezték, hogy egy-egy szükségtelenné vált holmiukra másnak a közösségben nagy szüksége lehet, cserébe kaphatnak és adhatnak szaktudást, munkaerőt vagy akár egy kis parcellát kertészkedésre. Felfedezték, hogy nem kell mindig megvárni, hogy ugyan attól a személytől várjuk azonnal a viszontszívességet. Egy jól működő közösségben idővel minden befektetés megtérül, még ha nem is ugyan attól a személytől kapunk akinek adtunk.

 

A tanfolyam végére az oly régóta várt eső is eleredt és egy szivárvány búcsúztatott minket amikor hazafelé vettük az irányt.

 

A tanfolyamról további fotókat itt láthattok:

http://www.manografia.hu/blog/2012/permakultura_hetvege/

https://picasaweb.google.com/108235230423106331196/PermakulturaHetvegeHheteny?authuser=0&feat=directlink

 

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Vendég
  Deak Tamas 2012 júl. 18, szerda

  Kedves Vitalia!
  Meglepodve olvastam a hosszuhetenyi permakulturalis tanfolyamrol a mai nap,sajnos mar tul keson...szerettem volna en is reszt venni rajta...Nem Hosszuhetenyi vagyok,de ott a folddem a Zengo labanal,es csakis permakulturas technikakkal szeretnem muvelni.A terveim kozott szerepel meg egy erdei iskola epitese,amit most nem reszletezek,mert regenyt lehetne irni rola.Szeretnem felvenni a kapcsolatot Zsanettel is,ha lehetseges.
  email cimem: plant.forest@gmail.com
  udvozlettel :
  Tamas

 • ecovitka
  ecovitka 2012 aug. 04, szombat

  Kedves Tamás,

  Már valóban jó pár hónap eltelt a hosszúhetényi tanfolyam óta. Szerencsére többen is szerveznek folyamatosan bevezető tanfolyamokat, műhelyeket országszerte, amik többnyire a fórumon is meghírdetésre kerülnek. Ha mégsem találsz tanfolyamot a közeledben, akkor szervezz te egyet. Sőt Zsanett is kacérkodott a gondolattal, hogy szervez mégegyet.
  Sok sikert a terveidhez és szívesen hallanék majd többet az erdei iskoláról.

  Üdvözlettel,
  Vitka

Hozzászólás

Vendég 2020 aug. 15, szombat