EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Bevezetés a permakultúrába Vácszentlászlón

Beküldve - - - Kategorizálatlan
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 5609 megjelenés
 • 5 hozzászólás
 • Nyomtatás

A pünkösdi hosszúhétvégén tartott bevezető tanfolyam a Pandora Mélyökológiai Szellemi Műhely Egyesület szervezésében került megrendezésre. A helyszín egy vácszentlászlói hagyományos porta, melynek az egyik felét házigazdánk, Berecz Ági szeretné permakultúrás alapokra helyezve kialakítani és művelni. A terület másik felén Ági szülei termesztik meg a zöldség és gyümölcs szükségletük egy jelentős részét és a téli befőttnek, lekvárnak valót. A szülők a mai megszokott módszerekkel, a kert évenkénti felrotálásával, sok-sok gazolással, öntözéssel, rengeteg elszánt munkával biztosítanak a családnak bőséget. Ági elhatározta, hogy megpróbál permakultúrás alapokra helyezve, szelídebb módszerekkel és kevesebb munkával bőséget teremteni. Például a talaj forgatása helyett, a talaj táplálását, építését választja, színpompás diverzitás kialakítására törekszik és az öntözést esővízzel és a terepviszonyok használatával oldaná meg. Ági másik nagy álma, hogy ez a hely egy közösségi térré alakuljon, ahová a város zajától megfáradt társaink műhelyfoglalkozásokon, meditációs és jóga gyakorlatokon töltődhetnek fel. Ez az álom megvalósulni látszik, hiszen egy feledhetetlen közösségi élményben volt részünk, sőt Júniusban indulnak a Tanya Jóga hétvégék is.

 

A bevezető tanfolyam megálmodója és szervezője Pálfy András, akinek köszönhetően a lehető legolajozottabban alakult ez a permakultúrás hosszú hétvége, amely egyben az egysület egyik első projektje is. A facilitátorok: Köblös Dávid, Székely Gergő és Baranyai Vitália. Vendég előadóként szerepelt még Szenczy-Molnár Attila és Nagy Gábor, akik mindketten izgalmas előadásokat tartottak a tapasztalataikról. Attila megosztotta velünk gondolatait a globalizáció hatásairól, érdekes kérdéseket feszegetett az egyre növekvő hulladék hegyekről és mesélt a természetközeli építkezésben szerzett tapasztalatairól. Gábor, aki már több, mint húsz éve foglalkozik a permakultúra társadalmi aspektusaival, a láthatatlan struktúrákba vezette be a társaságot és bemutatta a spirál-dinamika alapjait.

 

 

 

Permakultúra hármas etikájáról - a Föld és az emberek védelméről és a felesleg visszajuttatásáról - mindenki kifejthette az elképzeléseit.

 

 

 

 

A közös gondolatokat egységbe foglaltuk és megállapítottuk, hogy a világ is egy nagy egység, melynek mi is szerves részei vagyunk és elgondolkodtunk azon, hogy mi mit tehetnénk annak érdekében, hogy szelídebben és boldogabban éljünk a Földön.

 

 

 

Mollison híres "két tyúk példameséjét" átültettük a helyszínre: a permakultúrás szemlélettel kialakított kiskertet hasonlítottuk össze...

 

 

 

... korunk elterjedt kiskertjével.

 

 

 

A tanfolyam alkalmat adott arra, hogy a talaj egyik legkáprázatosabb élőlényét, a gilisztát jól kivesézzük. Miután a talaj állapotának legszembetűnőbb indikátora, a giliszta szemszögéből megismertük az élő talaj fontosságát, építettünk egy komposzt prizmát. Önként jelentkező magas szén illetve nitrogén tartalmú szerves anyagok, rétegezve komposzttá rendeződtek. Nem sok idő kellett, míg a komposzt kupac belsejében beindult a hőtermelés...

 

 

 

Az intenzív elméleti alapozást követően egy kis szusszanást jelentett a lazább eszmecsere: Ági álmát vessük papírra. Előzetesen felmértük a terület terepviszonyait, megtanultunk térképezni. Indulhatott a tervezés.

