A komposzt tea készítés lényege, hogy a komposztban felszaporodott mikroorganizmusokat tovább szaporítsuk és folyékony formában, bármilyen klasszikus permetező berendezéssel a növényzetre vagy esetleg a talajra juttassuk. Attól függően, hogy mit is szeretnénk inkább felszaporítani, a megfelelő kaját adjuk nekik, csak úgy, mint a komposztálásnál.

 

komposzt-tea-keszites.jpg

Létező legegyszerűbb berendezés kis mennyiségű tea készítéséhez.

 

Hasonlatosan a komposzthoz, a teánál is az összetettebb, tág C:N arányú szervesanyagok inkább a gombáknak szolgálnak táplálékul. Teakészítés esetében ilyenek a humin sav, komplex proteinek, hínár, zabpehely, korpa, folyékony hidrolizátum. A könnyebben lebontható anyagok, mint a melasz, cukrok, egyszerű, egyenes léncú aminosavak, proteinek és szénhidrátok pedig a baktériumoknak kedveznek. Azonban elég ritka az, hogy egy komposzt teában a baktériumok felszaportására törekednénk, mert belőlük a legtöbb esetben nincs hiány. Épp, hogy a gombák hiánya okozza a körülmények nagy többségében a problémát.

A bacikon és a gombákon kívül protozonok, vagyis állati egysejtűek is felszaporodnak, amik magasabb szinten vannak a táplálékhálóban (és bacikat fogyasztanak). Akkor csináljuk a teát ügyesen, ha csak az ostorosok és az amőbák sokszorozódnak. Ha csillósok is vannak a teában, akkor gondok vannak a levegőztető rendszerünkkel.

Igen, mert valójában vízben történik a teakészítés, ami elég furinak tűnhet, ha közben azt is számításba vesszük, hogy a történet nem válhat anaeróbbá, azaz levegőtlenné.

A recept, amit használtunk a teához:

- 1/2 kiló komposzt

- 15 liter víz (mi szűrt esővizet használtunk) - fontos, hogy nem lehet a vízben klór vagy klóramin, mert az kinyírja a mikróbákat

- 2 evőkanál huminsav

- 1 teáskanál oldható hínár

- 1 teáskanál folyékony hal (hal hidrolizátum)

 

Az utóbbi két összetevő eléggé meredeken hangzik. Amerikában lehet őket készen kapni. Otthon tudomásom szerint nincs ilyesmi: szóval ez egy remek piaci rés, arra az esetre, ha az ilyen jellegű teázgatás Magyarországon is népszerűvé válik. A halas témát otthon is meg tudjuk csinálni: egy kis halat némi vízzel összepépesítünk botmixerrel.

 

folyekony-hal.jpg

1 gallonos kiszerelésben kapható folyékony hal. Büdös, mint a nyavaja.

 

Huminsav oldat előállítása: negyed kiló jó minőségű komposztot egy szűrőbe helyezünk és 20 pohárnyi vizet átengedünk rajta. A szűrőből kicsurgó víznek jó barnának kell lennie, ami azt jelzi, hogy tartalmaz huminsavat. Egyébként ez a huminsav (és egyéb szerves savak) megkötik a csapvízben lévő klórt és kloramint, tehát ha ezt alkalmazzuk, akkor csapvizet is haszálhatunk a teához.

 

A teakészítés elindítása: miután a komposzton kívül minden hozzávalót beletettünk a vízbe, elindítjuk a levegőztető berendezést és negyed órán keresztül levegőztetjük a mixet. Ezután a tea készítő filterbe belehelyezzük a komposztot és belelógatjuk a vederbe.

 

teakeszites-eszkozei.jpg

Molly Haviland bemutatja a teakészítéshez használatos eszközöket: vödör, levegőztető berendezés, filter tasak a komposztnak

 

komposzt-tarto-filter-zsak.jpg

Komposzt tartó filter zsák: kb. 400 mikrométer nagyságú lyukmérettel, masszív, nem túl hajlékony anyagból

 

levegozteto.jpg

Levegőztető "berendezés"

 

20-25 fokon 24 órán keresztül levegőztetjük, 15 fok alatt viszont már 48 óráig is elhúzhatjuk a teakészítést. Lényeges arra törekednünk, hogy olyan hőmérsékleten csináljuk a műveletet, amilyenen majd alkalmazni kívánjuk a teát. Ugyanis, ha a jó meleg szobában hamar felszaporítjuk a srácokat és aztán kimegyünk a márciusi 10 fokba és szétszprisszoljuk, akkor nyugodtan számíthatunk arra, hogy a mikróbák nagy része kinyiffan.

