Permablog

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Egy kis bemutatkozás...

Beküldve - - - Bemutatkozás
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 2792 megjelenés
  • 10 hozzászólás
  • Nyomtatás

Sziasztok!

Ígértem hogy belekezdek a blogolásba, de időközben bekaptam valami jó kis kórságot és majd egy hétig nyomtam az ágyat. Most már úgy tűnik megmaradok, de még mindig nem vagyok a helyzet magaslatán.

Magamról röviden annyit, hogy december végéig külföldön dolgoztam de megszűnt a munkahelyem, hazatértem és kiköltöztem apukám tanyájára.

Már rég óta gazdálkodni szerettem volna,de nem tudtam mit és hogyan. Elkezdtem a neten keresgélni és rábukkantam a permkultúrára. Szerelem első látásra...Teljesen begőzöltem tőle és most már tudom, hogy ez az amire mindig is vágytam. Nem kis fába vágom a fejszém, de hiszek benne, hogy képes vagyok rá.

Helyzeti előnyöm van többekkel szemben, hiszen már nem kell azzal bajlódnom, hogy a lakhatásom megoldjam, kész kis házikó várt rám, csak a berendezéssel kell még megküzdenem.

A terület 2 hektár, szép kis darab, van tennivaló bőven.

Van egy kis akácos egy kis szántó egy tavacska és rengeteg nád. Lesz mit harcolni, mire ebből összehozok valamit, de időm van bőven.

Csak pár fotó, nem is tudom, hogy mit is kellene megmutatni, de majd menet közben ahogy haladok rakok fel még.

 

0

Hozzászólások

  • tomajiandrea
    tomajiandrea 2012 ápr. 20, péntek

    Szia! Ez egy kis éden már most, készen kaptál erdőt, tavat, szép darab földet. Vannak már terveid, mit hova lenne praktikus elhelyezni? Ha ötletekre, segítő véleményekre vágysz, szerintem számíthatsz a tagságra. A.

  • csacskaanyó
    csacskaanyó 2012 ápr. 21, szombat

    Szia!
    Köszönöm a hozzászólásod.
    Annyira amatőr vagyok a témában, hogy fogalmam sincs hol kellene hozzáfogni. Beszéltem Baji Bélával, hamarosan megyek hozzá, megnézem a kertjét és amint össze tudjuk hozni, szeretném ha Ő is meglátogatná az Én kertemet és tanácsokat adna. Egyenlőre a hagyományos kiskertet ültetgetem. Apukám nem könnyű eset. Neki a kert az ásott, kapált gereblyézett stb. Őt már nem lehet meggyőzni, hogy van élet ásás és kapálás nélkül is a növények számára. Igazság szerint nem is akarom megváltoztatni, hisz Őt így szeretjük és örülök, hogy befogadott. Megbeszéltem vele, hogy az Ő kiskertjét úgy gondozom, ahogy kéri, a többibe meg azt ígérte, nem szól bele, csinálhatom saját belátásom szerint.
    Ami számomra nagyon fontos lenne, kerítést kell építenem. Erre a célra kökény galagonya és homoktövis van kiszemelve. Ha valakinek lenne eladó növénye ezekből persze elfogadható áron az nagyon jó lenne. Homoktövist pl. most vettem 2 tövet 1600 ft/ tő, de ez így eszméletlen drága. Szemezgettem a növények között, pár tő kökényt húsos somot mézalmácskát is vettem már, de ha mindent faiskolában veszek valószínűleg hamarosan rámegy minden tartalékom és éhen halok:-)))
    Rengeteg erre a vad, van bőven őz nyúl fácán és mindent megrágnak és sajnos tolvaj is akad bőven, szóval elsődleges a kerítés. A másik ami most nagyon fontos az az állatok. Mivel munkahelyem nincs valamit enni is kell. Most vettem letojt tyúkokat, van néhány japán kacsám, kaptam pár selyemtyúkot is és épp ma érkezett meg a keltetőgépem. Kecskét nyulat és mangalicát tervezek még venni a közeljövőben. És közben majd építgetem a kertem is, de ahhoz valóban kell a segítség és a jó tanács, amit örömmel fogadok.
    Mindenkinek kívánok kedvező időjárást a kertészkedéshez és minden jót.

