EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Élettel teli talaj élet műhely

Beküldve - - - Talaj
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 2371 megjelenés
  • 0 hozzászólás
  • Nyomtatás

Múlt hét szombaton megvalósult a várva várt talaj élet műhely Békásmegyeren. Annak ellenére, hogy a fórumon kívül nem volt sehol meghírdetve, szép számmal voltunk. A társaság elsősorban az áprilisi-májusi tanulmányút támogatóiból verbuválódott, akikhez még páran becsatlakoztak. Sok-sok ismerős, kedves barát.

 

b2ap3_thumbnail_talaj-elmelet.jpg

Egy nagyon szép tágas termet béreltünk, közel a közösségi kerthez

 

Nem könnyű egy napba összesűríteni ezt a témakört, pláne, hogy Iowa-ban még egy hónap is majdnem kevésnek bizonyult. Az volt a célom, hogy elméleti alapozás mellett, a gyakorlatban is használható ismeretekkel térjen haza a társaság. Így aztán jó sűrű lett a program. Szívem szerint legalább 2-szer ennyi időt szántam volna annak az átadására, amit erre az alkalomra szántam, hogy minden felmerülő kérdést jó alaposan át tudjunk rágni.

 

b2ap3_thumbnail_vitka-fa.jpg

Van még mit csiszonli a rajzművészetemen...

 

A napot azzal kezdtük, hogy áttekintettük mi is a talaj. Beszéltünk az különböző összetevőiről és arról, hogy ezeknek mi a szerpe. Szépen fokozatosan tértünk át a talaj életre és végül kiveséztük az ásványok, növények, állatok, a kémia, a biológia és a fizika csodálatos táncát, ami a talajt termékennyé teszi. Jelentős időt szántunk arra, hogy megismerjük a talaj tápanyag hálózatát. A szünetben, kikapcsolódásként a permakultúra kurzusokból adaptált "web of life" elnevezésű szerepjátékkal kicsit beleélhettük magunkat abba, milyen egy amőbának, vagy éppen baktériumnak lenni. Ki mit eszik és milyen egyéb módon kapcsolódik a tápláléklánc többi tagjához.

 

b2ap3_thumbnail_web-of-soil-life.jpg

A szünetben eljátszottuk, hogy mi vagyuk a talaj tápanyag háló részei és megnéztük, hogyan kapcsolódunk egymáshoz

 

b2ap3_thumbnail_web-of-soil-life2.jpg

A résztvevőknek lehetősége nyílt pl. egy ostoros egysejtű helyzetébe beleélni magát, vagy éppen egy fonálféregébe, akit végül féregírtóval eltesznek láb alol

 

A játék végén az ásványokon, a fákon és az emberen kívül sajnos mindenki elpusztult, hála a féregírtóknak, műtrágyáknak és peszticideknek. De vajon az ember meddig maradhat életben a többiek nélkül?

 

A délutánba is átcsúszott az elméleti rész. Megvitattuk, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy egészséges legyen a talajunk. Beszéltünk a szukszesszióról és arról, hogy annak mi a jelentősége a termeszteni kívánt növényeink szempontjából, majd rátértünk a komposztálás és extraktum készítés témakörére. Kiveséztük, hogy milyen alapanyagokat használjuk a komposztáláskor, és hogy ezeknek mi a szerepe. Hogyan tudunk olyan komposztot csinálni, ami élettől hemzseg és valójában egy diverz oltóanyag, amivel visszajuttathatjuk a kiveszett mikroorganizmusokat a talajba (ahelyett, hogy pazarolnánk a pénzünket mindenféle jól hangzó nevű baktérium trágyákra, amiknek hosszú távon vajmi kevés haszna van). Mielött kimentünk volna a kertbe még átrágtuk magunkat azon, hogy mi a különbség a komposzt extraktum és a komposzt teák között, illetve melyik hogyan készül és hogyan alkalmazható.

 

Az elméleti részt befejezve átsereglettünk a közösségi kertbe. Az az igazság, hogy ennyire flottul összeszedett közösségi kertet még nem láttam Budapesten. Pedig még csak egy éves és mégis fantasztikus a diverzitás: gyönyörű veteményesek, védő-, gyógy-, tápanyag akkumuláló és takaró növények, diverzitást szogáló virágos ágyás, bogyós bokrok, szőlő, a domboldal erózióját megfékező bokor telepítések és gyümölcsfák.

