b2ap3_thumbnail_Magborze_2014_Szentes.png

Előző bejegyzésemben még kérdőjellel írtam a címet: Magbörze szervezése EU támogatás nélkül?

Most már felkiáltójelet kapott mert igen, lehetséges. Az ajándékgazdaság létezik és működik!

Megszerveztük a második magbörzét Szentesen. Hívtunk előadókat vidékről, akiknek az utiköltségét ki kellett gazdálkodnunk. Hogyan is csináltuk?


A szervezők, néhány lelkes támogató, és a résztevők segítségével adomány alapon pontosan annyi pénz gyűlt össze amennyire szükségünk volt.

Támogatóinktól kaptunk:

Ezek közül ha valami megtetszett egy résztvevőnek, akkor azt adomány fejében elvihette, vagy megehette. Hogy ki mennyit adott, azt mindenki maga döntötte el.

Ezen kívül ha valaki mag nélkül érkezett, akkor adtunk neki 5 lepecsételt magtasakot (a pecsét alkalmas helyet adott a maggal kapcolatos részletek feljegyzésére). Az 5 tasakért az ajánlott adomány 300 és 600 Ft között volt. Megjegyzem, volt olyan is aki sokkal többet adott és volt olyan is, aki csak az adományát dobta be a dobozba és már ment is tovább a dolgára - nem volt ideje megvárni a csereberét, de azt mondta, hogy szeretné támogatni a kezdeményezést. 

Egyszóval a költségeinkre a pénzt úgy gyűjtöttük össze, hogy semmire nem raktunk árcimkét, csak tudattuk a résztvevőkkel, hogy szükségünk van a támogatásukra. A legérdekesebb dolog este fogadott, amikor megtuttuk hogy pont elég lett a pénz. Se több, se kevesebb.

Remélem ez a példa másoknak is jó szolgálatot hoz és végre belátjuk azt, hogy a magbörzék életképesek az EU támogatása nélkül is.

A fura csavar a történetben az, hogy a tavalyi évre beígért támogatás (amire már nem is igazán számítottunk) az idei magbörze után pár nappal megérkezett. Ekkor jött a kérdés: Most azzal mit kezdjünk? Jöttek ötletek, hogy nyomtassunk belőle egyen pólókat és matricákat. Ugye a jól megszokott gyakorlat - EU hozzánk vágott valami kis adományt, úgyhogy azt b....uk el valamire gyorsan! Szerencsére ez a gondolat hamar meghiúsult és az a döntés született, hogy pihentetjük az összeget. Idővel kialakul, hogy mi az amire ésszerűen tudjuk majd fordítani. (Szerencse, mert egyébként sem érezném jól magam egyen pólóban magokat csrélgetve - ugyanis a mag a lényeg, nem az öltözet.)