EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Építsünk komposzt prizmákat, avagy...

Beküldve - - - Újrahasznosítás
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 8098 megjelenés
 • 5 hozzászólás
 • Nyomtatás

... ami másnak hulladék nekünk kincs.

 

 

Az elmúlt hetekben tanyára menet begyűjtöttük az utunkba eső, növényi maradványokat, amiket a városlakók gyönyörűen becsomagolva az utcára tesznek, mert azt hiszik, hogy már nincs rájuk szükségük.

 

A prizmák építéséhez az Indore módszerrel kapcsolatos emlékeimet használtam fel: lényeg, hogy a különböző típusú szerves anyagokat, rétegezve szendvicsként helyeztük egymásra. A területre először egy réteg gallyat terítettünk alapnak és a szellőzés érdekében. Majd arra rétegeztük a különböző típusú és bomlottságú szerves kerti hulladékot.


Az Uzsai permakultúra tanfolyamon Baji Béla egy nagyon szép komposzt prizma építését tanította meg nekünk. Az ott ellesett fogások nagy hasznunkra váltak.

A zsákokat egyesével borítottunk a halomra és gereblyével elrendezgetük, hogy nagyjából egyenletes rétegeket képezzenek. Így a prizma masszív lesz, az oldalán a víz egyenletesen tud lecsorogni (a halom nem mosódik szét), sőt a különböző fajta növényi maradványok (friss vagy száraz; fűkaszálék, falevél, fenyőtüske, kigyomlált növények, borostyán és még millió kerti növénymaradvány) is rétegezve kerülnek a komposztba. Így a levegő ellátottság, tápanyageloszlás is sokkal kiegyensúlyozottabb lesz a komposztálás során.


Sajnos tapintásra még sokszor nem tudjuk megállapítani, hogy egy-egy felete nejlonzsákban mi is rejlik. Arra a jövőben figyelni fogunk talán, hogy az ABC elöl ne kapjuk fel a szákokat, mert abban mindig bőven akad csokipapír, cigarettacsikk és blokkok :(


Néhány nap alatt ez a halom kb. 15 centit zsugorodott.
A halmokat a majdani felhasználási helyek közelébe építettük, hogy könnyű legyen a veteményesbe helyezni a komposztot. Ennek a halomnak a helyét később ágyásként szeretnénk használni. Mire a koposzt beérik alatta a terület garantáltan tarackmentes lesz (viszont a tarack által hátrahagyott üregekben a giliszták vígan szaladgálnak majd).

Feltorlódott pár szállítmány, itt az ideje egy újabb komposzt dombot építeni.

A harmadik egy hosszabb halom lett. Még kicsit kanyarodik is: kellett a hely az ösvénynek. Úgy tervezem, hogy ezekből érett komposztot majd csak jövő tavasszal fogok kivenni. Forgatással meg lehet gyorsítani a folyamatot. Az eredeti tervem az, hogy kipróbálom sikerül-e teljesen forgatás nélkül szép komposztot előállítani. De lehet, hogy pár hónap múlva megőrülök a kíváncsiságtól, hogy belenézzek a komposztba, úgyhogy talán az egyiket megforgatom egyszer.

 

 

Címkék komposzt
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Vendég
  Piros 2012 ápr. 21, szombat

  Piros

  A más ember szemete nekünk még értékes anyag.Ugyanis létezik újrahasznosítás. Nagyon ügyesek vagytok, hogy kihasználjátok ezt a lehetőséget.

 • ecovitka
  ecovitka 2012 ápr. 28, szombat

  RE:Piros

  :) Köszi Piros a hozzászólást. Bizony az emberek olykor nagyot néznek az utcán, ahogy pakoljuk a zsákokat. Pláne ha még a fényképezőt is előrántom. Már alig várom, hogy beérjen a komposzt. Mmmm

  Válasz Mégsem
 • adminisztrator
  adminisztrator 2012 máj. 13, vasárnap

  Nagyot alkottok, mindenkinek tanulságos, és követendő!:)

 • Vendég
  Anikó 2012 aug. 23, csütörtök

  tanulságos, és követendő, csak sajna vannak olyanok, akik hiába látják, amit tesztek, még is halomba gyűjtik a kerti zöldhullatékot, aztán vagy kivárják a tűzgyújtási tilalom végét, vagy azt sem, és uccu neki, már gyújtják is, és füstölnek....Szomorú. Én már évek óta komposztálok, mára már ez a természetes:)

 • ecovitka
  ecovitka 2012 okt. 31, szerda

  Anikó, Igazad van a zöldhulladék eltékozlásával kapcsolatban. Én csak olyan 4-5 éve komposztálok. Mára nekem is ez a természetes. Szerencsére ahogy mi is tudtunk, mások is tudnak ezen változtatni. Képzeld, a szomszédunk, aki nagy fóliákban termeszti a paradicsomot a múlt héten még hatalmas, ijesztő halomban égette a venyigéket. A héten azonban, ahogy pakoltuk a frissen beszerzett komposztálni valót, odajött hozzánk és megkérdezte, hogy áthozhatja-e a zöldhulladékot. Ő már a harmadik a szomszédok közül, akitől szerves "hulladék" kerül hozzának :) Igaz, ez a paradicsom úszott a vegyszerben, de külön komposzthalmokat építünk neki, vastag gallyas, leveles alappal és tovább fogjuk komposztálni, mint a többi anyagot.

  Válasz Mégsem

Hozzászólás

Vendég 2024 máj. 22, szerda