EcoVitka

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Archívum
  Archívum Korábbi bejegyzések listája
 • Bejelentkezés
  Login Login form

Már megint kaja? Dehát mi ebben a permakultúra?

Beküldve - - - Étel-ital
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 5313 megjelenés
 • 3 hozzászólás
 • Nyomtatás

 

Így kiáltott fel Gergő tegnap este, amikor meglátta a képernyőn, hogy már megint kajás képet töltök fel a permakultúrás jegyzetek közé. Sőt kétésgbeesett nyüszítésbe kezdett (itt nagyon erősen túlzok) amikor a címet meglátta: "Most csak annyit, hogy isteni túrós süti született ma a sparheltban..."

Lássuk, mi is ebben a permakultúra:

"Ne termeljünk hulladákot, ne pazaroljunk" --> Namost, a túró még egy napot már nem bírt volna ki. Ha tegnap este nem használom fel, akkor tuti megromlik. Az kinek lett volna jó? (a szomszéd kutyáján kívül természetesen :))

"Minden elem több (legalább három) funkciót töltsön be" --> Milyen dolog az, ha itt lobog a drága jó tűz, a hőn imádott sparheltben (egy könnycsepp majdnem kigördült a meghatottságtól) és mi csak a szobát fűtjük, vacsorát melegítünk és nem rittyentünk össze egy jó pofa túros lepényt a már romladozó túróból, amit fel kell használni, nehogy pocsékba menjen???

További permakultúrás elvek között itt lehet szemezgetni.

No de akkor kell-e pény? A recept is mindjárt jön, csak először... Dobpergés........ Kinyílik a sütő.....

Azannya, de meglepődtem! Mekkora! Felfújódott. Hú de jól néz ki!

 

5 perc múlva kicsit laposabban, félig elpusztítva, mi pedig elégedetten mosolyogva :)

 

A receptre így emlékszem:

Tészta: kb. 2 dl liszt, másfél teavaj, só, cukor, kb. 6 (de lehet, hogy kicsit több) evőkanál hideg víz --> a tésztát úgy kell összegyúrni, hogy borsónyi vajdarabok látszódjanak benne; így lesz jó levegős; legközelebb az alsó lapot 15 percig elősütném, hogy ne ázzon annyira

Töltelék: Fél kiló túró (minusz annyi amit két szelet barnakenyérre kentünk és dióval, mézzel bolondítva faltuk be), cukor, 2 tojás, fél pohár tej, reszelt citrom (lehetett volna még mazsola, pirított dió, ilyesmi)

 

Permakultúrás zónák közül a nulladikra, azaz a belső életünkre és leki egyensúlyunkra is figyelmet szentelünk:

A reggeli 10 perces meditációimat a Gergő viccelődése és a kávéfőzés körüli zörejek teszi igen relaxálóvá. Viccen kívül.

 

Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

 • Vendég
  A 2012 jan. 07, szombat

  A permakultúra lényege a kaja! Ebben biztos vagyok, miért másért is ültetne az ember ehető növényeket és tartana jószágokat :-)

 • ecovitka
  ecovitka 2012 jan. 10, kedd

  A PC lényege

  Kedves A, Köszönöm a hozzászólást.
  A permakultúrának fontos része a kaja, hiszen egy olyan tervezési rendszerről beszélgetünk, melynek középpontjában a természettel harmóniában élő ember van. No és kaja nélkül az ember már nem lenne élő, sem a természetben, sem máshol :)
  A permakultúra azonban sokkal több, mint állattenyésztés és növénytermesztés. A PC kapcsolatokról és a hatékonyságról tanít minket az élet minden területén.

 • Vendég
  Lucagazda 2012 febr. 08, szerda

  Kedves ecovitka!
  Rakétakályhákról kerestem infókat, így találtam rátok (a kályháról majd ott), és gyorsan végig is néztem a blogotokat. Nagyon sok érdekeset találtam, sok mindent már magunktól is próbáltunk a PC elveiből megvalósítani.
  A sparhelt nekem is nagy álmom volt, szereztem is egyet, és úgy belejöttem a keresésbe, hogy mindenféle modern csodákat is találtam: http://www.windhager.com/int/products/solid-fuels/vestowin-premium/
  A klasszikus sparhelt funkciók mellett ezzel lehet fűteni a házat (ha van), és a melegvizet is produkálja a fürdőszobához. A kurblival változtatható méretű tűztér nagyon egyszerű, mechanikus megoldás a téli-nyári használatra. Tudja a hármas elvárást, mindezt hulladék gallyakkal. Persze azért a ti sparheltetek az igazi, olyan mint a nagymamámé volt.
  Készítsetek sok finom ételt rajta!
  Üdv: Lucagazda

  Válasz Mégsem

Hozzászólás

Vendég 2022 aug. 18, csütörtök