Komposzt toalett és a permakultúrás tervezési elvek

írta David Holmgren, September 2003

© 2003 Holmgren Design Services, Compost Toilets and Permaculture

 

Tervezési elvek

Hosszú évek óta észrevettem permakultúrás tervezők és aktivisták lelkesedését a komposzt toalettekért. Ez a téma még a vacsora asztal körüli beszélgetéseket is eléri. Ha a permakultúra szélesebb értelmét vesszük, miért is kell, hogy az emberi ürülék helybeni újrahasznosítása ekkora figyelmet kapjon? A permakultúra fenntartható életmód és földhasználat tervezésére szolgáló rendszer, melyet Bill Mollison és jómagam dolgoztunk ki az 1970-es években1. Arra öszpontosít, hogy az emberek természetes forrásokból, az élőhelyük közelében elégíthessék ki szükségleteiket, miközben a nem megújuló forrásból származó források igényét a minimumra mérséklik. A permakultúra a személyes, háztartási és közösségi igényeinkkel kapcsolatos gondolkodásmódunk megváltozásának a folyamata is, annak érdekében, hogy szükségleteink az ökológiai határainkon belül kielégíthetőek legyenek. A permakultúra tradícionális és innovatív stratégiák, módszerek és elemek sokrétű választékát foglalja magába. A komposzt toalettek egyszerű technológiáját sikeresen alkalmazták városi és vidéki környezetben egyaránt, változatos klimatikus viszonyok között. Komposzt toalettek fontossága a permakultúrában talán érthetőbbé tehető azzal, ha röviden felvázolom hogyan illusztrálják a komposzt toalettek a permakultúrás tervezési elveket és hogyan erősítik meg az elvek megértését2.

 

1.Figyeld meg és válj cselekvő részesévé a természetnek

Szemben a vízöblítéses toalettel, ami egy távoli szennyvíztisztítóhoz van kötve, a komposzt toalett arra ösztönöz minket, hogy észrevegyük és megértsük, hogy a természet részei vagyunk.

 

2.Gyűjtsd össze és tárold az energiát

Azzal, hogy elkerüljük az ürülék vízzel való hígítását, a komposzt toalett emberi ürülékből származó értékes növényi tápanyagokat (azaz energiát) tud összegyűjteni és viszonylag stabil formában tárolni.

 

 

3. Érj el hozamot

Azzal, hogy haszos kerti tápanygot állítunk elő, a komposzt toalett haszálata egy mindennapos tevékenységünket teszi hasznossá.

 

4. Gyakorolj önmérsékletet és figyelj a visszajelzésekre

Egyszerű szabályszerűségek követésével a tekintetben, hogy mit teszünk a komposzt toalettbe, elkerülhetjük a tiltakozó mikróbák bűz, lebomlatlan anyagok és túl sok folyadék formájában megjelenő negatív visszacsatolását.

 

5. Használd és becsüld a megújuló forrásokat és szolgáltatásokat

Az emberi ürülék a megújuló források esszenciája. A mikroorganizmusok és komposzt giliszták a dolgozók, akik ingyenes ökológiai szolgáltatást nyújtanak. Ugyanezt a komposztot a talajhoz adva, hasonló szervezeteket táplálunk, melyek növényi tápanyagokat szolgáltatnak. A tudomány ma már elfogadja, hogy ezeket a szolgáltatásokat nagyrészt talajban élő mikroorganizmusok nyújtják.

 

6. Mindent hasznosíts

A komposzt toalett kiküszöböli a hulladék öblítéssel történő szétáramlását. Az egyébként ártalmas hulladákot és feleslegben felhalmozódott rostos anyagokat édes illatú humuszként hasznosítja újra.

 

7. Tervezz mintáktól a részletekig

Ugyan úgy, mint az esővíz-gyűjtésnél, passzív napenergiás tervezésnél (passive solar design) és az ökológiai építészet más elemeinél, a komposzt toalettek elhelyezési és építési kívánalmait is bele kell venni az építkezés tervezési folyamatának elméleti fázisába, ahelyett, hogy úgy tekintenénk rá, mint egy hálózathoz csatlakoztatható technológia a folyamat végén.

 

8. Elkülönítés helyett törekedj egységre

Azzal, hogy emberi ürüléket dolgozunk fel lakóépületekben és kertekben, a komposzt toalettek drámaian illusztrálják a funkciók és földhasználat egységbe foglalását. Ez az egységbe foglalás megfordítja a funkciók és földhasználat, az ipari társadalomra jellemző történelmi elkülönülését.

 

9. Alkalmazz kis léptékű, lassú és fokozatos megoldásokat

Természetükből adódóan a komposzt toalettek sokkal kisebb léptékűek, mint az elterjedt központosított szennyvíztisztító telepek. Az aerob mikroorganizmusok munkája egy lassú és energiahatékony ütemben halad.

 

10. Használd és becsüld a sokféleséget

A komposztáló mikrobák és egyéb organizmusok egy nagyon sokrétű ökoszisztémát képviselnek, amely képes az évszakok és az anyagáramlás változékonyságával megbirkózni. Mivel komposzt toalettek sokféle körülmények között kerülnek megépítésre, számos alkalmas dizájn megoldás létezik.

 

11. Becsüld meg a szegélyeket és hasznosítsd a peremterületek adta lehetőségeket

Tekinthetünk úgy a komposzt toalettekre mint egy szegély vagy határ felület az épített és a természeti környezet között, ahol a tartós struktúra és tisztaság találkozik a lebomlás és az élet özönével.

 

12. Kövesd a változást és használd kreatívan

Egy növekvő komposzt halomban élő mikroorganizmusok ökológiai szuszessziója figyelemreméltóan rugalmas a hozzáadott anyagok, nedvességtartalom és hőmérséklet ingadozásaival szemben. Azonban a komposzt toalettünk probléma mentessé tételében fontos, hogy a nagyobb ingadozásokra fel legyünk készülve.

 

A jelenlét és figyelem, amit egy komposzt toalett menedzsmentje megkíván visz bennünket vissza, a teljes körön keresztül, az első elvhez, “Figyeld meg és válj cselekvő részesévé a természetnek”. A komposzt toalett egy fontos lépése annak a körfolyamatnak, melyben testünkből származó ásványi tápanyagok termékennyé teszik a talajt, és ugyancsak fontos a konyhaművészet, mely ugyan ezeket a tápanyagokat vissza hozza nekünk. Talán így már az is érthetővé válik, hogy a komposzt toalett permakultúrás körökben miért is olyan gyakori beszédtéma a vacsoraasztalnál.

 

1 Mollison, B. & Holmgren, D. Permaculture One 1978 Corgi

2 Holmgren, D. Permaculture: Principles & Pathways Beyond Sustainability 2002 Holmgren Design Services

David Holmgren Hepburn September 2003 16 Fourteenth Street Hepburn Victoria 3461 Australia Tel: +61 (0)3 53483636 Email – Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.holmgren.com.au

 

 

Kapcsolódó infók:

Emberi ürülék komposztálása kiválóan alkalmazhatóak az alomszék, humanure rendszerek:

http://www.eautarcie.com/Vizonellato/Bevezeto.htm

http://ecovitka.blogspot.com/2011/08/blog-post.html

 

Permakultúra elvei:

Permakultúra elvei poszter