 

 

 

A tervezésnél fontos, hogy figyelembe vegyük az ott élők szükségleteit, az energia áramlásait (pl. napfény, esővíz, szél), a terepviszonyokat és az elemek közötti kapcsolatokat. A kis csoportok szabadjára engedték a fantáziájukat. A cél teret adni hasonló közösségi élményeknek, a kertben gyakorlási lehetőséget biztosítani, permakultúrás kísérletezést végezni, pihenni, feltöltődni.

 

 

 

Színes tervek és remek ötletek születtek olyan ösvényekkel, ahol sose kell visszafordulni, petpalackos vízelvezető és öntöző rendszerrel, tavakkal, kemencével, árnyékos sátorhellyel, sok-sok színes virággal, tyúkokkal :)

 

 

 

Peti, a tábori szakács, mennyei nyers, vad és vegetáriánus étkekkel kényeztette a társaságot. Számora feledhetetlen ízélmény volt a csalán leves, a kókuszos spenót leves és a mentás eper-fagylaltköltemény, de nem hagyhatom ki a saláta kreációkat, és a bográcsos curry-t sem. Legszívesebben feltenném ide az egész menűt, olyan finom volt minden.

 

 

 

Egy-két permakultúrás praktikát a gyakorlatba is átültettünk. Hogy is néz ki egy spirál?

 

 

 

Utolsó simítások a fűszernövény spirálon az ültetés elött.

 

 

 

A három éves Sára gondosan megvizsgálja a szomszédból szerzett trágyát. Igaz, már nincs szaga, de még elég frissnek látszik, ezért úgy döntöttünk, hogy a talajelőkészítéshez a kartonpapír fölé tesszük a trágyát, hogy a kimosódó nitrogén tápanyag a karton magas szén tartalmával megkötődjön és jövőre vagy még késöbb a beültetett növényeknek elérhetővé váljon.

 

 

 

Karton a talajon.

 

 

 

A jövő tavaszig pihenő, komposztálódó réteges mulcsot lehetőség szerint célszerű abból készíteni ami a közelben elérhető. Itt nagyon kedvesek a szomszédok, még szénát is adtak, ez kerül a trágya fölé.

 

 

 

Alkonyati mulcsozás a veteményesben.

 

 

 

Utolsó nap tértünk ki a láthatatlan struktúrákra, majd ebéd után, a zárókörben összegeztük, hogy mit viszünk haza erről a sűrű, meghosszabbított hétvégéről. Én nagyon sokat tanultam, és úgy láttam ezzel mind így vagyunk. Nagyon felemelő volt ennek a kis közösségnek a része lenni az élet eme röpke pillanatrára :) Újabb társakra leltünk, akikkel együtt úszhatunk az árral.

 

 

Az alábbi Hopi idézettel szeretném megköszönni a nagyszerű hétvégét,

Vitka

 

 

"Régóta mondjuk az embereknek, eljött a Tizenegyedik Óra.


Most pedig vissza kell menned és el kell mondanod az embereknek,

hogy ez az az óra.


Vannak dolgok, melyeket át kell gondolni...


Hol élsz? Mit csinálsz? Milyenek az emberi kapcsolataid?


Megfelelő kapcsolatban élsz? Honnan hozod az ivóvized?


Ismerd meg a kerted. Eljött az ideje, hogy kimondd az igazságodat!


Teremtsd meg a közösségedet. Legyetek jók egymáshoz!


És ne magadon kívül keresd a vezetőt!


Ez megfelelő időszak lehet erre!


Most a folyó nagyon gyorsan folyik. Olyan hatalmas és sebes folyású,

hogy lesznek, akik megijednek.Ők megpróbálnak majd a partba

kapaszkodni. Úgy érzik majd, szétszakadnak és nagyon fognak szenvedni.


Tudd, a folyónak megvan az úti célja!


A vének azt mondják, el kell engednünk a partot, be kell löknünk magunkat a folyó közepére, legyen nyitva a szemünk, és a fejünket pedig tartsuk a víz felett.


Nézd meg, ki van ott veled és ünnepelj!


A történelemnek ebben a szakaszában semmit sem szabad személyesen vennünk.


Legfőképpen önmagunkat nem.


Abban a pillanatban, amikor mégis ezt tesszük, spirituális növekedésünk és

utunk megállásra kényszerül.


A magányos farkasok ideje letűnt. Gyűljetek egybe!


