EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Égi áldás

Beküldve - - - Kategorizálatlan
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 2407 megjelenés
 • 11 hozzászólás
 • Nyomtatás

 

Először kilakoltattunk. Nem szándékosan, fogalmunk sem volt naccsá'-ról. Magunknak is éppen fészket építettünk, azaz, hogy egy helyet szerettünk volna kipucolni a lakóautónak. Már jól szét is bontottuk a roskadozó tetőszerkezetet, kihordtunk némi lomot amikor észrevettünk egy fészket 7 darab tojással. Azt sem tudtuk mire való, azon kívül, hogy meg lehet enni. A gondviselés adott tojást vacsorára, gondoltuk.

 

Kis idő múlva méltatlankodó és ideges kotkodálásra lettünk figyelmesek és egy kopasznyakút fedeztünk fel, aki csak körbe-körbe kotkodált a lomok körül. Ekkor esett le, a tojások pipék lettek volna, mi pedig kilakoltattunk egy kotló mamát.

 

Új hely kell nekik! Be is tettük a fészket egy védett helyre, tojásaiból is tettünk bele, de a tyúk eltünt. Nem kellett neki az új hely... Amatőrök! - gondolhatta. Egyék meg a tojásokat, ha ilyen hülyék!

 

 

Aztán egy napon (pár hét elteltével) nagy nyüzsgésre, csipogásra lettem figyelmes az egyik bozót mélyéről. Itt a kopsznyakú!!! 1, 2, 3, ... 7 pipével!! Nahát, nem hagyott itt minket. Rohantam is Gergőhöz, aki már két hete minden nap a határán volt, hogy vesz egy kotlóst és talán néhány tyúkot is. Csak mindig az volt a visszahúzó erő, hogy mi lesz velük ha elmegyünk pár napra...

 

 

A természet megoldotta ezt a kérdést. A tyúk ideszegődött és így fél vad viszonyban gyönyörűen éldegélünk egymás társaságában. Ők sem szólnak bele abba amit mi csinálunk (hmm-khmmm-khmmm) és mi is hagyjuk, hogy tegyék a dolgukat, sőt ha kedvük szottyan akkor körülöttünk járszanak, kapirgáljanak, ha esik az eső ők is behúzodnak mellénk a ponyva alá.

 

 

Kedvenc kapirgáló hely a "double dig"-es, rétegesen lemulcsozott ágyás. Eleinte még minden akció után visszarendezgettem a szénát a tetejére, de egy nap feladtam, mert mire észbekaptam újra szét volt minden terítve az ágyás körül. Azóta erre az ágyásra járnak még tollászkodni és pihenni is. Nem haragszom rájuk (bár nem ez az egyetlen ágyás amit finoman szólva tönkre tettek). Ez is a megfigyelés része. A csirketraktornak még nem jött el az ideje, bár néha már fenyegetem őket. Viszont azzal ők is függőbbé válnának és erre még mi nem állunk készen.

 

Amennyire csak lehetséges, független állatokat szeretnénk, itt a lehetőség, hogy ez megtörténjen. A kerteket pedig trágyázzák nyugodtan, valami csak marad nekünk is... Olyan nagy öröm, hogy itt vannak! Fantasztikusan jó társaság és hihetetlen, hogy mennyit bohóckodnak :)

 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Vendég
  Piros 2012 máj. 18, péntek

  Piros

  Szerencsések vagytok! Mindjárt egy fészekalj csibe.Ezek bizony nagyon szépek, de ott fognak kapirgálni a veteményesben állandóan.S ahol ezek elkezdenek kapirgálni ... a csibék még nőni is fognak ... na ott aztán kő kövön nem marad.Sajnos a tapasztalat beszél belőlem. Az viszont biztos, hogy így fél vadon igen egészséges állatok lesznek, a szaporodást pedig megoldják.

 • gergo
  gergo 2012 máj. 19, szombat

  RE:Piros

  A kő kövön nem marad részt már tegnap elkezdték mutogatni. Eddig érdekes volt nézni, ahogy gazolták és egyelték a veteményest, de most már kezd aggasztóvá válni a palánták sorsa. Következő feladat a kerítés lesz, ha enni is szeretnénk a kertből. Vagy majd esszük a csirkéket és a csigákat... :p

  Válasz Mégsem
 • Vendég
  Piros 2012 máj. 20, vasárnap

  RE:RE:Piros

  Én is erre gondoltam, csak úgy voltam vele, hátha rájöttök ti is .:)
  Vagy a csibék lesznek a kerítésen belül, vagy a veteményes.A döntés a ti kezetekben van.

