EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Fekete nadálytő - csodatévő barátunk

Beküldve - - - Kategorizálatlan
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 10094 megjelenés
 • 16 hozzászólás
 • Nyomtatás

Az egyik kedvenc növényünk a kertben a fekete nadálytő (Symphytum officinale). Millió és egy csodás tulajdonsággal rendelkezik, embert és talajt egyaránt gyógyít:

 

fekete-nadalyto-spiral.jpg

 

A kertbe számos helyre ültettem egy-egy kis csoportot: gyümölcsfák köré, a zöldség ágyások szélére és a tarackosba is. Évelő, töosztással jól szaporítható. Terjed mind a nyavaja, szóval érdemes olyan helyre ültetni, ahol késöbb nem fogjuk megbánni.

 

 Mik is ezek a csodálatos tulajdonságok?

 

- Gyógynövény: 

Peti cimborám nemrégben le talált pottyanni egy fáról és kicsit megzúzta a bokáját. Egy-két napig fekete nadálytő levelekkel burkolta be a sajgó lábát és szépen helyre is jött. A nagymamám is rendszeresen járkál jó nagy fáslikkal a lábán, amik nadálytő leveleket rejtenek. Segít neki enyhíteni az izületi fájdalmait. 

 

- Hasznos rovar csalogató:

A permakultúrás elvekkel kialakított kertben, gyümölcsösben szeretjük, ha a munka jó részét a rendszer végzi el. Pl. a kártevő szabályozást többek között ragadozó rovarok becsalogatásával valósítjuk meg. Pontosabban nem mi, hanem rovar testvéreink valósítják meg. A fekete nadálytő épp egy ilyen növény, amit szeretnek a hasznos rovarok: a ragadozók, paraziták és a beporzók is. 

 

- Dinamikus akkumulátor:

A fekete nadálytőnek nagyon mélyre hatoló gyökere van, aminek segítségével a talaj mélyebb rétegeiből is fel tud hozni esszenciális tápanyagokat (N, K, Ca, Mg, Fe, Si) és a szöveteiben felhalmozza azokat. Viszonylag jelentős zöld tömeget is képez, amivel a talaj szervesanyag tartamát is növelni tudjuk. Ezeket a tápanyagokat számos úton szabadíthatjuk fel és tehetjük elérhetővé más növények számára is. Az egyik lehetőség, hogy a kert és a gyümölcsös közelébe ültetjük, így a tápanyagok a nadálytő éves ciklusa során szabadulnak fel az elhaló növényi részekből. Használhatjuk még "tea"-, mulcs- és komposztanyagként is.

 

- "Tea": 

Vízbe áztatva a növényből kioldódnak a tápanyagok. Én most egy csalán, fekete nadálytő mix-szel kísérletezem. Egy vödröt teletuszkoltam pár marék nadálytővel és csalánnal. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Egy hónap elteltével jó sűrű, kissé bűzlő lötyit fogunk kapni, ami kiváló folyékony trágya.

 

- Mulcs:

Kiváló élő mulcs. Terjed mint a sicc. Nagy leveleivel takarja a talajt, elképesztő gyökérzetével pedig javítja a talaj szerkezetét. Jártomban-keltemben időnként le-le szakajtok belőle és csak lehajítom a talajra. Erre szokták azt mondani, hogy "chop-and-dropp-mulch". A veteményesben összetépkedem apróbb darabokra és úgy terítem le a paradicsomok és más zöldségek köré.Több ilyen intenzíven növekedő növény van a tanyánkon, amikkel folyamatosan mulcsozunk, különösen amikor ránőnek és elnyomnak más növényeket.

 

- Komposzt:

Újonnan épülő komposzthalmokba általában egy-egy csokor fekete nadálytövet is belehajítok. Nagyon jó aktiváló anyagnak mondják, állítólag serkenti a lebomlást. A benne rejlő tápanyagok pedig gazdagítják a komposztot. 

 

fekete-nadalyto-a-kertben.jpg

 

 

Érdekesség, hogy nálunk a fekete nadálytő virága kék, néha rózsaszínbe hajló, míg Tolna megyében lila. Nálad milyen színű? Vajon ez a pH függvénye lehet? Nálunk szík van, ami meglehetősen lúgos kémhatású. 

 

 

Sok szépet és jót,

Vitka

 

 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Honey
  Honey 2013 jún. 02, vasárnap

  Nadálytő színek

  Nálunk sötét és világos lila színekben pompázik, a tóparton ültettem el, itt jól szaporodik magról is és innen tervezem továbbvinni a gyümölcsösbe, használni a komposztban. Imádja a vizet, az első tövet egy időszakosan elöntött rétről hoztuk. A cickafarkról is hasonló jókat hallottam, mint komposzt-gerjesztőről, mit tudtok róla: nem veszélyes beszórni, nem élednek fel a darabjai, mint a tarackosoknak?