  • ecovitka
    ecovitka 2012 ápr. 21, szombat

    Szia! Köszönjük a szép képeket. Szívesen látnék a tyúkokról is, a veteményesről. Tényleg nagyon szerencsés vagy, hogy ilyen szép helyed van :) Mi is nemrégiben ültettünk homoktövis dugványokat. Szívesen adunk majd pár tövet, ha már lehet szaporítani. Most még nagyon picik.

    Írtad, hogy sok a vad nálad. Nekünk a vadnyulak jóllakatására ideális volt az ónabóna (vagy mirabola). A tanyánkon nagyon elszaporodott az ónabóna és a nyulak télen szinte csak azt rágták meg. A gyümölcsfákat (talán egy kivétellel) teljesen békén hagyták. Ezt nagyon érdekesnek tartottam és azon gondolkodtam, hogy a területünk köré nem csak drága, vagy nehezen beszerezhető növényeket ültetek majd, hanem pl. ónabónát is kiterjesztem a határra, mert nagyon jól érzi errefelé magát és a nyulak is imádják. Így legalább a terület határán jóllaknak és akkor továbbra sem tesznek kárt a számunkra kívánatosabb növényekben. Szerencsére nekünk kerítésünk van, még ha itt-ott lyukas is, de az őzek nem jönnek be hozzánk.
    Ismered a Szeri Ökotanyák Szövetségét? Ők Ópusztaszer és környéke tanyavilágában élnek és az ismereteiket is aktívan osztják meg pl. biogazda tanfolyamon, hétvégi műhelyfoglalkozásokon, és tanyasi gyakorlatokat is tartanak: www.vackorte.hu Ők nem tartják magukat kifejezetten "permakultúrásnak", de az életvitelüket és gyakorlati tevékenységüket ugyan azok az értékek szövik át, amiket a permakultúra is képvisel. Például van olyan család, amelyik őshonos baromfi és mangalica szabadtartásával foglalkozik, vagy az Évkerék Ökotanya, akik dobozos rendszerrel juttatják el az isteni biozöldségeiket a városiaknak. Többen tartanak racka juhokat is, lovakat, van aki sajtot készít. Rengeteget lehet tőlük tanulni és közel is vannak hozzád.

    Sok sikert és nagyon várom a folyatást :)

  • tomajiandrea
    tomajiandrea 2012 ápr. 22, vasárnap

    Azt tanácsolom, ne faiskolában, hanem erdészetek honlapján és az ő szaporítókertjeikben nézz körül! Sokkal kedvezőbb áron tudsz tőlük növényeket beszerezni, pláne nagy tételben. Van olyan postai szolgáltatás, ami esetén adott időpontban házhoz megy a kocsi és felveszi a dobozt, én amúgy csomagküldést nem vállaló erdészettől is tudtam így vásárolni- a benzinköltségnél jóval kevesebbért. A.

  • tomajiandrea
    tomajiandrea 2012 ápr. 22, vasárnap

    Az pedig jó ötlet, a kerítés vonalában jóllakatni a vadakat, ne menjenek beljebb:)
    A fórumban van élőkerítés téma, nézd meg, és ültess minél többféle cserjét! A földeteken biztos vannak ott magukat jól érző vadon nőtt növények: csipkebogyó, bodza, stb. Ezeket a madarak mindenfelé szaporítják, a mostanában kihajtó kis növényeket egyszerűen áttelepítheted a kívánt helyre. A.

  • Lucagazda
    Lucagazda 2012 ápr. 23, hétfő

    Legkisebb anyagi- és energiabefektetéssel is csinálhatsz sövénykerítést, ha te magad veted el a magokat. Írtad, hogy van akácosod. Gyűjtsd össze a terméseket, fejtsd ki a magokat és vetés előtt pörköld kicsit (pl. sparhelt platnin vagy rezsón), de hallottam azt is, hogy a forró vízzel való leöntés is hatásos. Az akác ugyanis úgy van tervezve, hogy a csírázásához hősokk kell - vagy az, hogy végigmenjen a madarak emésztőrendszerén - és az felpuhítja, megrepeszti a héjat, azután tud kibújni a csíra. Akácos bozót a tüzifa kérdést is megoldhatja. A sövény besűrítésére csipkebogyót is ültethetsz, de azzal őszig várnod kell. A zöld, vagy félig érett bogyót kell leszedni, áthajtod húsdarálón és a kapott anyagot veted el. A csipkebogyósövény gyönyörű, madaraknak, kis állatoknak menedék és téli táplálék, neked is meglesz a C-vitamin szükségleted egész évre.
    Tudom, hogy vetés után néhány év, mire tényleg véd a sövény, de 2 hektárt körbe ültetni rengeteg pénz és munka, és az sem véd azonnal. Vetés után erősítheted a rendszert helyben talált kis bokrok, sarjak átültetésével.
    Egyébként most készülök feltenni egy hirdetést, hogy a kertemből kiritkított orgona, som, mahónia és egyéb sarjakat ajándékba, cserébe adnám annak akinek szüksége van rá. Pomázról lehet elvinni, nem tudom milyen messze vagy, érdemes-e idáig jönni 20-30 bokorért, de talán csatlakoznak majd mások is és akkor találhatsz hozzád közelebb palántát is.

