EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Fűtött Ól - luxszus a köbön

Beküldve - - - Kategorizálatlan
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 3147 megjelenés
  • 2 hozzászólás
  • Nyomtatás

Esős borongós idő volt tegnap, ezért úgy döntöttünk, befűtünk. Persze csak miután a házkörül rendeztük a vízelvezetési viszonyokat. Igeiglenesen. Van még mit játszadozni vele. A zuhogó eső arra is jó volt, hogy lássuk milyen jól szuprál a tető. És valamilyen csoda folytán a szél sem tépázza annyira.

Úgy gondoltuk, hogy mostanra minden kalppol, hogy csinálhassunk egy próbafűtést, hadd száradjon az a sár. A legtöbb dolog olajozottan ment, miért lett volna ez a fűtéssel máshogy? Kiskályha bepuszil, kéménycsövek összedugva. Rőzse, papír, meggyújt. Elsőre begyullad. Huzat okés. Irány kifelé:

 

 

fustol-a-kemeny.jpg

 

Micsoda füst! Micsoda füst! A szivem dalolni kezdett mikor megláttam :) Gergővel vigyorogtunk az örömtől, mint két vadalma, ahogy néztük a felszálló füstöt.

 

 

 

ol-befutve.jpg

 

Íme a kis cuki kályha. Ezt tavaly elött vettük a kanizsai bolhapiacon. Majd egy évig bántuk, hogy milyen rossz vásárt csináltunk, mert a fagyhalál albérletünkben tavaly 2 fokot nem bírt emelni a hőmérsékleten. Pedig micsoda remek kis kályha! Pont egy ilyen ólra van kitalálva. A kép bal oldalán letámasztott ajtót is visszatettük a helyére így a kunyhó el is kezdte valamennyire tartani a meleget, sőt a kis kályha tetején folyamatosan melegen tudjuk tartani a teát. Még az ajtó körül nem tömtük be a réseket, de így is 4 fokról indulva 13-nál beállt a történet.

 

 

cicus-pipe-melegszik.jpg

 

Mircica pedig annyira szétázott az esőben, hogy amikor előkerült úgy nézett ki, mintha egy dézsa vízbe jól megmártogatták volna. A fűtött ól viszont a kismacskákkal ellentétben őt nem különösebben hozta lázba. Ő inkább bebújt a sparhelt alá, a kotlós mellé és ott szárogatta meg a bundáját.

 

 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Vendég
    Jocó 2012 nov. 11, vasárnap

    Éltek még vagy szénmonoxid mérgezés lett a nagy kaland vége? :-)

    Válasz Mégsem
  • gergo
    gergo 2012 nov. 11, vasárnap

    Még élünk ;-) de már volt egy beszédülés. Egy CO/CO2 mérőt viszont még a következő fűtés előtt be kell szereznünk. Úgy tűnik, hogy a szigetelés nélküli kéménycső abban a pillanatban ahogy a lángok alábbhagynak kihül és szinte megszűnik a huzat. Arra már rájöttünk, hogy szellőzőt mindig nyitva kell hagynunk a ház falán ha fűtünk, mert másképp nem jön be elég levegő az égéshez. Ezen kívül a cső szigetelésén gondolkodunk még, hogy tovább legyen huzat... Vagy egy rakétán, csak annyi sarat nem nagyon tudunk most hirtelen megmozgatni.

    Nem olyan egyszerű kérdés ez a fűtés mint azt először gondoltuk ...

Hozzászólás

Vendég 2024 ápr. 18, csütörtök