 • ecovitka
  ecovitka 2013 jún. 03, hétfő

  RE:Nadálytő színek

  Én is nézegettem a nadálytő magját. Nagyon apró kis pöttyöknek tűnnek. Megpróbálom én is megszedni és így is szaporítani, másoknak adni.
  Igen, a cickafark is hasonlóan nagyon csodás növény, dinamikus akkumuláror, komposzt indító, gyógynövény. Bár állítólag ez az ólmot is fel tudja halmozni, úgyhogy ott, ahol sok ólom lehet a talajban (pl. utak mellett) nem érdemes cickafarkot gyűjteni. Gyökér darabokról is szaporodik, de a komosztban ez talán nem okoz gondot, ha a komposzt jól felmelegszik. Ez csak tipp, nincs cickafark tapasztalatom. A gyökeret ki is lehet hagyni a komposztból.

 • Vendég
  hargi 2013 jún. 03, hétfő

  Én magról indítottam tavasszal, majd kiültettem. Most még elég kicsik, de remélem összeszedik magukat. Egyébként állítólag takarmánynak is használható, van egy erről szóló füzetkém 1944-ből, gondolom a háborús takarmányhiány miatt propagálták akkoriban

  Válasz Mégsem
 • mzozo
  mzozo 2013 jún. 04, kedd

  esetleg úgy színeződik, mint a hortenzia? itt az agyagos homokon sötétlila és lila színekben pompázik, újpesten a Duna-parton és a kertben szintén lila.
  amúgy ehetőek a fiatal leveli salátának. nem különösebben finom, de biztosan egészséges.
  a gyökerét kora tavasszal kiásva, vodkában áztatva izület kezelő trutyit lehet kinyerni belőle. fekete, kenhető cucc lesz, amit aztán bütyökre, fejfájásra, bármilyen izületi panaszra kenyhező (Szabó Gyuri bácsi is ezt ajánlja)
  én turmixoltam a levelit, majd kicsi vízzel enyhén melegítve elkevertem lisztel, hogy kenhető masszát kapjak. ezt raktam a derekamra 3 napig, és a fájdalmat mintha elvágták volna.
  sebre is lehet rakni a levelit, de vigyázni kell, hogy alaposan ki legyen tisztítva az a seb. mert ha nem előfordulhat, hogy alatta marad a kosz, és gyulladást stb...
  kiirtására azt tanácsolják, hogy rakjuk fölé melegedős komposzthalmot.

  remek növény!

 • edusa
  edusa 2013 jún. 05, szerda

  Nálunk, az erdőszélen sárga virága van, kiderítettük, annak gumós nadálytő a neve. Hatóanyagait és tulajdonságait tekintve az ugyanolyan, mint a fekete?

 • ecovitka
  ecovitka 2013 jún. 06, csütörtök

  Sziasztok,
  Köszönöm a hozzászólásokat! Zoli, nagyon szupik a vajákos receptek!! A legtöbb helyen amúgy nem javasolják, hogy belsőleg alkalmazzuk a nadálytövet, mert van benne valamilyen máj károsító anyag. Valami példát is felhoztak, hogy egy nő aki megivott napi 10 csésze nadálytő teát és még pár marék nadálytő tartalmú orvosságot is benyomott, annak a mája bedobta a törölközőt. Bár tény, hogy valjában minden méreg, csak mennyiség kérdése.

  Nahát, sárga nadálytő.... Sajnos nem tudom, hogy mi lehet a különbség a gomós és a fekete között hatóanyagok tekintetében, de kicsit utánanéztem és úgy tűnik, hogy ebben is van hatóanyag, de kevesebb. Azonban több helyen azt írják, hogy nem ismert a gyógyászati alkalmazása, viszont a fiatal leveleket meg lehet enni, a szárított gyökerét pedig le lehet darálni és kávépótlóként használni ('www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/s/symphytum-tuberosum.php' és 'www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Symphytum+tuberosum'). Ennek azért érdemes lenne egy kicsit jobban utánajárni, mielött átálltok a nadálytő kávéra ;)

  Találtam egy kis angol kiadványt is a nadálytőről ('www.allotment.org.uk/vegetable/comfrey/comfrey.PDF'), amiben teljesen lenyűgöző adatok vannak: A növény NPK tartalma eléri, vagy meghaladja a trágyáét és a komposztét. Hasonlatosan a nadálytő ázalék (7 kg nadályövet tettek 70 L vízbe), több NPK-t tartalmaz, mint némely kereskedelmi forgalomban kapható folyékony trágya. Ez óriási! Minek pénzt adni valamiért, ha a nadálytő úgy nő, mint a dudva és semmiből nem tart beáztatni vagy komposztálni?

