EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

GPS és MÉH

Beküldve - - - Újrahasznosítás
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1945 megjelenés
 • 2 hozzászólás
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

 

Az elmúlt két nap ismét nagyon mozgalmas volt. Sok-sok szaladgálás, ügyintézés tegnap. Szerencsére azért a brüggbe is eljutottunk a nap végére (bár vissza kellett fordulni a strandtól 100 méterre, mert a fürdőrucimat otthon felejtettem). Míg áztunk a jó forró termálvízben, otthon a húsleves és a csirkepörkölt (házi csirkéből) elkészült a sparhelten.

 

Ma a tanyára menet felvettünk egy csomó bezsákozott, utcára taszított falevelet (sajnálom, hogy kidodják az emberek ezt a sok értékes szerves anyagot, ráadásul úgy hogy műanyag zsákokba vannak száműzve; minden esetre nekünk nagy segítség a talaj építéshez és így zsákolva nagyon könnyen szállítható). A tanyán komposztálni valót ürítettünk (humanure kicsit liccs-loccs volt a finishben, eddig nem sikerült fedeles vedret találnunk), késöbb gyújtóst gyűjtöttünk és felvettük a lombbal takart területek GPS koordinátáit. Nem szeretnénk agyon használni mindenféle flancos technológiát, de ez az egyszerű kis műszer nagy segítség abban, hogy be tudjuk lőni az arányokat a területen. Így viszonylag akkurátus térképeket és tervrajzokat tuduk a jövőben készíteni a permakultúrás tervezés során.

 

 

 

 

Imádjuk körbe-körbe járni a tanyát, mindig tartogat valami újat.

 

 

 

 

A városi kunyhóban pedig Geri bátyó felszerelt a sarhelt fölé egy "polcot", amit a MÉH telepen találtunk.

Erre sok olyan edényt tudunk akasztani amirkre közvetlenül a sparhelt körül van szükségünk,

plusz így felaggatva nem foglalják az amúgy is nagyon szűkös vízszintes felületeket.

 


0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Vendég
  A 2012 jan. 07, szombat

  Imádom a vas edényeket, teljesen másként sülnek bennük az ételek az egyenletes hőleadás miatt és még az unokám is tudja használni őket.
  Innen szereztem a vékony, jól dobálható palancsintásokat: edenybolt.boltaneten.hu, a vastag acélokat meg ebayeztem (De Buyer 2-3 mm acél, nem reped, mint az öntöttvas és valamivel könnyebb).
  A titok a jó beégetésben van, aztán lecsúszik róla a tükörtojás is.

  Nem kaja: nem féltek, hogy az idegen falevelekkel együtt teliszórjátok gazokkal is a kertet?

 • ecovitka
  ecovitka 2012 jan. 10, kedd

  vasedény és gazok

  Az öntöttvas edények fantasztikusak. Igazából elmosni sem kell öket, csak kikaparni, áttörölni, olykor edzeni. Az étel ebben a legfinomabb, nőknek pedig kifejezetten jótékony az extra vasbevitel miatt.

  Ami az idegen magokat illeti. Majd késöbb látni fogod (de a felső képen is jól látszik), hogy a tanyán burjánzik a gaz. Már évek óta nem művelték a területet, a gazok pedig teszik a dolgukat: gyógyítják a talajt. A behozott falevelekkel érkező magok valószínüleg elenyésző mennyiségűek ahhoz képest ami a tanyán keletkezik. Én nem félek a gazoktól, szeretem őket. A humanure komposzt, amire most a leveleket használjuk amúgy 2 évig fog érni, egy magas hőmérsékleti fázison is átmegy, ami az esetlegesen benne lévő magok egy részét inaktiválhatja szerintem. Tömören a lényeg, no para.
  Ami a jövőbeni veteményeseket illeti, majd szeretnék olyan növényzetet ültetni a szélekre, amik meggátolják a gyommagvak nagymértékű bejutását, plusz mulcsozni fogok (élő mulcsozást is ki szeretném majd próbálni).

Hozzászólás

Vendég 2019 júl. 20, szombat