EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Elkészült: David Holmgren, A permakultúra lényege

Beküldve - - - Kategorizálatlan
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 5507 megjelenés
 • 7 hozzászólás
 • Nyomtatás

A Permafórum felhasználóinak közreműködésével elkészült és szabadon letölthető, terjeszthető David Homgren Essence of Permaculture, azaz A permakultúra lényege című e-könyv magyar változata.

 

"A permakultúra lényegé"-ben, amely a Permaculture Principles and Pathways Beyond Sustainability című könyvének rövidített változata, Holmgren bemutatja a permakultúra fogalmát, megosztja a gondolatait a mozgalom jövőjét illetően. Ez egy kiváló olvasmány arra, hogy megismerjük a permakultúra alapjait és a permakultúra elveinek értékét és használatát.

 

Forgassátok örömmel és küldjétek el a barátaitoknak is :)

Üdv,

Vitka

 

 

 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Vendég
  Pearson Andrea, Csocsodalom Magazin 2012 jún. 04, hétfő

  Köszönjük!

  A permakultúráról még mindig nagyon kevés a magyar nyelvű irodalom. És ez ráadásul mindenkinek elérhető! Mi is hírt adtunk róla a magazinunk honlapján, remélem segít egy kicsit.
  A legjobbakat!

 • ecovitka
  ecovitka 2012 jún. 05, kedd

  RE:Köszönjük!

  Kedves Andrea,
  Köszönjük a hozzászólást.
  A könyvecske magyar változata egy közösségi projekten keresztül jött létre. Ahogy a Holmgren is írja: "Sok kéz, hamar kész". Hasonlókhoz folyamatosan lehet csatlakozni itt a fórumon, sőt vállalkozó kedvüek saját projektet is indíthatnak, amikhez itt a fórumon nagy eséllyel segítőket is találnak. Mi is látjuk a megyar nyelvű permakultúrás irodalom szűkösségét ezért számos formában elkezdtük bővíteni a magyar nyelven elárhető információk tárházát.

  A weblap még folyamatos átalakulásban van. Olyan mint egy nagy kísérlet. Az információs anyagok megalkotásához és elrendezéséhez folyamatosan lehet csatlakozni.

  Legegyszerűbben a fórumon (http://www.permaforum.hu/permaforum/), struktúráltabban a Permablogon (http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/hu/permablog), saját tapasztalataid, gondolataid megosztásával tudsz hozzájárulni az információ bővítéséhez.

  Több fordítás is készült már melyek vagy a Permablogba (http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/hu/permablog/teamblog/listings/forditoi-sejt), vagy a wiki-re (http://permaforum.hu/permaforum/permawiki/index.php?title=Biointenz%C3%ADv_termesztés) kerültek.

  Geoff Lawton, Bevezetés a permakultúrába című filmjének a felirítozása:
  http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/hu/forum/56-Geoff-Lawton---Introduction-to-Permaculture/2502-A-film-ford%C3%ADtása

  Üdv,
  Vitka

 • Vendég
  Piros 2012 jún. 10, vasárnap

  Piros

  Nem akarok megbántani senkit sem.Egy dologról nincs szó a leírásban.Ugyanis az időjárás is fontos szerepet tölt be még a permakkultúrában is .Nálunk áprilisban 8m magasságig minden lefagyott,nincs gyümölcs.Még az akác sem virágzott.Tegnap éjjel a jég verte szét a növényeim.Legjobban az uborka és paradicsom szenvedett nagy kárt.Ám soká lesz még ősz...
  Tervezni lehet, sőt, kell is , de a "Fellbbvaló" végez.DE nem adom fel!

 • ecovitka
  ecovitka 2012 júl. 09, hétfő

  RE:Piros

  Szia Piros,
  Sajnálom, hogy a fagykár ekkorát pusztított nálatok. Nekünk is elvitte a gyümölcsök nagy részét. Ami megmaradt, azt pedig most az aszály sújtja.
  Természetesen nem bántottál meg senkit. David Holmgrennek ez a rövid írása a permakultúra alapjainak bemutatásáról, a permakultúrás elvek használatáról szól, melyeket a könyvében sokkal részletesebben tárgyal. Kifejezetten a magyarországi fagykár kezelésére nem tér ki (mint ahogy sok egyéb másra sem), de ennek a műnek ez nem is a célja. Ez inkább egy iránymutatás, hogy hogyan léphetünk a permakultúrás útra a gondolkodásmódunk megváltoztatásával. Az pedig, hogy hogyan használjuk fel a permakultúra elveit a saját problémáink megoldására, az csak is és kizárólag rajtunk és a kreativitásunkon múlik. Nem várhatjuk tőle, hogy pontos receptet adjon. Viszont, ha megnézed az elveket, akkor találsz olyat, ami a te esetetben alkalmazható. Például a 10. elv leírásánál (Használd és becsüld a sokféleséget), azt mondja, hogy állj több lábon, ne tégy fel mindent egy lapra. Ha idén neked nincs gyümölcsöd, akkor néz körül mit tudsz termeszteni, készíteni helyette és cserélj azzal akinek van. A bőséges években pedig érdemes felkészülni a szűkösebb időkre. Amikor lekvárt főzöl, befőttet teszel el, gondolj arra, hogy a következő év lehet, hogy nem lesz annyira gyümölcsöző.

  Tetszik az optimizmusod és hogy nem adod fel :) Remélem azóta tudtál újabb paradicsomokat, uborkát ültetni, hiszen júni elején ez még bőven belefért.

  Sok sikert és bőséges esőt kívánok.
  Vitka

 • Vendég
  Piros 2012 júl. 21, szombat

  Piros

  Kedves Vitka!

  Köszönöm a választ. Persze, hogy a sokféleségre törekszem, mivel ezt tanultam szüleimtől.Nem félek, ha egy esztendő rosszul sikerül, hiszen spájzolni megtanultam.Most szedegetem elő a 4-5 évvel ezelőtt főzött lekvárokat. aztán meg úgy ismer mindenki, hogy szinte a semmiből is sokat kihozok.
  A paradicsom kihajtott, nagyra nőtt, de termés most kezd látszódni rajta, mert közben még a forrósággal is meg kellett küzdenie.35 foknál már nem kötődnek a virágok.
  Eső is ritkán jön felénk, így öntözünk, mert ilyenkor a betakart föld sem ér semmit.
  Mindenki úgy oldja meg a problémákat , ahogyan tudja.
  Üdvözletem: Piros

 • czb
  czb 2013 márc. 04, hétfő

  eltűnt a fájl...

  A fenti linken a fájl nem elérhető:
  Error 404 - Page not found!
  Szerencsére megtaláltam máshol a holmgren.com.au-n belül:
  http://holmgren.com.au/wp-content/uploads/2013/02/Essence_of_Pc_HU.pdf

  Üdv,
  Bálint

 • ecovitka
  ecovitka 2013 márc. 22, péntek

  RE:eltűnt a fájl...

  Köszi Bálint :) A bejegyzésben is kijavítottam a linket egy működőre. A permaforum.hu letöltések szekciójában is elérhető a kiadvány.
  Vitka

Hozzászólás

Vendég 2022 aug. 10, szerda