Az előző bejegyzésemben írtam, hogy kétlem, hogy fel fog menni a komposztok hőmérséklete 50 fok fölé. Hát baromira tévedtem. Következő reggel, ezúttal már Elaine társaságában, megálltunk a komposzthalmoknál, hogy gyorsan megnézzük hogy áll a hőmérséklet. Mind a két halom olyan meleg volt (helyenként 70 fok felett), hogy azonnal meg kellett őket fogatni.

 

gozolo-komposzt.jpg

A komposzt olyan forró volt, hogy temérdek mennyiségű gőz csapott fel belőle, ahogy elkezdtük forgatni

 

A forgatás úgy történik, hogy a rácsot ami körbefogja a komposztot leszedjük és egy kicsit arrébb helyezzük. A komposzt  felső részét félre tesszük, hogy ez mehessen majd az új halom közepére. A közepét az új helyre helyezett rács aljába kezdjük el halmozni. Végülis a lényeg az, hogy ami eddig kívül volt, az most középre kerüljön, ami meg belül, az kívülre. Hiszen a kupac belseje melegszik fel a legjobban és azt szeretnénk, hogy minden anyagnak jusson a forróságból.

A halmok nedvességtartalma is igen magas volt. Főleg a fenti részeken, mert a vízgőz felefelé áramlik. Egy jó része a kupacot takaró ponyván lecsapódik és eső szerűen visszacsöpög a kupacra. 

 

nedvessegtartalom.jpg

Nedvességtartalom megállapítása: az ujjaim között szivárog a nedvesség és egy csepp mindjárt le is cseppen

 

 komposzt-forgatas.jpg

A forgatás során a kevésbé nedves részeket egy kicsit nedvesíteni kellett

 

A tegnap megforgatott és átnedvesített komposzt ma reggelre még forróbb lett. Volt olyan része, ahol 80 fokon izzott: ezen a hőmérsékleten már elpusztul egy csomó hasznos szervezet, úgyhogy ismét azonnal forgatni kellett. Ha ügyesen csináljuk, akkor 50-60 fok fölé nem nagyon megy, és forgatni sem kell folyton.

 

Ma már jelentős, helyenként orrfacsaró szaga is volt a komposztnak, ami anaerob folyamatok beindulását jelzi. Számos hátránya van annak, ha anaerobbá válik a komposzt. Egyfelöl, káros mikroorganizmusok szaporodnak fel, másfelöl pedig a tápanyagok egy része a levegőbe távozik. Az anaerob mikoroorganizmusok a levegő oxigénje helyett más oxigéntartalmú anyagokhoz nyúlnak a számukra szükséges oxigénért, miközben nitrogén, kén, poszfor szabadul fel. Ilyenkor alkohol is keletkezhet, ami miatt a komposzthalom ki is gyulladhat, mert az alkoholnak alacsony a gyulldási hőmérséklete.

 

aktinobakterium.jpg

Az anaerob folyamatok beindulását a fehér, már-már gombafonalakra emlékeztető aktinobaktérium megjelenése is jelzi.

 

Az elmúlt két nap délelöttjeinek a nagy része komposztforgatással telt. A többi időben pedig előadásokat hallgattunk a talaj élőlényeiről, majd Elanie egy talajmintán végigmutogatta a mikroszkópos elemzés lépéseit.

 

mikroszkopos-talajvizsgalat.jpg

A diákok ismét a mikroszkópot bújják és még jó párszor fogják is

 

A korábban említett melegházból származó talajmintában baktériumokon kívül szinte alig volt élet. A baktériumok a talaj kis tápanyag zsákocskái, amiket a felsőbb szintű fogyasztók megesznek és a növények számára felvehető tápanyagokat tartalamzó cuccként kikakilják. Itt nem voltak felsőbb szintű fogyasztók. Összvissz 3 fonálférget talált az egész csoport, amiből 1 gyökérfogyasztó volt. A gyökérfogyasztó fonálférgek jelenléte egyértelműen a talaj stresszes állapotára utal. Ezen kívül a melegház gazdája korábban említette is, hogy problémája van a gyökérgubacs fonálférgekkel.

 

suliba-vezeto-ut.jpg

Úton hazafelé a suliból

 

Szóval így állunk most. Holnap vasárnap, tehát pihi. Elég szokatlan, de itt szombaton is van tanítás.

Puszi, csók innen a messzeségől!