Permablog

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Elindult a Herbalbi főzőkör, úgy permakultúrálisan! :-)

Beküldve - - - Étel-ital
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 1985 megjelenés
  • 3 hozzászólás
  • Nyomtatás

Sziasztok!

A nagy világvégével új, csodálatos lehetőségek nyiltak meg előttem! Hónapokig tartó baráti ötletelések és főzések után jött az aranykor felismerése:

Az igazsághoz a hason keresztül vezet az út! :-)

Azt hiszed ez vicc? Hhmm... Nos, főzzünk egészséges ételeket, lehetőleg a saját kertünkből vagy édesanyánk spájzából vagy éppen a helyi piacról, amit elérünk. De mi legyen ennek a formája? Főzőtanfolyam? Étterem? Vega kifőzde? Vega főzés egyéni képzés? Kistermelői ételelőállítás? Huúúú ez elég bonyi így! Mi lenne, ha elsőre csak kipróbálnánk együtt főzni, aztán majd meglátjuk. Hát akkor nézzük hogyan is nézett ki Gergő anyukájával, Margóval az első két alkalom.

Először konyhaleltárt készítettünk. Alapanyagok, eszközök átvizsgálása, hogy miket tudunk használni az egészséghez vezető úton. Majd megbeszéltük, hogy milyen ételeket szeretne készíteni csak növényi alapanyagokból, úgy hogy a családnak is jó legyen. Kitaláltuk és egy hétre rá meg is főztük ezeket az ételeket.

Lencse pástétom

A beáztatott lencsét gyorsan megfőztük, botmixerrel pürésítettük és olívaolajjal, zúzott fokhagymával és köménnyel kikevertük simára. Ja és sutyiban erős paprika szószból is csempésztünk bele.Tetejére egy kis zellerzöld és szárított paprika.

Herbalbi-workshop11

Burgonyás-gombás zellerkrém leves

A fent nevezett kiváló zöldségeket egy kis hagymával megfejelve, apróra vágtuk és olívaolajjal fedő alatt puhára pároltuk. Pürésítettük és forró vízzel a kellő sűrűségűre felengedtük, majd újre beforraltuk. Zúzott fokhagymát, sót adtunk hozzá a tűzről levéve illetve házi napraforgó-tejföllel kicsit meglágyítottuk.

Herbalbi-workshop15

Brokkoli krémleves gombával

Megpároltuk h.s.napraforgó olajjal a brokkolit egy kis hagymával, majd pürésítettük. Forró vízzel beforraltuk a megfelelő sűrűségre, egy kis szerecsendióval, sóval, fokhagymával ízesítettük. A gombát külön egy kis olajon lepároltuk és utólag kevertük a levesbe, mint levesbetét. Tetejét pirított szezámmaggal díszítettük."

Herbalbi-workshop14

"Kolbászos"-lecsós rakott krumpli napraforgó tejföllel nyakon öntve

Na, ez aztán étel a javából! Ízletes, kiadós. Menet közben úgy döntöttünk, hogy a gabonakolbászt nem beletesszük a krumpliba, hanem fasirtnak megsütjük. Akkor először a lecsós-tejfölös rakott krumplit készítettük el. Héjában megfőztük a krumplit, lehúztuk a héját és belekarikáztuk rétegenként a jénai tálba lecsóval felváltva. Pici sót és rozmaringot is tettünk a krumplirétegekre. Nyakon öntöttük saját készítésű napraforgó tejföllel, amit a következőképpen készítettünk el. Két nagy marék napraforgót egy citrom levét, fokhagymát, ha jól emlékszem, egy kis darabka vöröshagymát, sót, pici vízzel összeturmixoltunk botmixerrel egy nagy műanyag pohárban (de tényleg nagyban vagy van a mixereknek saját keverőpohara, csak itt most nem volt). Krémesre turmixoljuk, folyamatos víz hozzáadásával egészen tejföl állagú krémig. No ezzel aztán leöntöttük a krumplit és Margó már vitte is a sparhelt sütőjébe. Hát... elképesztően finom lett!

Herbalbi-workshop01Herbalbi-workshop16

És jöjjön a gabonakolbász!

Szárazon megpirítottuk a tönkölybúzát és forró vízbe öntve 22 perc alatt megfőztük. Leszűrés után a húsdarálón ledaráltuk, ez lett az alapja. Majd elkezdtük a klasszikus "kóbász"-gyúrás technikáját. Beleraktuk a fűszereket, sót, köményt, jó sok fokhagymát, színjavítónak egy kis olajban párolt reszelt répát és tört piros paprikát. Borsot kihagytuk, mert gyomorirritáló és anélkül is kiváló íze lett. H.s. napraforgó olajjal adtuk meg a lágyságát, ebből viszonylag sok kell, hogy olyan kolbászos állagú legyen. Majd serpenyőbe pár csepp olajon, kis rúd formában kisütögettük és tálaltuk. Az én régi húsevő ízlésemet abszolút kielégítette ez a házi gabonakolbász. Próbáljátok ki, megéri, mert nagyon finom!

Herbalbi-workshop05Herbalbi-workshop04Herbalbi-workshop10Herbalbi-workshop09

 

Így született meg, a bármilyen térben és időben létező, Herbalbi konyhája! Éljen az aranykor!!!

Köszönöm nektek Margó, Gergő, Vitka!

Baráti üdvözlettel: Deák Albert :-)

 

Hozzászólások

  • Lucagazda
    Lucagazda 2013 jan. 22, kedd

    Egyre szuperebb ez a blog, már nem csak permakultúra, alternatív építkezés, de vega-gasztro posztok is olvashatók, mindezt közösségépítéssel tetézve, már most teljesen függő lettem!
    A tökmagtejföl zseniális, biztosan bekerül az én állandó receptjeim közé. Egyébként ezt a fajta főzést szeretem/művelem én is, amikor nem méricskélünk, hanem érzésből és a rendelkezésre álló alapanyagból készül az étel. És nagyon szeretném a permakultúrával is elérni, hogy hasonlóképpen menjen, mert eddig még azt éreztem, hogy nem tudok eleget ahhoz, hogy szakirodalom, és fórumos támogatás nélkül csak úgy belevágjak. Szerencse, hogy annyi olvasott, jól képzett és gyakorlatias hozzászóló van!!

  • AttilaK
    AttilaK 2013 jan. 24, csütörtök

    Koszonet

    Nagyon jó és egyszerű receptek, folytassátok csak!

  • adminisztrator
    adminisztrator 2013 ápr. 25, csütörtök

    Köszönöm szépen a recepteket!
    Jó lenne még olyan is, amit útravalónak is lehet készíteni.
    Suliba, munkahelyre, a büfék, kisboltok kínálata kezd kevés lenni.

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 28, csütörtök