 

És ahogy bugyog a bugyogó:

 

A legfőbb szempontok amiket figyelembe kell venni:

- Hőmérséklet: Magas hőmérsékleten gyorsabban szaporodnak a mikroorganizmusok, viszont így az oxigén is hamarabb fogy

- Oxigén tartalom: alacsonyabb hőmérsékleten több oxigén oldódik a vízben (ld. gázok vízoldhatósága), illetve a mikróbák lassabban szaporodnak. Az aerob mikróbáknak legalább 6 ppm oxigénkoncentrációra van szüksége.

- Kaja mennyiség: sok kajával gyorsan szaporodnak, viszont az oxigént is gyorsan fogyasztják

Szóval a komposzt tea készítés a hőmérséklet, az oxigén ellátás és a hozzáadott kajamennyiség harmonizálásának művészete.

 

Az eredeti terv az volt, hogy ma, miután délelött megvizsgáltuk a teát, délután kijuttatjuk a melegházba. A kísérletben 3 féle kezelést kapnak a melegházi ágyások: Komposzt tea, komposzt extraktum, és lesz egy kontrol.

Sajna valami egyetemi ünnepség közbejött, amire minden diáknak kötelező volt délután elmennie, így a tanítási óra és egyben a kísérlet elindítása is elmaradt. A tea ott maradt a tanteremben a levegőztetőre rákapcsolva. Én pedig ünneplés helyett úgy döntöttem, hogy inkább megnézem mi van a teában. Hát az a helyzet, hogy nem kell az eredménytől elájulni. A kiindulási komposzt sem volt egyébként egy nagy durranás... Szóval gombafonalak mennyisége szinte nulla, pedig gombákra nagy szükség lenne az ágyásokban, mert a sokéves biogazdálkodás ellenére is elég levegőtlen, tömörödött a talaj. Sok féle baktériumot, jó pár baktérium fogyasztó fonálférget, némi ostoros egysejtűt és kevés amőbát láttam még a teában. Viszont ami nagyon cumi, hogy találtam egy gyökérfogyasztó fonálférget is. Nagyon kíváncsi leszek arra, hogy holnap amikor a többiek is megnézik és a főguru döntéshozó tanári kar (azaz Elaine) meglátja, akkor mi lesz a verdikt. Én nem hiszem, hogy egy eleve gyökérfogyasztó fonálférgekkel küszködő melegházba ezt a teát kijuttatnám. De majd holnap minden kiderül....

 

gyoker-fogyaszto-fonalfereg_20150508-024125_1.JPG

Gyökér fogyasztó fonálféreg: a szájszerv után található kis kékesnek lárszó gombostűszerű pöcök indikálja ezt

 

Még egy fontos gondolat a teakészítéssel kapcsoltaban. Nagyon fontos minden eszözt azonnal elmosni, amikor végeztünk. Ugyanis ha beleszárad az eszközökbe, különösen a komposzt tartó filter tasakba a cucc, akkor nagy bajban lehetünk a következő teánál. A baktériumok szárazság hatására ugyanis maguk köré kreálnak egy kis ragacsos zseléburkot és bealszanak. A következő teánál amikor vízbe kerülnek az eszközök, újra aktiválódnak és keresztbe szennyezhetik az újabb teánkat illetve a zselés ragacsburkoknál anaeróbbá válhat a történet.

 

Holnap remélem tovább jutunk és megcsináljuk a komposzt extraktumot is. Kicsit lassan őrölnek a malmok és ráadásul Elaine néha kiborul, hogy a diákok milyen lassan fognak fel dolgokat. Ilyenkor belefog és századjára is elismétli ugyan azt.

 

Folyt. köv.

Csodás napokat kívánok.