Permablog

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Kicsik és nagyok együtt főzőcskéztünk.

Beküldve - - - Étel-ital
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 1586 megjelenés
  • 1 hozzászólás
  • Felíratkozás frissítésekre
  • Nyomtatás

Sziasztok!

 

Pár napja kitaláltuk, hogy vegán lakáséttermet fogunk csinálni és először próbáljuk ki hogyan is működik ez a baráti körrel. Hát... lakásétterem az nem lesz, de úgy tűnik, hogy baráti közös főzések igen! Akkor lássuk mit sütöttünk ki ezen a baráti vacsorán!

 

A szorgos csapat!

lakas-vacsora05

 

Karfiol-répa krémleves

Vettünk egy fej karfiolt, egy szép szál répát és egy hagymát, mindezt lereszeltük és pici olajjal fedő alatt kb 10 perc alatt puhára pároltuk. Jött az a remek botmixer, amiért szerintem egy tiszteletbeli Nobel díj járna a feltalálónak, mert szinte mindenre jó. Azután forralt vízzel kellően felhígítottuk a levest, só, pici szerecsendió (a virágja egészségesebb), némi fokhagyma és csak egy leheletnyi napraforgó tejföl a harmónia kedvéért. Tálalásnál napraforgónam és vágott zöld jól mutat a tetején. A kép hátterében látjátok a kenyérféléket, amelyekkel igen jól ízlik ez a leves, főleg ilyen zord téli időben.

lakas-vacsora13

 

Kenyérlepények

Nagyon egyszerű elkészíteni és a gyerekek szeretik nyomkorászni, lapítgatni. És az íze... szerintem fantasztikus. Fél kiló frissen őrölt teljes tönköly lisztet sóval, kézmeleg vízzel összegyúrunk közepesen lágy tésztának. Ez az alap. Rakhatunk bele fűszereket, magvakat egészben vagy pelyhesítve, de akár darálva is. Innetől kezde egyéni módon készülnek. Én szeretek köményt, koriandert és lenmagot mákdarálón frissen megőrölve beletenni a tésztába, célszerű még a száraz lisztben elkeverni. Kész a tészta - irány legalább 1 óra pihenésre. De legjobb, ha este begyúrjuk reggel kisütjük, szóval egy pár órát álljon a konyhaasztalon. Lisztezett deszkán kis golyókat ellapítunk lepénynek, ha puhábbat akarunk, akkor kb fél centi vastagra. Majd szárazon serpenyőben közepes lángon 3-5 darabonként kisütjük mindkét oldalát. Lehet egész vékonyra nyújtani sodrófával, elvágni cikkekre és ropogósra kisütni, akkor jó kis ropogtatnivaló lesz belőle. A gyorsabb módszer, ha sütőben egyszerre sütünk ki nagyobb adagot, akkor 180 fok körül kb 10 perc, de figyelni kell. FRISSEN A LEGJOBB!!! Konyharuhában és zacsiban pár napi még fogyasztható. De a nyers tésztát, ha hidegre tesszük (15 fok alatt), akkor is eláll pár napig és akkor tudunk mindig frissen sütni. A képen Bóbita Tündérke lapítgatja a lepényeket.

 

lakas-vacsora10

lakas-vacsora09

 

Csőben sült vidám zöldségek

Ezt az ételt bármilyen számunkra ízlő zöldségekből elkészíthetjük. Itt most burgonyát, kápia paprikát, cukkinit, pici vörös káposztát, lila hagymát választottunk. Ezeket lerétegeztük, a krumplit persze előtte megfőztük héjában, picit sóztuk és majorannával fűszereztük. Majd a jól bevált napraforgó tejföllel nyakonöntöttük (recept korábbi blogban) és irány a sütő, jó pirosra! Kicsit kreatívkodtunk és a zöldségek rétegzése közben a jénai oldalát kidíszítettük mutatós zöldségkarikákkal, csak a jó hangulat kedvéért.

 

lakas-vacsora07

lakas-vacsora12

 

Rizsfasirt lencsével, gombával és egy kis szerencsével

Ez az étel nem fasirtnak indult, hanem sült rizsgombócnak, de örültem, hogy legalább jó íze lett. Túl puha lett a massza, ezért döntöttem a fasirt forma mellett. Becsületére legyen mondva mindenkinek, mert elfogyott. Szóval a barnarizst serpiben lepirítjuk, lobogó vízbe öntjük és kb 22 perc alatt megfőzzük. FONTOS! A szemes gabonákat azért kell főzés előtt megpirítani vagy sütőben szárítani, hogy a nehezen emészthető és nyákot képző keményítő tartalmuk dextrinálódjon, magyarul könnyebben emészthető formába kerüljön. No... utána húsdarálón ledaráljuk, hozzátesszük a párolt gombát és a főtt lencsét, annyi olajat, hogy lágy, de formázható legyen. Ízesítettük elég sok rozmaringgal, sóval, pici köménnyel. Vizes kézzel gombócoztuk, majd serpenyőben pici olajon kisütögettük őket. Előfordul, hogy lágy lesz a massza, mert sok olajat öntünk bele vagy nem daráljuk meg eléggé a rizst, akkor javítsuk fel teljes kiőrlésű liszttel, az majd összefogja. Amúgy, ezt és hasonló fasirtokat még a húsevők is kétpofára szokták betolni a búrájukba, nagyon ízletesek. Lássuk!

 

lakas-vacsora08

lakas-vacsora02

 

Almás tönkölytorta

Ez egy rém egyszerű süti és mindenki imádja. Itt nem lett egy VB győztes, pár helyen megcsúsztunk a készítése közben, de a végén elfogyott. A tésztája fél kiló frissen őrölt teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 dl olaj tenyereink között elmorzsolgatva. pici só, kevés darált dió (lehet mák vagy más olajos mag), fűszert is rakhatunk bele (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió...), akár aszalt gyümiket is. Nos, liszt, olaj, só, azután még szárazon 1 púpos teáskanál szódabikarbóna, majd 2 ek méz és annyi kézmeleg vízzel eldolgozzuk, hogy sűrű galuska szerű tésztát kapjuk, olyan kevert tészta félét, de ne legyen folyós, csak picit terüljön. A legvégén csavarjunk bele kb fél citrom levét, hogy életre keltse a szódát és utána gyorsan (ha sokáig áll a tészta, a szóda egy része kipezseg és nem fog megemelkedni a tészta) tegyük a tésztát kiolajozott, lisztezett aljú sütőformába és díszítsük fel almával és egyéb gyümivel. A tésztára a gyümi alá kenhetünk még vékonyan lekvárt, ez nem rontja el. Irány a sütő 180 fok kb fél óra, de lehet akár 40 perc is tésztavastagságtól függően. Ez egy alaptészta recept, amit ízlés szerint lehet variálhattok. Tortának, tepsiben szeletnek, pitének, muffinnak...dióval, mákkal, kókusszal, mandulával... Jó kísérletezést kívánok!

 

lakas-vacsora15

 

Aki ezt olvassa, nyugodtan küldhetsz te is fotós főzőcskéket!

Pusszantás mindenkinek! Köszi ezt a blogolós lehetőséget, tök jó! Mondjuk a tök az tényleg jó, főleg sütve! Peace!

0

Hozzászólások

Hozzászólás

Vendég 2020 aug. 15, szombat