 • ecovitka
  ecovitka 2012 máj. 19, szombat

  RE:Piros

  Nem tudom, hogy a pipék olvasták-e a blogot, de tegnap valóban jól el is szemtelenedtek :) A legérzékenyebb dolgokat nincs mese, el kell keríteni... Közben pedig jó sok karírgálni valót teszünk oda is ahol nincs veteményes. Elterítek itt-ott egy pár villa szénát (csak úgy ahogy a veteményesben mulcsozunk), aztán kapírgálhatják ki belőlük a magot, alóluk a gilisztákat, lárvákat. Remélem ez jó csali lesz, közben meg szépen trágyázhatnak :)

 • Vendég
  Piros 2012 máj. 20, vasárnap

  RE:RE:Piros

  Látom sikeres üzletet kötöttél a pipikkel.:)

 • Honey
  Honey 2012 máj. 19, szombat

  Megoldások Konrad Lorenz nyomán

  Kedves Ecovitka! Konrad Lorenz annak idején a kisgyereket tette rácsok mögé az állatok biztonsága miatt:D, én is szerettem volna teljesen szabad tyúkokat és libákat, de ez veteménnyel együtt (rózsákkal se) nem megy. Nálatok a hatalmas tér miatt megvalósítható a szabad kapirgálás, épp csak a veteményt és a nagyon kicsi gyümölcsfákat kell bevédeni. Hol a kakas? Láttátok már? Ha nem csatlakozik ő is, akkor a megnőtt csibékkel vissza fog térni hozzá a tyúkanyó.... Lehet kapni mobil hálós oszású villanypásztort kimondottan baromfi részére, ezt mindig az aktuális ágyásokhoz lehetne alakítani (napelemmel is működtethető).

 • ecovitka
  ecovitka 2012 máj. 21, hétfő

  RE:Megoldások Konrad Lorenz nyomán

  Honey,Köszi az ötletet. Villanypásztorral is kacérkodunk. A kakast nem láttuk, nem tudjuk, honnan jöhettek. A közvetlen szomszédokat már megkérdeztük, ők sem tudják... Kíváncsi leszek, hogy valóban elmennek-e. Ha igen, legalább addig is jó muri volt ez a bolondos társaság :)

 • Muzsikus
  Muzsikus 2012 máj. 21, hétfő

  Igaz nem vad tartás, de a róka és nyest miatt lehet nem ártana legalább éjszakára zárt helyre szoktatni őket.

 • ecovitka
  ecovitka 2012 máj. 21, hétfő

  Köszönjük a javaslatot Muzsi. Már gondolkozunk valamilyen alvóhelyen, ahol biztonságban vannak éjszaka, pláne mikor nem vagyunk itt. Van valami ötleted, hogy mit tudnánk nekik konstruálni, amihez a ragadozók nem férnek hozzá, de nekünk sem kell minden este bezárni a társaságot?

 • Bolyky
  Bolyky 2012 máj. 30, szerda

  Tetszik a tyúk sztori, nekem meg sok nagy házas csigám jelent meg, na azokat megennék szívesen a tyúkjaid. Nálam most gyík sztorim van, mert egy gyík család költözött be a permakultúrás fűszerkertembe :-) Persze, ezeknek a tojásai nem ehetők mint a tyúké, de a mesztelen csigákat legalább megeszik, ha már a házasagat nem is, azokat összeszedem és áttelepítem... Sok sikert a tyúktartáshoz!

 • ecovitka
  ecovitka 2012 máj. 30, szerda

  Köszi Bolyky, Nálunk is sok az éti csiga, de a pipék rájuk sem hederítenek. Az arckönyvre tettem fel pár képet a tanyáról és ott valaki azt írta, hogy a feketerigók eszik a csigákat (kövekhez csapják a házat és kieszik a csigát). Az elmúlt napokban találtam pár meztelen csigát is, amit feldaraboltam és úgy akartam a pipéket rászoktatni, de megijedtek tőlem vagy a csigaapróléktól és nem ették meg... Még próbálkozom.

Hozzászólás

Vendég 2022 okt. 06, csütörtök