Permablog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Erdőkert blog indul

Beküldve - - - Erdőkert
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 7347 megjelenés
 • 9 hozzászólás
 • Nyomtatás

Most kezdődik életünk valószínűleg egyik legnagyobb kalandja: nekikezdünk egy erdőkertnek, és reméljük, ez az ötletünk mostantól végigkíséri majd az életünket. Már egy ideje motoszkál a fejemben, hogy erről érdemes lenne blogot írni. Ez jelentene némi plusz motivációt arra, hogy rendesen dokumentáljam az eseményeket, segítene rendezni a gondolataimat, és a tévedéseink és sikereink talán felesleges köröket spórolnának meg másoknak, hiszen tudom, hogy nem vagyunk egyedül. Úgyhogy megpróbálom.

 

Mi az az erdőkert? Most az egyszer, az elején, leírom, hogy én mit értek erdőkert alatt, mivel ez egy kicsit előrevetíti, hogy miről fog szólni ez a blog. Egy erdőkert olyan sok-sok fajból álló, gondosan megtervezett rendszer, ami azt az állapotot utánozza, amikor a természetben a bozótból erdő lesz: vannak benne nagyobb és kisebb fák, bokrok, sok-sok évelő lágyszárú és kúszónövények. A fák ritkán állnak, így sok-sok fény jut az alsóbb szintekre. Benne a növények szinte mind ehetőek, de legalábbis hasznosak valami módon nekünk, vagy a rendszernek. Szóval terem benne kaja. Sok kaja, hiszen a mérsékelt övi példák alapján egy erdőkert a legintenzívebb szántóföldi gazdálkodással is felveszi a versenyt hozamban. Ha jól sikerül, akkor a munka nagy része a betakarítás, a talaj nem romlik, hanem épül, és a rendszer egésze egészséges anélkül, hogy a növényvédelemmel külön foglalkozni kellene. Ráadásul igen ellenálló az éghajlati szélsőségekkel (pl. tavaszi szárazság, nyári aszály, viharok) szemben, rugalmasan képes alkalmazkodni a melegedő klímához, rajtunk kívül sok-sok élőlénynek ad otthont, és, mint minden harmonikus rendszer, szép is egyben. Nem csoda hát, ha beleszerettem. Trópusokon nagy múltja van az erdőkertészetnek, mérsékelt övben a legidősebb erdőkertek talán 30-40 évesek lehetnek. Ezek szuperül működnek, szóval a koncepció életképes mérsékelt övön is, de tőlünk zömmel nyugatabbra vannak, felénk még csak elvétve, pedig nekem mély meggyőződésem, hogy ez az erdőkertesdi nagyon idevaló.

 

Rólam: Engem a Jóisten impulzusok igen fura kombinációjával áldott meg idáig, mintha tudatosan készítgetett volna erre a pályára. Rengeteg agrármérnök és kertész felmenővel, biogazdálkodó anyukával indított, hogy aztán ökológiát, természetvédelmet, sőt erdőökológiát tanuljak évekig, némi növényrendszertannal megspékelve. Aztán jött a permakultúra és az erdőkert. Ez a rengeteg féle szemléletmód egyrészt szuper, másrészt nem könnyű. Próbálom úgy kihasználni ezt a sokféle innen-onnan hozott tudást, hogy egy felesleges kapavágást se ejtsünk a kertünkben a hagyományos irányzatok nyomására.

