EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Egy hete Iowa-ban

Beküldve - - - Talaj
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1175 megjelenés
 • 0 hozzászólás
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Ma lesz egy hete, hogy megérkeztem az Egyesült Államok kenyeres kosarának kellős közepére. Itt Fairfield-ben semmi nem hasonlít azokra a sztereotípiákra amkiet az ember fia elképzel a kietlen kukaricaföldekről és a zakatoló John Deer-ekről. Egy szuper hangulatos kisváros. Ellentétben a legtöbb amerikai várossal, itt nem életveszély biciklivel közelkedni. Az emberek az utcán nagyon barátságosak, meg úgy alapvetően egy nagyon nyugis, kellemes, jókedélyű hangulat lengi be az egész helyet. Az egyetem menzáján isteni a kaja. Minden helyi és elsősorban organikus alapanyagokból van. 

Hétfőn megkezdődött a suli. A kurzus helyszíne a Sustainability Center (Fenntarthatóság Központ) és a tanszékhez tartozó komposzt labor.

MUM-Sustainability-center.jpg

Sustainability Center - 100% off grid, azaz nincs semmilyen közműhöz kapcsolva

A Fenntartható Élet (Sustainable Living) tanszék körül csupa-csupa olyan dolgot találunk, amik különféle praktikákat, koncepciókat demonstrálnak. Az egyik épület háta mögött van egy kemence, az épületeket pedig kertek, gyümölcsfák veszik körül. A főépület természetes anyagokból épült. Gyűjtik az esővizet, amit megszűrnek, hogy fogyasztható legyen.

 

kemence.jpg

Kemence és a kép jobb oldalán egy szélkerék, ami az elekromosságot szolgáltatja a főépüetnek

 

mulcsozott-kert-MUM.jpg

Mulcsozott kert az egyik épület mögött

 

A mellettünk lévő tanteremben éppen egy fenntartható építkezés kurzus zajlik. Ma a kertben építkeztek egész nap. Délelött felhúztak egy tipi-t, délután pedig egy dóm szerű struktúrát.

 

dom.jpg

A dóm-ot késöbb letakarták egy ponyvával és délután itt lazultak a diákok

 

Az itteni kurzusok egyik alapozó tantárgya a permakultúra. Ez az első tantárgy, amit mindenkinek tanulni kell. A fő ok az, hogy a diákoknak megadják a hozzáállás és gondolkodásbeli alaphangot. 

A tanítás 10-kor kezdődik és délután 3-ig tart egy egy órás ebédszünettel. A diákok lelkére van kötve, hogy pihenjenek sokat és ha nagyon fáradtak, akkor inkább aludjanak, mert a testük éppen azt igényli. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy egynémelyik kurzus (mint például a Living Soil, vagyis az Élő Talaj) annyira intenzív, hogy ha valaki nyomon szeretné követni, akkor nem nagyon akar hiányozni egyetlen perrcről sem. Házi feladat is akad bőven. Idén konkrétan Elaine Ingham legújabb online tanfolyamát kell végignézniük és megcsinálni a hozzá kapcsolódó teszteket. Ez még napi két órát elvesz az estéjükből.

Nekem meg mégtöbb időm elmegy, mert azon túl, hogy én is nyomon követem a házi feladatot még a laborban is van feladat a következő napi kellékek előkészítésével. Emellett tartozik hozzám négy diák, akiknek segítenem kell, illetve nyomon követni és értékelni a házi feladatukat.

Eddig Molly Haviland tartotta a kurzus oroszlánrészét. Ő jött el Magyarországra tavaly szeptemberben megtanítani nekünk a Komposzt-készítés (nagy K-val) fortélyait és a mikroszkóphasználatot. Elaine ma este érkezik és holnaptól kapcsolódik be az események folyamatába.

 

A következő bejegyzésben arról írok egy kis szösszenetet, hogy mit csináltunk eddig a képzés folyamán.

:)

 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég 2020 júl. 12, vasárnap