  A tegnap elültetett paradicsomokat a nadálytő-csalán ázalékkal öntöztem meg. Először felhigítottam, úgy 1:10-15 arányban. Nem tudom milyen formában van benne az N, de egy része biztos felvehető. Az volt az elgondolásom, hogy mivel a talaj most veszedelmesen szottyos és alig van benne levegő ezért a növények nagyon nehezen tudnak N-hez jutni (mert levegő nélkül a talajban levő N denitrifikálódik és eltávozik a levegőbe). Egy jó pár növényen amit mostanában ültettem a N hiány jelei mutatkoznak: az idősebb levelek sárgulnak. Szóval kíváncsi vagyok, hogy a nadálytöves lötyi ad-e valamiféle erősebb kezdést a paradicsomoknak...

  Aki szed magot a lila nadálytőből, az küldene nekem egy keveset? Meghalok a kíváncsiságtól, hogy az nálunk lila lesz-e vagy kék.

 • Vendég
  Piros 2013 jún. 06, csütörtök

  Piros

  Nálunk a futóhomokon lila virágja van. Remélem sikerül magot is fogni belőle!
  Egyébként mi csalánnal keverve készítünk belőle trágyalevet.

 • Lucagazda
  Lucagazda 2013 jún. 07, péntek

  Vitka, köszönöm a magyarázatot! Nálam is jelentkeznek néhol a N-hiány jelei, aminek nem tudtam az okát, hiszen kaptak elég komposztot, ráadásul ugyanakkor ültetett palánták között jelentős eltérés mutatkozik. Persze, így már értem, hogy a kötöttebb, tömörebb, levegőtlenebb talajon miért sápadnak a paradicsomaim.

  A lila nadálytőről pedig próbálok magot fogni. Jelentkezek ha sikerült.

 • Vendég
  hargi 2013 jún. 14, péntek

  A krisnások is használják, az önellátásról szóló könyvükben is írnak róla. A csalánléhez hasonlóan csinálják, de más tápanyagból (úgy emlékszem káliumból) van több benne, ezért keverik a kétféle levet.
  Egyébként kösz az allotment-es linket!

 • Vendég
  Mandulás 2013 jún. 26, szerda

  Mandulás

  Szia Kedves Mindenki,

  Szeretném kérdezni, hogy a gyümölcsös szélére ültetés - lehet mandulásba is? Manduláról és annak permakulturás közegéről valaki tudna nekem segíteni? Kezdő vagyok. Köszönöm szépen, szép estét.

 • ecovitka
  ecovitka 2013 júl. 04, csütörtök

  RE:Mandulás

  Kedves Mandulás, Azt javaslom, hogy a permaforum.hu Fórum részében indíts erről a kérdésről egy új témát, mert ott többen láthatják. Írd le, hogy milyen módon termeszted a mandulát, mekkora területen, mit szeretnél elérni. A mandula "permakultúrás közege" a polikultúra. Tehát fákat vegyesen ültetjük, lehetőleg úgy, hogy különbőző családba tartozó fák kerüljenek egymás mellé, hogy a korokozók horizontális terjedését megakadályozzuk. Vertikálisan is több szintbe ültetünk. Nálunk van talajtakaró növényzet (ebbe tartozik a fekete nadálytő is), bokrok, fák és kúszónövények. Ezzel a témával kapcsolatban javaslom, hogy látogasd meg az erdokertek.fw.hu oldalt is.

 • Zoo Lee
  Zoo Lee 2015 ápr. 22, szerda

  Fekete nadálytő keltetése

  Sziasztok!

  Vaterán rendeltem fekete nadálytő magot. Elvetettem egy - a lakásban tartott - cserépbe de nem kelt ki. Meddig tarthat a kikelése? Honnan tudnék beszerezni palántát vagy magot? Vadon milyen környezetben található?

  Előre is köszi a segítséget!

 • gergo
  gergo 2015 ápr. 23, csütörtök

  RE:Fekete nadálytő keltetése

  Nálunk már szépen kezd elszaporodni. A legegyszerűbb módja a szaporításnak a tőosztás. Ha mebeszéljük mikorra kell, akkor tudok neked felszedni. Legkésőbb a táborban úgis találkozunk. Strapabíró nüvény, valószínűleg kibírja az utat.

 • Vendég
  hargi 2015 ápr. 23, csütörtök

  RE:Fekete nadálytő keltetése

  Ha előfordulsz Szegeden, szívesen adok egy tövet. Mivel még nem virágzik, a magra várni kell egy kicsit:)

 • Vendég
  Laci 2018 ápr. 23, hétfő

  RE:RE:Fekete nadálytő keltetése

  Kedves Hargi! Tudnál nekem fekete nadály tövet adni Szegeden, tudom nem most irtad de hátha.
  Köszi: Laci

  lborcsok@freemail.hu

 • Zoo Lee
  Zoo Lee 2015 ápr. 23, csütörtök

  Köszönöm szépen a felajánlásokat!

  A tábor látszik a valószínűbb megoldásnak. Szegedet csak közvetítővel tudnám megoldani.

Hozzászólás

Vendég 2024 júl. 15, hétfő