 

A projektről: 2014 tavaszán vettünk egy 3300 nm-es telket Száron. A település neve ismerősen csenghet permakultúrás körökben, én pedig nagyon remélem, hogy aki pár év múlva vonattal érkezik, és az állomásról besétál a faluba, messziről észre fogja venni, melyik a mi telkünk. :-) A kert kb. 50x70 m, nagyobb részén fű van, ide könnyű lesz telepíteni, kisebb részén pedig dzsindzsa gyümölcsfákkal, ez kihívás, viszont nagyon izgalmas. Idén főleg figyelgetjük a területet (a teljes biológus eszköztáram bevetésével), kisebb részeken kísérletezgetünk ezzel-azzal, építjük a talajt, tervezünk, és ha minden jól megy, ősszel telepítünk sok-sok fát és bokrot a terület harmadán. Egyelőre még Budapesten lakunk, de ez az egész úgy működik igazán, ha benne él az ember, úgyhogy mihamarabb költözünk is.

 

A blogról: Nem az irodalmi hajlamaimat akarom itt kiélni, azom ugyanis nincs sok, és nem is valamiféle bennem buzgó filozófiai vénának keresek kiutat. Gyakorlati blogot tervezek, ami dokumentálja azt a sok kis lépést, amin keresztül lassan életre kel a kertünk. Nem célom, hogy sok bejegyzést írjak, de arra igyekszem odafigyelni, hogy amikor olyasmivel kísérletezek, ami sokunkat érdekelhet, az felkerüljön ide. Ha pedig egy-egy témánál kapok visszajelzéseket arról, ahogyan mások csinálják, annak külön nagyon örülök. Hiszen ennek a blognak az egyik fő célja, hogy serkentse azt a közös tanulási folyamatot, ami során szép fokozatosan kialakul, hogy hogyan is kell ezt itthon jól csinálni.

Rabul ejtett az erdőkertészkedés gondolata, így 2014 elején vettünk egy telket Száron, ahol szép fokozatosan szeretnénk kialakítani a saját, szipi-szupi erdőkertünket. Ez a blog főleg ezt a folyamatot szeretné megörökíteni, azzal a nem titkolt céllal, hogy kicsit összehozza a téma iránt érdeklődőket, és serkentse a tapasztalatok cseréjét.

Hozzászólások

 • ecovitka
  ecovitka 2014 ápr. 09, szerda

  irodalmi hajlam és agrár véna

  Zsuzsi, Annyira szép a leírásod az erdőkertről. Az lehet, hogy az irodlami hajlamaidat nem akarod kiélni, de úgy látom, hogy belőled természetesen fakad ez a kedves hangnem és a csilingelő szavak :)
  Már a fórumon is sok inspirációt kaptam tőled a témában és nagyon izgatottan várom a beszámolóidat. Nálunk is részben elhagyatott gyümölcsösből és sarjerdőből alakul az erdőkert, úgy érzem rengeteget tanulhatunk tőled!
  Köszönjük.

 • sch.gyorgy
  sch.gyorgy 2014 ápr. 11, péntek

  Kedves Zsuzsi! Szuper a blogod. Hasonló cipőben járok, egy bozótosból erdőkertet készülök kialakítani. Mindezt minden ismeret és nyelvtudás nélkül. Tudsz-e segíteni itt a blogban meg irodalom ajánlásával, gyorstalpaló, feltétlen szükséges ismeretek pótlására, nekem meg tán másnak is?
  Gyuri.

 • Lucagazda
  Lucagazda 2014 ápr. 11, péntek

  Zsuzsi, nagyon örülök, hogy elkezdted a blogot! Már a fórumon leírtakból is sokat tanultam, így azonban, hogy az erdőkert kialakításának, fejlődésének folyamatát végig tudjuk (majd) követni, még sokkal izgalmasabb a dolog!
  Mi már belevágtunk valami hasonlóba - lakóhelyünktől messzebb van, ezért lassabban is haladunk -, de így van lehetőségünk a tanulásra. Minthogy mi autodidakta, azaz össze-vissza olvasó, kísérletező, de az erdőkertre nagyon vágyó amatőrök vagyunk, nagyon hasznos lesz, ha szakmaibb megközelítést láthatunk. :-)
  Előre is kösz!

