EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Közösségi ólépítés a PermaLom tanyán

Beküldve - - - Kategorizálatlan
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 3838 megjelenés
 • 0 hozzászólás
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Megfigyelés: a permakultúra egyik legfontosabb elve. Amikor az ember egy új területre érkezik, legalább öt évszakot érdemes megfigyeléssel tölteni mielőtt komolyabban megbolygatná a területet.

 

Mi is így járunk el. Tavasz óta a tanyán lakunk és a környezetünk megfigyelése mellett próbálgatjuk saját képességeinket, tanulunk. Vajon fel tudunk-e építeni egy könnyen szétbontható modell kunyhót a közelben fellelhető anyagokból? Most még lakókocsiban hajtjuk álomra a fejünket, de az éjszakák egyre hűvösebbé válnak. Kell egy hely amit be tudunk fűteni, hogy télen legyen hová behúzódni a hideg elöl.

 

Elhatároztuk, hogy készítünk egy ólat, ahogyan azt az Alföldi népélet című könyvben olvastuk. Csak az építőanyagok különböznek kicsit: sár, bálázott gyomok, autógumik, bontott ajtók és ablakok, tégla.

 

Amellett, hogy mi tanulunk szeretnék számodra is lehetőséget kínálni, hogy természetközeli és leleményes építkezési módszerekkel ismerkedj és egy közösségi élményben részesülj, ami magában foglalja a jól elvégzett munkát követő közös ünneplést is.

 

Együtt a munka sokkal könnyebb: egy köröm sem szakadt be, mert nem kellett megszakadni.

A konyhában is zajlik az élet :) Készül a finom étel a sok szorgos hangyának.

 

Több résztvevő is megfordul nálunk, akiknek kifejezetten a társaság szórakoztatása volt a feladata.

 

Az ól fő tartó oszlopa kivágva és gyönyörűen lehántolva. Egy elhagyatott harkály odú fog minket emlékeztetni a tanya izgalmas sokféleségére.

A terület szintezése folyik slagvízmértékkel.
Akkor most mennyi is a szintkülönbség?

 

Játékos tervek: aki megfordul a tanyán valamit hozzáad a tervekhez.

 

Az egész építkezés egy nagy játék, ahol kiélhetjük a kreativitásunkat. A folyamatot fokozatosan tervezzük és újratervezzük.

Lenne kedved beszállni a játékba? Szólj hozzá vagy írj az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

 

Ahonnan ihletet merítünk:

Ianto Evans: Hand sculpted house

Christopher Alexander: A Pattern Language

Szalmaépítők: Egy megépült szalmabála ház

 

 

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég 2019 júl. 20, szombat