 

b2ap3_thumbnail_ofalu-mintakert.jpg

Az Ófalu Mintakert még alig egy éves, de valóban egy sokrétű mintapélda

 

A kertben nekiláttunk egy kiegyensúlyozott gomba-baktérium arányú termo komposzt készítésének. A fiúk iziben hoztak még egy kis tehéntrágyát a szomszédos istállóból. Ezen kívül volt még némi félig lebomlott avar, gyomnövények a kertből és faapríték némi zöldanyaggal keverve.

 

b2ap3_thumbnail_komposzt-epites2.jpg

A komposztáláshoz egy fém ketrecet használtunk, ami megkönnyíti a halom koordinálását

 

Nem egyszerű ilyen sok emberrel közösen egy precíz alapanyag összetételű halmot összerakni, de végül is sikerült úgy beosztani a munkát, hogy mindenkinek akadt tennivaló.

 

b2ap3_thumbnail_komposzt-letakarva.jpg

Az összerakott komposztot fontos letakarni, hogy ne tudjon sok nedvesség távozni belőle és az eső ne adhasson hozzá a kelleténél több vizet

 

Végül a komposzt izzósabb lett, mint ahogy azt eltervezük, ezért a kertészeknek minden nap forgatni kellett az elmúlt közel egy hétben, miközben korrigálják a C:N arányt némi magas széntartalmú szárazanyag hozzáadásával. A heves melegedés oka az lehet, hogy a faaprítékban jócskán volt zöld anyag, amivel ugyan számoltunk, de úgylászik nem eléggé. A másik ok pedig az lehet, hogy a tehéntrágya annyira friss volt, hogy szinte még gőzölt. Hát igen, nem véletlenül hívja Elanie a magas N tartalmú anyagokat "party food"-nak. Most partizhatnak az emberek a kertben, vasvillával a kezükben és a mikróbák is a komposztban a fűtött hangulatban.

 

Jó visszajelzéseket kaptam a képzésről, bár volt olyan is akinek némi hiányérzete akadt. Sajnos nem tudta megfogalmazni, hogy pontosan mi az, pedig az sokat segítene abban, hogy egyre jobb és hasznosabb műhelyeket, tanfolyamokat tudjunk csinálni. Nagyon élvezem a tanítást és szeretném, ha azok akik eljönnek sok-sok, a gyakorlatban használható ismerettel térnének haza.

 

De, hogy ne csak engem halljatok, íme egy-két gondolat a résztvevőktől:

"Köszönöm a napot! Rengeteg dolgot érdekességet megtudtam, több dolgot is helyretettek a hallottak. Egész idő alatt pergett az agyam, hogy mit rontottam el, mi volt a jó amit eddig tettem a kertemben. Óriási távlatokat nyitott meg az ismeretanyag, s csak remélni tudom, hogy lesz energiám és kitartásom alkalmazni a hallottakat! Jópár dologról olvastam már, de élőben valahogy maradandóbb a dolog, nem beszélve a hasznos hozzászólások tömegéről. Mert ezek mögött látható valós tapasztalat!" -- Tóth Gábor

 

"Én azt kaptam, amit vártam: kellemes hangulatot, sok szívemnek kedves embert, és pár új, hasznos infót, amit utólag emésztgethetek. :-) Nekem kicsit talán jobb lett volna, ha a bevezető részek rövidebbek, így több idő maradt volna az izgi gyakorlati kérdésekre, de ezek mindig nehezek, mert azért az eleje is kell. Ami engem speciálisan érdekelt, azt úgyis megkérdeztem.:-)" -- Mag Zsuzsi

 

"Jó volt.:) Sok kérdést generált, amit még meg sem tudok fogalmazni, át kell rágnom, ki is kell próbálnom.
Sok "íróasztal mezőgazdasági guruval"  találkoztam már (többnyire könyvekben, dolgozatokban, cikkekben,..), és a gyakorlatban többnyire nem vizsgáztak jól a tanácsaik.
Te másnak látszol, a mérnöki indíttatás nagyon sokat számít. Racionálisabb, "földhözragadtabb" - ezt vedd dicsérő jelzőnek - vagy. Nekem ez tetszik. Az ilyen emberek által tervezett, épített híd nem szakad le, ha átmegyek rajta." -- Borbély Jánosné

 

Köszönöm mégegyszer mindenkinek, aki eljött, jelen volt, bekapcsolódott és izgalmas kérdésekkel tarkította a napot.

Vitka

 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 28, csütörtök