Április 29-én kezdtünk el két különböző komposzt halmot, amiről itt tudósítottam először. Most jöjjön a folytatás még pár képpel.

 komposzthalmok-letakarva.jpg

A talajlabor udvarán sorakoznak a komposztketrecek letakarva 

 

Szóval tegnap még mind a két kupac elég meleg volt. Nekem az a gyanúm, hogy nem is a 5 és 10 % sör cefre az amitől úgy dübörög a történet, hanem sokkal inkább a friss zöld cucc, amiből mind a két kupacba nagyon sok került.

Tegnap még mind a kettőt forgatni kellett, mert még mindig 65-70 fok körül voltak a hőmérsékletek. Nedvesíteni viszont nem kellett egyiket sem, mert 50% körül mozgott mind a kettő.

Ma pedig már csak az alacsonyabb sör cefre tartalmút kellett forgatni, mert az még mindig a 70 fokot súrolta (ebből is látszik, hogy valószínűleg nem a sörcefre okozza a felmelegedést, ahogy azt itten gondolták). A nedvességtartalma szerencsére jó volt. A másik halom 60 fokos volt, 50 % nedvességgel, ezért ehhez nem kellett nyúlni. Halle lúja.

 

komposzt-adatok.jpg

Így néz ki a táblázat, amibe a diákok minden nap feljegyzik a méréseket és megfigyeléseket, illetve, hogy kellett-e forgatni, nedvesíteni. Hosszú távon ez nagyon hasznos, mert az ember hamar elfelejti, hogy miként is csinélta a dolgokat.

 

barnulo-komposzt.jpg

Komposzthalom tegnap elött

 

Érdekes, hogy alig egy hét leforgása alatt mennyire bebarnult az összes alapanyag. A friss zöld cuccok szinte már alig kivehetőek. Illetve nagyon sokat csökkent az anyagok térfogata is.

 

Szépeket és jókat :)