Száműzzétek a küzdelem fogalmát a hozzáállásotokból

és a szótáratokból!Mindent, amit most tesztek,

szent módon és ünnepelve tegyétek!"


"Mi vagyunk azok, akikre vártunk.."


 

A vének Hopi Nemzet, Oraibi, Arizona

 

 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • emre
  emre 2012 máj. 31, csütörtök

  "Újabb társakra leltünk, akikkel együtt úszhatunk az árral."

  inkább úgy mondanám, hogy ... az ár ellen
  :)

 • ecovitka
  ecovitka 2012 máj. 31, csütörtök

  Pont ez a lényeg Emre, hogy küzdeni kár. Akik be merik vállalni, elengedik a partot, kiteszik a fejüket a vízből és összekapaszkodnak. ;)

 • Vendég
  gyopper 2012 máj. 31, csütörtök

  Vitka, meg hosszu oldalakon keresztul lehetne sorolni az elmenyeket es megis ezer szo sem lenne eleg leirni azt, amit ateltunk. Letrehoztunk egy szivkozosseget es ha a fizikai testnek nem lennenek korlatai, szerintem nem a foldon jartunk volna, hanem lebegtunk volna :)
  ja meg mellesleg "megtanultuk", hogy hogyan tervezzunk permakulturas kertet, hogy a gilik milyen kis csodas lenyek, hogy a kornyezetunkben minden ujrahasznosithato es hogy kozosen meg a hamuban megforgatott vegaburger is finomabb mint egyedul :)
  Remelem nemsokara ismet egyutt valamilyen formaban!

  Válasz Mégsem
 • Vendég
  szollo 2012 szept. 19, szerda

  Kedves Vitka! kérlek nyugtass meg. Ugye nem kell tanya ahhoz, hogy
  perma-kertem legyen. Egyszerű családi házunk van kerttel a Bakony
  szélén. Esélyünk sincs tanyára menni (pedig....nagy sóhaj). A tanyák
  felénk többe kerülnek, mint egy ház. Még nem egészen értem hogyan kell
  kertészkedni ebben a szellemben( a gyakorlatot tekintve) de 3éve vagyok
  a változás útján. Növénytársítás, talajtakarás stb. Nagyon tetszik ez a
  szabad élet (még gondolatban is) amit Ti, Piros és (most nem tudom pon-
  tosan talán..) Csacskaanyó éltek. Örülök hogy megtaláltam ezt az oldalt.
  Baji Bélát már láttam a youtubon, de sokkal bővebben nem tudtam sehol
  utána nézni a dolgoknak. Talán most.
  Üdv.: szollo

 • ecovitka
  ecovitka 2012 okt. 15, hétfő

  Keves Szollo, Megnyugtatlak, NEM KELL TANYA ahhoz, hogy permakultúrás kerted legyen. Mi is egy városi ház kis hátsókertjében kezdtünk el kertészkedni. Így bukkantunk rá a permakultúrára. Meglepődnél, hogy néhány négyzetméteren mennyi mindent meg lehet termeszteni és milyen pompázatos sokféleséget lehet kialakítani :)
  Ajánlom, hogy olvass utána a biointenzív kertészkedésnek: http://permaforum.hu/permaforum/permawiki/index.php?title=Biointenz%C3%ADv_termeszt%C3%A9s Ez kifejezetten kis terület művelésére ad ötleteket. A permakultúrás irodalomból Toby Hemenway, Gaia's Garden című könyvét ajánlom, amiben nagyon jó ötletek vannak arra, hogy egy városi kertet hogyan tudsz paradicsommá alakítani. Baji Béla, bár nagyobb területet művel, az ő könyvéből is sok nagyon jó gyakorlati tanácsot meríthetsz. Szívesen látunk valamelyik permakultúrás tanfolyamunkon is, ahol nem csak permakultúrás kertészeti praktikákról, de az egész mozgalom szellemiségéről, a közösség erejéről is ismereteket szerezhetsz :) Remélem a fórum is nagy segítségedre válik majd és nagy örömmel vennénk, ha te is megosztanád a tapasztalataid, hogy mindannyian okulhassunk a te tanulási folyamatodból is :)
  Szeretettel,
  Vitka

Hozzászólás

Vendég 2022 nov. 29, kedd