EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Éppen három hete épül az ól...

Beküldve - - - Kategorizálatlan
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 4845 megjelenés
  • 1 hozzászólás
  • Nyomtatás

Mióta utoljára jelentkeztem némi pihenés, majd sok-sok tüsténkedés, serénykedés jellemezte a napjainkat. Az abroncs gyűrű szépen száradt a múlt hét folyamán. A hét elejét kicsit lazábbra vettük. Geri és Peti pecáztak, nekem meg a nagyfaluban akadt dolgom. Péntekre sikerült az ajtót a helyére álmodni, ahogy azt illik, tokkal, vonóval. Pénteken vendégeink is érkeztek, akikkel a vácszentlászlói permakultúra tanfolyamokon ismerkedtünk meg. Barátnőm Dézike, a bagyvárosi bölcsész is már égett a vágytól, hogy szart lapátolhasson nálunk (így szó szerint). Bár erre most nem volt lehetősége, azért a bálákat csodálatos műgonddal varrogatta, sőt az alomszék és a puritán viszonyok sem billentették ki lelki nyugalmából. Szombaton a GOMB család is megőrvendeztetett minket: a családfő egy ezermester, lenyűgöző kézügyességgel. És Alberto a csapat oszlopos tagja, főépítésze és ötletgyárosa is velünk volt.

 

Geri bátyóval megállapítottuk, hogy nem semmi "flow élményben" van részünk. Valahogy a dolgok olyan csodálatosan a helyükre kerülnek. Mindig éppen annyi ember jön hozzánk partizni amennyire szükség van ahhoz, hogy igazán jó legyen a buli. Az új ötletek éppen akkor jönnek amikor szükség van rájuk és a lomok között mindig megtaláljuk éppen azt a darabot ami hiányzik és tökéletesen beleillik a kívánt helyre.

 

No de sok beszédnek sok az alja, meséljenek inkább a képek:

 

 

 

Az ajtó bontásból számazik, a kerethez pedig a tanyán találtunk léceket és kivágtunk néhány akácot

 

 

 

Mivel másnapra bálarakást terveztünk, péntek este gondoltuk kipróbáljuk a dolgot, hogy szombaton minden simán menjen. A bálák a környékbeli kaszálókról származnak: alulra a tömörebb, sásban gazdag bálákat fogjuk helyezni, felül pedig majd a csinos, ám szellősebb margaréta dominál

 

 

 

Az első bálát bepusziltuk a helyére: a bálakő-letétel megér egy fotót. Akkora lendületbe jöttünk, hogy máris szórtuk fel a további bálákat...

 

 

 

A bálákat az abroncs gyűrűbe előzetesen bevert és kihegyezett karókra húztuk rá. Néha bizony taposni kellett, mert nem mindig sikerült függőlegesen beverni a karókat.

 

 

 

Az abroncsokba korábban belekötött madzagokhoz kötöztük az első, majd a második sor bálát is

 

 

 

A bálákat egy milliméterpapíron készült ábra alapján helyeztük fel az újabb sorokba. Mindig a középponthoz képest mértük mennyivel kell beljebb haladni, hogy megkapjuk a szép gótikus ívet. Minden sor bálát két-három karóval rögzítettünk az alatta lévő két sorhoz.

 

 

 

Amikor eljött az ideje, az ad hoc ablakkeret építő csapat beindult. Megnéztük milyen ablakok találhatóak a tanyán és egy gyors kupaktanácsot és méricskélést követően kiválasztottuk az éppen legalkalmasabbank tűnő ablak párost.

 

 

 

A két ablak nem volt teljesen egyforma, így némi toldást igényelt. Felülre egy áthidaló került, ami majd a bálák közé csúszik

 

 

 

Közben a lányok serény varrogatásba kezdtek. Minden újabb sor bálát hozzávartunk az előző sorhoz.

 

 

 

A bálák illesztésénél kisebb-nagyobb rések maradnak ki, mivel a bálákat nem tudtuk teljesen ívesre püfölni. Ezeket a réseket a tömőfa segítségével szalmával tömködjük be.

 

 

 

Vasárnap délután így nézett ki a gigantikus méhkas az északkeleti oldalon

 

 

 

Egy pillantás az enteriőrre...

 

 

 

Hétfő reggel magasból érkező hangos kukorékolásra lettünk figyelmesek. Az egész baromfiudvar az épülő ólat mustrálta. Néhányszor körbejárták peckesen a legfelső bálasort, majd engedélyt adtak a folytatásra.

 

 

 

Hétfőn újabb két sor bálát építettünk fel, amiről még nem volt alkalmam feltölteni képeket. Mára szabadnapot vettünk ki. Tibi pajtásunk hajnalban beugrott hozzánk egy halom csodálatos ötlettel a tetőt illetően. Most ezeket az információkat emésztjük és gondolkodunk az anyagbeszerzésen.

 

A dolgok jelenlegi állása szerint a szeptember 28-ai hétvégére tervezzük az építmény tapasztását, amire már most várjuk a jelentkezőket. Ha lenne kedved csatlakozni, kérlek küldj egy emailt az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és küldöm a részleteket.

 

Köszönöm a figyelmet. És minden kedves barátunknak, akik eddig becsatlakoztak, nagyon-nagyon köszönöm, hogy ennyi örömteli pillanatot, ügyességet és nagyszerű ötletet hoztak a PermaLom tanyára.

 

 

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Vendég
    Piros 2012 szept. 23, vasárnap

    Piros

    Ti aztán tudtok valamit! Alakul ez az épület úgy ahogy kell. Segítség is akad, így semmi gond.
    Gratulálok az elképzelésetekhez!

    Válasz Mégsem

Hozzászólás

Vendég 2024 márc. 29, péntek