Egy tavalyi talaj tápanyag hálózat vizsgálati képzés (aka mikroszkópos tanfolyam) egyik résztvevője említette, hogy nagyon szereti a mikróbás fotóimat és nagyon szeretne látni még. Már lassan egy év telt el azóta. Újra és újra eszembe jut, de nem sikerült a tettek mezejére lépnem. Mostanáig. Egy kézzel gépelve, az alvó kislányommal a karomon teszem most közzé ezt a pár fotót, amik az egyik komposztomról készültek.

Egyik nap sétálgattam a kertben. Ahogy elmentem az egyik komposzt ketrecmellett, hírtelen kedvem támadt kicsit beletúrni. Ez egy nyáron összerakott termokomposzt, ami nagyon hírtelen melegedett fel, majd 3-4 forgatás után viszonylag hamar lehülésnek indult. Ennek a kevés, de nagyon melegedő N-dús anyag és a rengeteg faapríték volt az oka. Arra számítottam, hogy jó sok gombafonalat fogok benne látni.

 

a1sx2_Original2_gallyaprts_20180207-130237_1.JPG

Változatos kerti nyesedékek aprítása. Sok fás anyag került a mixbe, ami alapvető egy jó gombás komposzt létrehozásánál.

 

a1sx2_Thumbnail1_termo-komposzt.JPG

A komposzt egy nyári tanfolyamon készült, ahol az egyik gyakorlati feladat egy termokomposzt összerakása volt.

 

Sok féle képpen lehet komposztot csinálni. Ezt a módszert többek között azért szeretem nagyon, mert az alapanyagok összetételének körültekintő megválasztásával egy meglehetősen magas mikrobiológiai diverzitású komposzt állítható elő, ami patogén és gyommag mentes. 

 

Erős késztetést érzek arra, hogy írjak még a komposztálás folyamatáról, de most nem ezért ragadtam billentyűzetet. Hanem arról szeretnék inkább lelkendezni, hogy milyen csoda tárult a szemeim elé, amikor engedve a kíváncsiságomnak, lehuppantam a mikroszkóp elé. 

Amikor beledúrtam a komposztba elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy vannak-e gombák. Szabad szemmel is jól lehetett látni a komposztot átszövő gyönyörű fonalakat. Arra viszont nem számítottam, hogy a teljes mikrobiológiai tápanyagháló eszméletlen mennyiségben és fantasztikus diverzitásban ott fog nyüzsögni benne. A teljes alatt azt értem, hogy minden trofikus szintet képviselő egyed volt benne, soha nem látott változatosságban. És mindez télen (igaz, ez egy jó meleg és csapadékos tél). Általában baktériumokat, gombákat, protozonokat és fonalférgeket vizsgálunk. Hát íme néhány kép és videó. A felvételek mind 400x-os nagyításon készültek.

 

Először jöjjön néhány gombafonal. Azt szeretjük látni, ha a gombafonal szép színes és viszonylag vastag. Amitől tartunk az a vékony és áttetsző.

Termo-komposzt-gomba-fonal.jpg

 

termo-komposzt-hasznos-gomba.jpg

 

Jöjjön néhány protozon:

 

IMG_0679.jpg

A sokféle házas amőba egyike.

 

Helyes kis ostoros. A kép közepéről indul és szépen haéad jobbra az elöl és hátul található egy-egy kis ostor segítségével.

 

Rendkívül elfoglalt csillós protozon. Nagyon sok féle volt a komposztban, de csak őt sikerült elcsipni, mert viszonylag kis területen tevékenykedett és nem úszott ki folyton a képből.

 

Fonalférgek is szép számmal akadtak. Íme egy gombafogyasztó:

 

Gomba-fogyaszt-fonalfreg.jpg

Ez a srác akkora volt, hogy amikor megláttam hírtelen nem tudtam, hogy 100 vagy 400x-os nagyításnál vagyok. Olyan nagy volt, hogy szabad szemmel is látni lehetett, ahogy ficánkol a tárgylemezen. Ez itt most 400X-os, hogy látszódjon a szájszerve. A kis tüskéje, amivel a gombák nedvét szívja ki éppen be van húzódva.

 

És végezetül egy gyönyörű meglepetés: 

Komposzt-Medvellatka-tardigrade.jpg

Legnagyobb örömömre ez a helyes kis medveállatka is tiszteletét tette nállunk, miután hazatért az űrsétáról.

 

Üdvözletem kedves olvasó a kis mikroszkópikus barátaim nevében is.