EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Csodásan diverz komposztot csinált 20 lelkes tanonc - nézzünk bele

Beküldve - - - Kategorizálatlan
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 738 megjelenés
 • 1 hozzászólás
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Egy tavalyi talaj tápanyag hálózat vizsgálati képzés (aka mikroszkópos tanfolyam) egyik résztvevője említette, hogy nagyon szereti a mikróbás fotóimat és nagyon szeretne látni még. Már lassan egy év telt el azóta. Újra és újra eszembe jut, de nem sikerült a tettek mezejére lépnem. Mostanáig. Egy kézzel gépelve, az alvó kislányommal a karomon teszem most közzé ezt a pár fotót, amik az egyik komposztomról készültek.

Egyik nap sétálgattam a kertben. Ahogy elmentem az egyik komposzt ketrecmellett, hírtelen kedvem támadt kicsit beletúrni. Ez egy nyáron összerakott termokomposzt, ami nagyon hírtelen melegedett fel, majd 3-4 forgatás után viszonylag hamar lehülésnek indult. Ennek a kevés, de nagyon melegedő N-dús anyag és a rengeteg faapríték volt az oka. Arra számítottam, hogy jó sok gombafonalat fogok benne látni.

 

a1sx2_Original2_gallyaprts_20180207-130237_1.JPG

Változatos kerti nyesedékek aprítása. Sok fás anyag került a mixbe, ami alapvető egy jó gombás komposzt létrehozásánál.

 

a1sx2_Thumbnail1_termo-komposzt.JPG

A komposzt egy nyári tanfolyamon készült, ahol az egyik gyakorlati feladat egy termokomposzt összerakása volt.

 

Sok féle képpen lehet komposztot csinálni. Ezt a módszert többek között azért szeretem nagyon, mert az alapanyagok összetételének körültekintő megválasztásával egy meglehetősen magas mikrobiológiai diverzitású komposzt állítható elő, ami patogén és gyommag mentes. 

 

Erős késztetést érzek arra, hogy írjak még a komposztálás folyamatáról, de most nem ezért ragadtam billentyűzetet. Hanem arról szeretnék inkább lelkendezni, hogy milyen csoda tárult a szemeim elé, amikor engedve a kíváncsiságomnak, lehuppantam a mikroszkóp elé. 

Amikor beledúrtam a komposztba elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy vannak-e gombák. Szabad szemmel is jól lehetett látni a komposztot átszövő gyönyörű fonalakat. Arra viszont nem számítottam, hogy a teljes mikrobiológiai tápanyagháló eszméletlen mennyiségben és fantasztikus diverzitásban ott fog nyüzsögni benne. A teljes alatt azt értem, hogy minden trofikus szintet képviselő egyed volt benne, soha nem látott változatosságban. És mindez télen (igaz, ez egy jó meleg és csapadékos tél). Általában baktériumokat, gombákat, protozonokat és fonalférgeket vizsgálunk. Hát íme néhány kép és videó. A felvételek mind 400x-os nagyításon készültek.

 

Először jöjjön néhány gombafonal. Azt szeretjük látni, ha a gombafonal szép színes és viszonylag vastag. Amitől tartunk az a vékony és áttetsző.

Termo-komposzt-gomba-fonal.jpg

 

termo-komposzt-hasznos-gomba.jpg

 

Jöjjön néhány protozon:

 

IMG_0679.jpg

A sokféle házas amőba egyike.

 

Helyes kis ostoros. A kép közepéről indul és szépen haéad jobbra az elöl és hátul található egy-egy kis ostor segítségével.

 

Rendkívül elfoglalt csillós protozon. Nagyon sok féle volt a komposztban, de csak őt sikerült elcsipni, mert viszonylag kis területen tevékenykedett és nem úszott ki folyton a képből.

 

Fonalférgek is szép számmal akadtak. Íme egy gombafogyasztó:

 

Gomba-fogyaszt-fonalfreg.jpg

Ez a srác akkora volt, hogy amikor megláttam hírtelen nem tudtam, hogy 100 vagy 400x-os nagyításnál vagyok. Olyan nagy volt, hogy szabad szemmel is látni lehetett, ahogy ficánkol a tárgylemezen. Ez itt most 400X-os, hogy látszódjon a szájszerve. A kis tüskéje, amivel a gombák nedvét szívja ki éppen be van húzódva.

 

És végezetül egy gyönyörű meglepetés: 

Komposzt-Medvellatka-tardigrade.jpg

Legnagyobb örömömre ez a helyes kis medveállatka is tiszteletét tette nállunk, miután hazatért az űrsétáról.

 

Üdvözletem kedves olvasó a kis mikroszkópikus barátaim nevében is.

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • SzucsCsaba
  SzucsCsaba 2018 febr. 16, péntek

  Termokomposzttal kapcsolatos kérdések, felületi komposztálás (mulcsolás)

  Egyik nap sétálgattam a kertben. Ahogy elmentem az egyik komposzt ketrecmellett, hírtelen kedvem támadt kicsit beletúrni.
  : )))

  A termokomposzt összetételéről lehet még tudni valamit? Pontosan mi volt az összetevők aránya? Mi volt az a könnyen melegedő N-dús anyag? Általában azt szokták mondani, hogy 2 rész C-dús anyaghoz kell 1 rész N-dús anyag, azt hiszem. Legalább is, eddig én ehhez tartottam magam.
  Mivel permetezi a srác a komposztot? Vízzel, esetleg egyéb anyag is van benne? Hány napos lehet a cucc a képen, már elég barnás a színe és jól meg van ereszkedve is.

  Írtad, hogy sokféleképpen lehet komposzot összerakni és csinálni. Engem most a helyszínen való komposztálás (sík-, felületi komposztálás) érdekel nagyon, most éppen egy Gyulai Iván-féle mélymulcsos ágyással próbálkozom. Ennek is vannak előnyei, kevesebb melóval jár (legalább is nem kell forgatni), igaz ez egy lassú komposzt és/vagy mulcseljárás türelmesebb fajtáknak. Arról fogalmam sincs, ez milyen diverzitású élőhelyet teremthet.
  De abban is kicsit elbizonytalanodtam, hogy pontosan mi határozza azt meg, hogy végül egy gazdag élővilágú komposztot kapjunk, hiszen korábban említetted - ha jól emlékszem -, hogy egy gondosan összerakott és elkészített komposzt elég gyatra eredményt adott a mikroszkópod alatt vizsgálva.

Hozzászólás

Vendég 2018 febr. 20, kedd