EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Lebontottuk, kicseréltük, visszaépítettük és az utolsó sor bála is a helyén

Beküldve - - - Kategorizálatlan
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 3508 megjelenés
 • 9 hozzászólás
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Tegnapelött arra lettünk figyelmesek, hogy az ablak feletti bálát tartó cseréplécek igen csak erős görbületet mutatnak a bálák súlya alatt és ennek hatására az egész struktúra enyhén rogyni látszott. Ajaj, mondta a kupaktanács, majd úgy döntött, hogy le kell bontani a témát az ablakig és kicserélni az áthidalót jóval erősebbre. Nagyot kacagtunk azon, hogy hogyan is gondolhattuk, hogy két cserépléc majd elbírja a bálákat. Felvetődött az is, hogy még vajon hányszor fognak így kezdődni mondatok: "Mi a fenét képzeltünk, amikor...?" Még szerencse, hogy ez egy kísérlet. Még pár hasonló projektet szeretnénk csinálni (nyárikonyha, szauna, fatároló), mielött belevágunk egy olyan házikóba, amiben hosszú távon szeretnénk meghúzni magunkat.

 

Tegnap felkerültek a majdani tatőt tartó gerendák és az utolsó sor bála is. Egy cimboránktól kaptunk még néhány akác karót és jó erős szelezék fákat, amiből a tetőszerkezetet tartó korona és az ablak áthidalója is készült.

 

Éjjel alig aludtam. Az első csepp esőre felriadtam. Kb. 2 perces időtartamokat esett az eső, félórás megszakításokkal. Gergővel csak füleltünk, de nem akartunk kibújni a meleg ágyból. Végül a radar azt mondta, hogy jön az eső, így 3-kor nekilódultunk: jó másfél órát kötöztük és takargattuk a struktúrát, nehogy megázzon. Az eső jött, a cucc nem ázott meg. Most lehet kitakarni megint. Jaj, ez a változékony idő...

 

Gyorsan pár kép, aztán szaladás, folytatni a tetőt:

 

 

 

Roggyanás

 

 

 

Bálalekapkodás. Bivalyerő kellett hozzá, mert karókkal szépen egymáshoz voltak erősítve.

 

 

 

Ágyő cserépléc!

 

 

 

Helló szuperkemény szelezékfa (nem tudom milyen fából)!

 

 

 

Estére a bálák régi-új helyükön tündököltek. Roppant vacsorával, fehér abrosszal és dínom-dánommal ünnepeltük meg, hogy még időben elcsíptük a problémát.

 

 

 

Másnap reggel további kőkemény szelezékfából Albi koronát épített. Erre erősítjük a gerendákat.

 

 

 

A gerendákat éppen egy bálányi távolságra tettük. Éppen annyira lógnak ki a koronától, hogy a majdan rákerülő szarufák éppen 30 cm-re lógjanak ki az alap külső peremétől.

 

 

 

A gerenda és a korona találkozásánál a gerendába mélyedést véstünk a biztosabb tartás érdekében.

 

 

 

Majd hosszú csavarokkal a koronához rögzítettük a gerendaként használatos akáckarót.

 

 

 

Az utolsó sor bála a gerendákra erősített cseréplécekre dől. És hasonló karókkal, mint a fal építésekor, hozzá van rögzítve az alatta lévő két bálasorhoz.

 

 

 

Mivel a középen elhelyezkedő oszlop igencsak görbécske, a rajta nyuvó gerendák sem szimmetrikusan helyezkednek el. Minden úgy alakul, ahogy a rendelkezésre álló anyagok kiadják. A gerendákra cserépléceket fogunk szegelni, amikre pedig bálákat fogunk erősíteni. Így zárul be a kupola, így lesz szigetelve a tető.

 

 

 

A gerendák találkozása... Azóta egy fémszalaggal és csavarokkal is egymáshoz vannak fogatva.

 

 

Kérlek járjátok el nekünk az antiesőtáncot, hogy holnap zavartalanul tudjuk megkezdeni a tapasztást :)

Szép hétvégét kívánok.

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Vendég
  Piros 2012 szept. 28, péntek

  Piros

  Most gonoszkodjak? Kezdtétek volna el hamarabb, akkor talán megússzátok eső nélkül.
  DE! nem vagyok annyira gonosz, így nagyon örülök, hogy szépen haladtok sok-sok tapasztalattal lesztek gazdagabbak és ez így van jól.Álmotok valóra válik. Kell ennél több?

 • gergo
  gergo 2012 szept. 29, szombat

  RE:Piros

  Kezdtük volna mi hamarabb, csak fogalmunk sem volt arról, hogy mit is szeretnénk. Az egész csak úgy jött. Tudod, ezt hozta a flow...

 • Dombiri
  Dombiri 2012 szept. 28, péntek

  Hajrá! Jó tapasztást holnapra :)

 • Vendég
  Darabos Edit 2012 okt. 01, hétfő

  Hogy sikerült a tapasztás?

  Sziasztok,
  Hogy sikerült a tapasztás.
  D. Edit (aki elfelejtette jelszavát)

 • ecovitka
  ecovitka 2012 okt. 06, szombat

  RE:Hogy sikerült a tapasztás?

  Edit :)))) A tapasztás még hagy kívánni valót maga után. Most a tetőt fixáljuk, hogy ne ázzon a struktúra, ha megint jön az eső.

  Tudsz új jelszót kérni a bejelentkezés fül alatt van egy olyan link, hogy "Elfelejtetted az adataid?" Erre kattints és lesz új jelszó!
  Puszillak.

 • Vendég
  Dézike 2012 okt. 04, csütörtök

  Dézike

  Halló srácok szupi!!!! A tapasztásrúl is kérünk képeket!!!
  A Pesten senyvedők:)

 • ecovitka
  ecovitka 2012 okt. 05, péntek

  RE:Dézike

  Helló Miss Dézi, Tölteném én az újabb képeket... Már kedd óta próbálkoztam vele, aztán tegnap rá kellett jönnöm, hogy a blogmotor képfeltöltője tönkrement. A (nem is olyan) Easy Blog-osok azt javasolták, hogy frissítsük a blogmotort 70 zöldhasúért. Az most sajna-bajna nem pálya. Amig megoldást találunk, türelmet kérek. Jaj, pedig milyen jók voltak a fények a múlt hétvégén...
  Kedvesem, senyvedésmentes, napsütéses hétvégét kívánok :)

 • Vendég
  Dézike 2012 okt. 05, péntek

  Dézike

  Júúúúúj és átmenetileg egy Picasa v valami más? És befejeztétek? puszik

 • ecovitka
  ecovitka 2012 okt. 05, péntek

  RE:Dézike

  Áh, még azért van meló a történettel. Optimista becsléssel a sarazásnak úgy a 20 %-a van meg. Kérésedre a picasa album: http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/hu/permablog/entry/sarazas-tetoacsolas-tomkodes-es-verofenyes-napsutes?team=1
  :)

Hozzászólás

Vendég 2020 aug. 15, szombat