 • magzsuzsi
  magzsuzsi 2014 ápr. 13, vasárnap

  Nagyon köszönöm a sok biztatást, és kedves szavakat! Pláne, mivel tényleg nem vagyok blogger-alkat, de ezek a visszajelzések megerősítenek abban, hogy volt értelme belevágni, ennek most itt az ideje! :-) Komplett gyorstalpaló megírására még egyáltalán nem érzem hivatottnak magam, hiszen még én is csak tanulok és tanulok, a tapasztalatok pedig csak most kezdenek gyűlni hozzá. De nagyon fogok igyekezni, hogy amennyire időmből és erőmből telik, jópár kisebb téma kerüljön sorra már idén, ahogyan az életünk is diktálja.

 • Vendég
  Bánhegyi Zoltánné Dadimami 2015 okt. 05, hétfő

  Szia Zsuzsi!
  Már többedjére látogatok a blogodra.Meg kell mondjam, élvezettel olvasom.Én is törekszem a vegyszermentes," öngyógyító" növénytermesztésre,magunk,és az unokáink érdekében is.
  Sok sikert,csak így tovább!

 • magzsuzsi
  magzsuzsi 2015 nov. 22, vasárnap

  Micsoda örömteli meglepetés, mindig meglepődök, hogy ki mindenkit érdekel, amit csinálunk! :) Nagyon köszönöm a biztató szavakat!

 • Vendég
  Den 2015 nov. 19, csütörtök

  Den

  Ez egy jó dolog, amiről írsz. Köszönöm az indpirációt. 1 hektáron tervezem elkezdeni. Tudod mi a hivatalos módja akkor, ha ez most szántóként fut. Egyàltalán hogkezdeményezéshez a hivatal?

 • magzsuzsi
  magzsuzsi 2015 nov. 22, vasárnap

  Mivel a mi kertünk belterületen van, és még sosem vettünk szántóföldet, csak annyit tudok, amennyit hallok magam körül. Belterületen egyszerű a dolog, egyedül arra kell figyelni, hogy a szomszédokkal jóban legyen az ember. :D Szerintem át kell minősíttetni gyümölcsössé, de hogy mennyire felel meg egy erdőkert a gyümölcsösökkel szembeni megkötéseknek, azt nem tudom, ebbe még nem ástam bele magam. Ha nézelődsz egy kicsit a fórum "törvények, szabályok, hatóságok" kategóriában, szerintem fogsz hasznos infókat találni, ott volt mér szó ilyesmiről.

  Még annyi jutott eszembe, hogy nem tudom mi a célod azzal az 1 ha-al, de ha elsősorban önellátás, akkor ennél kisebb kert is elég lehetne, és ha falun laksz, akkor talán jobb lenne, ha közelebb lenne...a táv-erdőkertészkedés nagyon nehéz tud lenni: meg kell védened a kertet a vadaktól és az illetéktelen behatolóktól, ami külterületen jóval nehezebb, pláne ha nem vagy ott. Ráadásul folyton ingáznod kell a kertig és vissza. És az is biztos, hogy ha az ember olyasmibe vág, ami nagyon új, akkor érdemes óvatosnak lenni, kicsiben kezdeni, ha van rá mód.

  Sok kitartást és örömet kívánok a kertedhez!

 • Vendég
  Máté 2020 jan. 20, hétfő

  Szia Zsuzsi!

  Épp életem első permakultúra-tervén dolgozok, ami egy 1000 négyzetméteres falusi udvarban kerül majd kivitelezésre egy szlovákiai kis faluban, (remélhetőleg) idén tavasszal. A kertet körülölelő fás-bokros sávokat is a permakultúra szemlélete szerint, a 9 szint tudatos használatával szeretném kialakítani.
  Nagy örömmel találtam rá a blogodra, a magával ragadó írói stílusodra, és a megosztott tapasztalataidra. Hálásan köszönöm!

  Válasz Mégsem

Hozzászólás

Vendég 2024 febr. 28, szerda