  • Lucagazda
    Lucagazda 2012 ápr. 23, hétfő

    Eszembe jutott egy másik jó módszer: ha van nem túl öreg fa a kerítés vonalában, azt félig vágva lefektettük a földre, a kisebb ágak függőlegesen - kerítés szerűen nőnek tovább.
    http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/s320x320/557617_3500643149761_1082145835_33207187_922712436_n.jpg
    http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/s320x320/524031_3500638229638_1082145835_33207185_456930022_n.jpg

    (ide nem tudtam képet feltölteni, ezért a fb-ra tettem, ott lehet megnézni)

  • AttilaK
    AttilaK 2012 ápr. 25, szerda

    Vadkerítéshez és szélfogónak én is magról vetem a tövises növényeket (15 hektár bekerítése). Ezek robosztusabbak lesznek, mint az csemeteként átültetett cserjék és csak a munkaerőbe kerülnek.
    Én glediciát, lócitromot, kökényt, vadrózsát, galagonyát ültetek vegyesen. Ebből az első kettő nagy fának nő, sarjadéka elsőrendű tüzifa, de jó oszlopnak és épületfának is.
    Érdemes azonban minden ültetetendő fának/cserjének megnézni, mitől fog csírázni. A glediciát tömény kénsavval marattam, a lócitromot erjesztettem, majd több fagyás-olvadás ciklusnak tettem ki és így tovább. Ha nincsenek meg a mag feléledéséhez szükséges előfeltételek, akár évekig is alvó marad vagy egyáltalán ki sem hajt.

  • Bolyky
    Bolyky 2012 máj. 02, szerda

    Épp a napokban csíráztattam akácmagot, recept: a magokat (nálam 140 volt) öntsd le forró vízzel 5 percre, majd meleg vízben áztasd még 8 óráig. Öntsd szitára és reggel meg este kicsit locsold meg, takard le valamivel, hogy ne párologjon el a nedvesség. Pár nap múlva már ültetheted is, nekem 60-80 mag kicsírázott ki, amiket cserépbe ültettem el akkor voltak 1-2 centisek, kér valaki majd tövet? Győr-Moson-Sopronban lakok.
    A fagyás-olvadás ciklust fánál még nem alkalmaztam, viszont a lándzsás útifűnél igen (a fűszer kertembe akartam tömegesen ültetni mert levele salátának ehető, vagy utifű szirup készíthető belőle). Novemberben tömegesen szedtem magot, 2 hét hűtőben, 1 hét fagyasztóban majd újra 2 hét hűtőben. Miután így átélte a mag a telet, csíraképes. Majd az akácnál leírt csíráztatási módszert követve hasonlóan járhatunk el.
    Sok sikert!

    Válasz Mégsem
  • Honey
    Honey 2012 máj. 19, szombat

    Gyorsított módszer a fentiekhez csatlakozva: a környéken biztos van akácos erdő, pillanatok alatt sok-sok gyökeres sarjat szedhetsz fel egy éles ásóval, vadrózsa mellett is biztosan találsz gyökeres sarjakat. Ha eső után (jövő hétre jósolják) teszed mindezt, és szedsz néhány fűzágat, amit a sövény dúsítására közbeszurkálhatsz, biztosabb az eredés, akkor már első évben összefonhatod őket, akkorára nőnek. Persze a száraz időszakban még öntözni kell. A fűzágakat 3-4 rügyenként kell darabolni, akkora "erő" van bennük, hogy a díszítésre, vagy támaszként leszúrt ágak is rendszeresen kihajtanak nálunk. Kitartást a terveidhez!

Hozzászólás

Vendég 2024 ápr. 18, csütörtök